Una jornada posa a Gandia els fonaments de la futura llei del mecenatge cultural

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha participat este divendres en l’obertura del Fòrum Valencià del Mecenatge en Patrimoni Cultural, juntament amb el director del Centre Internacional de Gandia (CIG) de la Universitat de València, Emili Aura, i el Secretari Autonòmic de Cultura, Albert Girona, que s’ha celebrat en la Casa de la Marquesa de Gandia. Este acte, organitzat per la Conselleria d’Educació, la Universitat de València i l’Ajuntament de Gandia, pretén donar a conèixer les claus de l’avantprojecte de llei de mecenatge cultural, científic i esportiu no professional que ha impulsat la Generalitat Valenciana.

La màxima autoritat municipal ha remarcat que Gandia, com a primera Capital Cultural Valenciana de la història, Ciutat de la Ciència i la Innovació, i ciutat planter d’esportistes internacionals, té motius més que suficients per a defensar fermament l’avantprojecte de llei.

És tot un honor per a esta ciutat ser amfitriona del Fòrum Valencià del Mecenatge en Patrimoni Cultural. Gandia, a hores d’ara, es troba en la millor posició per a estrenar el mecenatge i per obrir este debat sobre un sistema que cada vegada es fa més necessari en les societats on la cultura constitueix el seu eix principal”, ha remarcat Morant en el seu parlament.

Per tot el potencial, segons Morant, “estem en condicions de dir que, en estos moments, la nostra ciutat no sols està totalment preparada i motivada per al mecenatge, sinó que també és una candidata perfecta. Un mecenatge que farà, sens dubte, que la nostra ciutat siga encara més rica en cultura, ciència i esport”.

La cultura, segons l’alcaldessa, és allò que pot marcar les diferències més riques i subtils entre ciutats i territoris. En primer lloc, per allò que significa de motor econòmic i en segon terme, però no menor, perquè consolida les tradicions i marca tendències de comportament sociocultural.

El mecenatge, en este sentit, és “un valor afegit atés que suposa un vincle únic entre els agents que fabriquen cultura i els empresaris i entitats amb recursos que l’afavoreixen”. Per a Morant, ajudar econòmicament en cultura és contribuir al progrés d’una ciutat, “un compromís i una responsabilitat que no sols depén de les administracions públiques”.

Gandia sempre ha estat un dels referents més evidents de mecenatge per la seua condició de ciutat Borja. Els Borja, amb dos papes valencians al Vaticà i amb la duquesa María Enríquez, àvia de sant Francesc de Borja, van ser autèntics impulsors de la cultura a la Ciutat Ducal. María Enríquez, per exemple, va sol·licitar els serveis de l’artista Paolo de San Leocadio per pintar els retaules de la Seu. I les Clarisses disposen d’una àmplia col·lecció artística, fruit també del mecenatge.

Totes les connexions vaticanes i europees permeteren transformar el ducat de Gandia del Renaixement en una xicoteta cort de riquesa i de cultura lligada al negoci de la canyamel, al poder polític nacional i al mecenatge cultural de l’aleshores considerada la primera casa senyorial valenciana, una de les grans entre els nobles del seu temps”, ha expressat Morant.

L’alcaldessa també ha assenyalat que en l’actualitat, l’Ajuntament vol mantindre el seu indiscutible lideratge literari amb un projecte únic al territori valencià: La Casa dels Escriptors a l’Alqueria del Duc. En aquesta, s’allotjaran autors i personalitats il·lustres perquè puguen inspirar-se en un entorn d’ullals i natura i puguen donar regna solta a les seues creacions. Este és un projecte de l’Ajuntament i de l’Agència Valenciana de Turisme “obert a qualsevol mecenes que vulga omplir-lo de contingut”.

Per últim, Morant ha agraït l’aposta decidida de la Generalitat Valenciana per la cultura i per dur endavant este projecte “que contribuirà a retornar la cultura del mecenatge”.

Per la seua banda, Emili Aura, ha remarcat que “és necessari entendre el paper fonamental de les universitats públiques en la contrucció d’una cultura del mecenatge. Són les encarregades de formar els gestors culturals i, a més, des de les universitats es crea cultura i es realitza una tasca fonamental de conservació del patrimoni”.

El secretari autonòmic de Cultura, per últim, ha explicat com des de la Generalitat es té el compromís de fomentar la cultura del mecenatge treballant un nou concepte de cultura que done major protagonisme a la ciutadania, “una ciutadania que ha de tenir una major responsabilitat social“. Girona ha indicat que aquest avantprojecte de llei abarca no sols el camp cultural sinó també la ciència i l’esport no professional.

Et Pot Interessar