18.9 C
Gandia
Dissabte, 20 abril, 2024

Gandia reduirà el risc d’inundació i restaurarà l’ecosistema fluvial entre Beniopa i el Grau

  • Gandia rep 2’4 milions d’euros dels fons europeus per tal d’actuar sobre el barranc de Beniopa i el seu entorn
  • Es vol renaturalitzar el llit del barranc i posar en valor els espais periurbans del voltant, amb un gran parc públic i corredor biològic al llarg dels 2 kilòmetres del barranc.

  • Les primers actuacions podrien començar a partir de maig de 2023.

  • Amb aquesta tercera ajuda Gandia suma ja 6’6 milions d’euros concedits fins ara a través dels fons Next Generation.

Gandia actuacio barranc de Beniopa fotografia Alex Oltra
Gandia, presentació projecte d’actuació barranc de Beniopa, fotografia Àlex Oltra

La Fundació Biodiversitat, que depèn del Ministeri de Transició Ecològica, ha concedit a l’Ajuntament de Gandia una subvenció de vora 2’4 milions d’euros (en concret, 2.385.547’91€) finançats a través dels fons europeus Next Generation.

Així ho han anunciat aquest matí l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat de la regidora de Gestió responsable del territori, Alícia Izquierdo; el co-responsable dels projectes europeus, l’edil Vicent Mascarell, així com del director general de Medi Natural, Daniel Muñoz, qui ha dirigit el projecte subvencionat.

L’ajuda està inclosa en la convocatòria de subvencions per al foment d’actuacions dirigides a la restauració d’ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d’inundacions. En el cas de Gandia, aquesta importantíssima injecció econòmica permetrà realitzar una actuació integral en el barranc de Beniopa amb dos objectius: Reduir el risc d’inundació i restaurar l’ecosistema fluvial entre els districtes de Beniopa i el Grau. També renaturalitzar el llit del barranc i posar en valor els espais periurbans del voltant, per a que passen a formar part de la xarxa d’infraestructura verda de la ciutat, és a dir, fer un corredor biològic al llarg dels 2 kilòmetres del barranc de Beniopa.

La subvenció cobreix el 95% de l’actuació, valorada en 2’5 milions d’€. L’Ajuntament aportarà la resta. «Amb aquesta subvenció de 2’4 milions d’euros dels fons Next Generation posem en marxa una actuació sens dubte estratègica que, a més de combatre el possible risc d’inundació, facilitarà la creació de nous espais públics i verds on ara hi ha espais degradats o intransitables entre el casc urbà i la desembocadura, que podran ser gaudits per la ciutadania durant tot l’any. D’aquesta manera també fem front als possibles problemes d’inundacions derivats del canvi climàtic, per desgràcia cada vegada més presents», ha destacat l’alcalde.

“Ahir, quan es va publicar al BOE, la gent ens preguntava si estàvem sorpresos, però eixa no seria la paraula: Estàvem tan convençuts de la feina que havíem fet i de que el projecte que havíem presentat era molt bo tècnicament que estàvem esperançats en que poguera eixir”, ha assenyalat Izquierdo.

Tant ha estat així, que Gandia ha rebut la puntuació més alta de tots els municipis valencians que han pogut optar a aquesta subvenció. La regidora de Gestió responsable del territori també ha ressaltat que amb aquesta actuació s’aconseguiran diferents objectius: «reduir el risc d’inundacions mitjançant solucions basades en la natura, tindre una ciutat protegida que protegisca a la seua ciutadania, al veïnat de Beniopa, Santa Anna i el Grau; naturalitzar i dotar el barri de Beniopa de noves zones verdes i fer un passeig per poder transitar i millorar la connectivitat entre Gandia, el Grau i la mar».

Principals actuacions

El Director general de Medi Natural ha detallat les actuacions bàsiques que haurà de contemplar la redacció del projecte, en base als dos objectius principals ja detallats; d’una banda, reduir el risc d’inundacions, que «sempre està ahí, però hem de fer el possible per a que no desborde o siga el menor possible. Actuarem a l’entrada del poble, on encara no està el barranc formigonat, i també una vegada eixim del barranc. D’altra banda, volem recuperar l’espai, que d’una zona degradada es convertisca en un espai de primer ordre ambiental, ecològic i que, a més, puga gaudir-lo la ciutadania. Millorar la connectivitat i anar caminant al Grau».

En aquest sentit, s’hi preveuen diverses accions per a portar-ho a terme, però poden variar en funció de les característiques tècniques. Així, la idea general és crear balses de laminació: El barranc ha sigut invadit en les últimes dècades per la seua incapacitat d’expulsar l’aigua; per l’agricultura, que ha anat menjant les riberes del barranc o per la proliferació d’espècies exòtiques invasores com el canyar.
L’actuació està dividida en zones: La «zona A» seria l’entrada del barranc, quan ve salvatge de Marxuquera i entra al poble de Beniopa. Quan entra, la velocitat de l’aigua augmenta moltíssim. Per tant, el que es preten és fer un gran parc públic que es podrà gaudir gairebé tot l’any, excepte en cas d’alerta de gota freda, que serà tancat perquè complirà un funció de laminació.

Es farà el mateix a l’eixida del barranc: Agafa perillositat, sobretot quan arriba al pont de Serralta. Allí el barranc ve amb molta velocitat i, de sobte, entra dins de l’àrea industrial. Quan ve el cabal d’aigua es fa un taponament, perquè no pot fluir lliurement cap a la mar. En aquest punt, s’hi farà una basa de laminació i s’hi eliminarà tota la vegetació exòtica amb la corresponent plantació dels arbres pertinents de la ribera.

Pel que fa a la part sociambiental, a la banda dreta del barranc, per l’Ies Tirant lo Blanc, la intenció és fer un itinerari que ens porte fins a la Marina de sant Nicolau.

«És la inversió més forta en matèria de restauració ambiental que ha fet la ciutat en els últims 15 anys, després de la dels Ullals», ha conclòs Muñoz, qui ha agraït la confiança del Govern del Serpis en el projecte i el treball dels tècnics de la casa, coordinats per Javier Pitarch.

Més de 6’6 milions dels Next Generation

Per a l’alcalde, aquesta és una mostra més de la gran tasca que està realitzant l’Ajuntament de Gandia amb l’ajuda del seu cos tècnic, «que no ha deixat de treballar ni un sol moment per a obtindre la màxima ajuda dels fons europeus Next Generation dins el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Poc a poc, anem recollint els fruits d’eixa feina, de manera que aquesta és la tercera ajuda que aconseguim dins els projectes Next Generation i que podeu consultar a la web smartcitygandia.com».

La primera ajuda concedia va ser d’1’4 milions d’€ per a la competitivitat i la innovació del Centre Històric Comercial Obert. La segona va ser de 282.000€ destinats a la transformació digital i la modernització de l’administració local amb la digitalització de la informació, implementar nous serveis tecnològics i desenvolupar serveis i infraestructures que milloren la seguretat enfront d’amenaces en xarxa.

Articles relacionats