Vint-i-set béns històrics de la Safor es beneficiaran del pla de la Diputació per a la conservació del patrimoni

Per a la Diputació de València és una prioritat la restauració i conservació del patrimoque és de tots”. Així ho han destacat  la vicepresidenta de la corporació, María Josep Amigó, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, durant la presentació divendres d’una injecció bianual de 10 milions d’euros en subvencions a 248 béns històrics i culturals de les comarques de València. A la Safor es beneficiaran 17 municipis per un total de 405.421 euros.

La relació de municipis beneficiaris i les quantitats assignades és la següent:

Ador: 90.098 euros.

Alfauir: 100.000 euros.

Almoines: 45.000 euros.

Beniarjó: 18.150 euros.

Benifairó de la Valldigna: 3.650 euros.

Beniflá: 29.827 euros.

Benirredrà: 74.846 euros.

Gandia: 122.623 euros.

La Font d’en Carròs: 65.000 euros.

L’Alqueria de la Comtessa: 114.909 euros.

Miramar: 50.000 euros.

Oliva: 7.073 euros.

Palma de Gandía: 12.680 euros.

Potríes: 6.897 euros.

Rótova: 50.000 euros.

Villalonga: 58.933 euros.

Xeresa: 32.215 euros.

Es tracta en conjunt de tres línies de subvenció, que ascendeixen a un total de 9.875.000 euros, per a obres de restauració i conservació de béns immobles amb valor històric, artístic o d’interès local; obres de condicionament, millora o conservació d’immobles destinats a activitats musicals; i obres de restauració del patrimoni moble en les comarques.
“Un total de 159 municipis rebran aquestes ajudes que s’han adjudicat seguint criteris tècnics, a través de barems transparents i objectius, la qual cosa juntament amb un augment anual del 30% en la dotació econòmica, ens diferencia del que es feia en anteriors legislatures”, ha destacat la vicepresidenta. “Són 248 projectes distribuïts entre un total de 159 municipis, és a dir, que el 60% del total de municipis de les comarques de València rebran alguna ajuda d’aquesta convocatòria”, ha afegit.
Amigó ha incidit en l’autonomia dels pobles i ciutats, “atés que és cada ajuntament qui decideix quins projectes són els més necessaris per als seus veïns i veïnes”, a més d’en els criteris tècnics i objectius que han seguit per a atorgar les subvencions.
En la mateixa línia s’ha expressat Altur, qui ha manifestat “l’obsessió” de la Diputació per a establir una comissió independent composta per tècnics que reparteixen aquesta dotació a través de barems transparents. “Ha sigut un treball molt complex en el qual han participat juristes, arqueòlegs i historiadors, entre uns altres, els quals han hagut d’estudiar més de mil propostes”, ha destacat. Així mateix, el delegat de Cooperació Municipal ha volgut destacar que en aquesta convocatòria s’ha dedicat una atenció especial als municipis més xicotets perquè, al seu parer, “són els que més dificultats econòmiques tenen”.
“Cal destacar el compromís amb les societats musicals, amb 88 projectes de restauració i rehabilitació de locals de bandes, escoles de música, teatres i tot tipus d’espais vinculats a la música, la qual és un dels motors del nostre territori”, ha manifestat la vicepresidenta.

Criteris en el repartiment de les ajudes

A l’hora de distribuir les ajudes, els tècnics de la Diputació han tingut en compte els béns catalogats com Bé d’Interès Cultural o Bé de Rellevància Local i, en el cas dels centres musicals, s’ha donat preferència a les obres necessàries per a la realització de l’activitat artística. Com a novetat, aquesta convocatòria ha prioritzat els projectes dels pobles més xicotets i aquells que no han rebut ajudes en anys anteriors.

Així mateix, també s’ha premiat el cofinançament amb els governs locals. “Hem valorat de forma positiva el compromís dels ajuntaments en les obres”, ha ressaltat el diputat de Cooperació Municipal. Totes les localitats a les que es va atorgar l’ajuda podran rebre fins a 50.000 euros, als quals podran sumar fins a 50.000 més segons l’aportació dels consistoris. “Per exemple, si un ajuntament inverteix 10.000 euros de fons propis, la Diputació garanteix els primers 50.000 més 10.000 euros”, ha afegit Altur.

 

Et Pot Interessar