12.8 C
Gandia
Dissabte, 2 març, 2024

Gandia vol la participació per a diagnosticar els hàbits agroalimentaris

 

  • L’objectiu principal és crear un procés participatiu amb diferents agents implicats que identifiquen quins han de ser els passos a donar cap a un model agroalimentari saludable i sostenible a Gandia. A més de contribuir a la millora de l’ocupació i l’empleabilitat; la conservació d’un paisatge de qualitat; la protecció i conservació de la Biodiversitat o fomentar i ampliar el subministrament d’aliments sans, segurs i de proximitat.

  • De l’1 al 25 d’octubre es farà una diagnosi general participativa. : Del 5 al 25 d’octubre, un diagnòstic sectorial participatiu.

  • Es pot participar a través d’enquestes, entrevistes, Fòrum de participació… De forma online (www.gandia.org), telefònica (96 2959400 / 653 773 439) o presencial (tenint en compte les normes i condicions de seguretat enfront de la Covid-19). Més informació: info@lasembra.com

  • Sembra, xarxa agroecològica dirigirà el projecte de les regidories de Polítiques Saludables i Polítiques amb la Ciutadania. Està finançat amb una subvenció de 5.000 € de la Conselleria de Participació.

Gandia, a 30 de setembre de 2020.- La regidora delegada de Polítiques Saludables, Liduvina Gil, i el regidor delegat de Polítiques amb la Ciutadania, Nahuel González, acompanyats del representant de Sembra. Xarxa agroecològica, Àlvar Kuehn, han presentat aquest matí el Procés participatiu per una estratègia agroalimentària sostenible i una alimentació saludable Gandia 2020 – 2023.

Es tracta d’un nou projecte sobre alimentació saludable amb la novetat que aquesta vegada incorpora un procés participatiu amb l’objectiu principal de diagnosticar de manera participativa quin és el camí a seguir cap a l’impuls d’una alimentació saludable i d’un model agroalimentari sostenible a Gandia, analitzar quins són els condicionants i les alternatives per a portar-ho a terme. 

Com sabeu des de fa més de 6 anys Gandia s’ha destacat per portar endavant diversos projectes per a millorar la salut de la ciutadania i sobretot l’alimentació, treballant amb les escoles, l’alumnat, el professorat, els educadors/es, les empreses de catering, les persones majors i el veïnat en general. Ara iniciem un nou projecte de la mà de l’empresa Sembra, especialitzada en aquest tipus de processos”, ha comentat Gil.

Així, l’objectiu principal és crear un procés participatiu amb diferents agents implicats que identifiquen quins han de ser els passos a donar cap a un model agroalimentari saludable i sostenible a Gandia; contribuir a la millora de l’ocupació i l’empleabilitat; la conservació d’un paisatge de qualitat; contribuir a la protecció i conservació de la Biodiversitat; fomentar i ampliar el subministrament d’aliments sans, segurs i de proximitat.

Els objectius més específics són: Fomentar la participació ciutadana en una iniciativa de planificació estratègica local; crear punts de participació de caràcter permanent; anàlisi de quins són els condicionants i les alternatives per dur a terme una estratègia sobre alimentació saludable. Realista i buscant la manera d’implementar fites assumibles, pensant en un pla estratègic d’implementació i no amb un projecte puntual. Contribuir al desenvolupament d’un sector agroalimentari viable i sostenible per al futur, connectant-la amb les iniciatives que treballen amb un consum més conscient i responsable. Impulsar iniciatives contra el canvi climàtic, contribuint a frenar la contaminació de l’aigua i la desertificació, així com la pèrdua de diversitat agrària i cultural al nostre territori. A temps que es presten nous serveis eco-sistèmics com la millora dels cicles de nutrients, la captura de carboni i la millora del balanç energètic respecte al sistema convencional, aspectes cada volta més rellevants en la mitigació del canvi climàtic. Fomentar el trànsit cap a sistemes de producció i consum més saludables i sostenibles”, ha explicat el representant de Sembra.

El projecte és finança íntegrament gràcies a una subvenció de 5.000 € atorgada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat.

És important realitzar processos de participació públics en diferents àmbits de la ciutat. En alimentació saludable Gandia ha donat moltes passes i é sun referent en polítiques saludables. Ara, podrem complementar el procé públic amb la participació de diferents actors implicats, fer una diagnosi i millorar l’estratègia. Esperem que molt prompte puguem mostrar els resultats i servisquen per millorar la qualitat de vida del nostre veïnat, en un moment tan complicat com el que estem vivint. Aquest és el nostre principal objectiu”, ha assegurat el regidor de Polítiques amb la Ciutadania.

Activitats

Diagnosi general participativa sobre l’alimentació saludable a Gandia. De l’1 al 25 d’octubre. Alguns dels aspectes rellevants per al diagnòstic general participatiu són: Diagnòstic participatiu i propostes sobre l’alimentació saludable a Gandia; identificar els recursos socials, econòmics i culturals relacionats presents en el territori; ealitzar un diagnòstic DAFO de la situació; cultura agroalimentària; biodiversitat i alimentació; Dret a l’alimentació. Salut i nutrició. Investigació, formació i educació; distribució i comercialització d’aliments; la producció agrària

Diagnòstic sectorial participatiu. Del 5 al 25 d’octubre. Es crearà un fòrum de participació en forma de Grup de treball sectorial en referència a les 5 àrees d’anàlisi i projecció per a identificar de manera participativa el context i el camí a seguir.

Instruments de participació i avaluació

Online: Espai habilitat a la web de l’Ajuntament de Gandia, on s’hi publicarà tota la informació. Les enquestes participatives com el fòrum de participació es podrà participar de manera online. A més, hi haurà un correu electrònic habilitat del procés participatiu al qual enviar propostes o sol·licitar-hi tota informació: info@lasembra.com.

Telefònica: 96 2959400 / 653 773 439, telèfon habilitats per al procés participatiu, a través del qual les persones podran participar, enviar propostes i consultar tota la informació.

Presencial: També es facilitarà la participació presencial.

 

Fotografia Àlex Oltra

Articles relacionats