11.6 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

Gandia recorre als fons europeus per als projectes de restauració del Castell de Bairén i el Morabito

toni such

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el director general d’Administració Local, Antoni Such, han signat els dos convenis d’ajudes del programa FEDER de la Comunitat Valenciana, que suposen una inversió de 450.000 € destinats a rehabilitar dos Béns d’Interés Cultural (BIC) molt significatius com són el Castell de Bairén (399.999 €) i el Morabito (50.000 €). En l’acte han estat presents el delegat del Consell per a la província de València, Francisco Molina i Xavi Ródenas, regidor delegat de Medi Ambient.
Diana Morant ha destacat que gràcies a aquests ajuts, aquests projectes seran una realitat molt aviat i permetran a l’Ajuntament complir amb tres objectius com són “dignificar i recuperar el nostre patrimoni; reforçar i recuperar la nostra essència i identitat; i augmentar la nostra oferta turística en un moment en què hem recuperat la reputació. Estem apostant pel turisme cultural i de qualitat, i també per la desestacionalització, amb productes turístics consumibles tot l’any“.
Sobre el Castell de Bairén, Morant ha afirmat que “els governants tenim l’obligació de relatar la nostra història, gràcies a aquests ajuts convertirem la zona del Castell de Bairén en una referència patrimonial i turística al territori valencià de primer ordre”.

Accions realitzades
1. Desbrossament i neteja de la zona. Aquests treballs han fet que sortiren a la llum noves estructures de les muralles de la fortalesa que estaven ocultes per la vegetació.
2. Captació d’imatges mitjançant un dron en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València amb l’objectiu de realitzar una cartografia de primer nivell amb les últimes tecnologies.
3. L’Ajuntament ha creat un equip multidisciplinari que està elaborant les informacions necessàries per a abordar el projecte. Aquest equip està conformat pel departament d’Expressió Gràfica de la UPV; arquitectes especialitzats en restauració de castells; un arqueòleg; i un mediambientalista expert en botànica.

Fases d’actuació
a) Accessibilitat.
L’accessibilitat planteja a mitjà termini una passarel·la de connexió del Castell amb els camins de la marjal i especialment amb l’Alqueria del Duc. La passarel·la discorreria pel serrat del planter, passant per davant de la Central de Bombers fins al punt del polígon Alcodar en què passa per sota el ferrocarril.
Millora dels accessos des de Beniopa fins al Castell
Millora de l’accés de la gasolinera a l’entrada de Gandia fins al Castell.
b) Obertura de sendes per a recórrer les parts més interessants del conjunt.
c) Vegetació i ordenació del paisatge.
d) Manteniment i consolidació dels murs existents; suport arqueològic i realització de prospeccions.
Tot això, unit a la creació d’un espai d’Interpretació del Castell configurarà un pla que es desenvoluparà en diferents fases.
Pel que fa al Morabito, els estudis arqueològics realitzats van donar com a resultat que el Morabito, (situat a la zona de la Falconera de Marxuquera), sembla ser una nevera que es va construir entre els segles XVII i XVIII per dipositar gel.
Amb els ajuts rebuts s’emprendran les següents accions:
– Restauració de les cobertes de teula i fusta que a hores d’ara estan enfonsades.
– Reparació l’estructura de la volta.
– Eliminació ded les humitats de capil·laritat, que són les que es produeixen a terra.
Amb la nova inversió es pretén que el Morabito siga visitable per la ciutadania i per als turistes, millorant també l’accés i amb un projecte expositiu, convertint-lo en un centre d’interpretació de la Falconera.
Aquests dos grans projectes parlen del que vam ser, però també del que som, de com som i el que serem. I és que no hi ha al món cap societat avançada que no es preocupe, mime i vetlle pel seu patrimoni cultural, per la seua història i per difondre el seu llegat.
La UNESCO, de fet, està convençuda que cap progrés pot ser durador sense un component cultural fort, i Gandia, amb la recuperació del Morabit i la creació del Parc Arqueològic del Castell de Bairén serà més rica en patrimoni i recursos turístics i, per tant, una ciutat més dinàmica i amb més oportunitats
” va declarar Morant qui va finalitzar la seua intervenció destacant que l'”aposta històrica” d’aquesta legislatura.
Per la seua banda, Antoni Such ha destacat que aquestes ajudes formen part de l’estratègia del govern del Botànic que ha invertit en aquesta línia d’ajuts 40 milions d’euros al llarg del territori on han participat 70 municipis.
Aquests ajuts pretenen la recuperació del nostre patrimoni històric i artístic amb la finalitat que puga esdevenir un recurs i un atractiu més per a les ciutats, ja que tots els projectes han de ser visitables i fer valdre el nostre patrimoni”. “Vull agrair a l’Ajuntament de Gandia l’esforç que ha realitzat a l’hora de plantejar aquests dos projectes“.
Such també ha destacat que la Generalitat també va posar en marxa un projecte de mobilitat urbana sostenible, dotat amb 13 milions d’euros, on Gandia comptarà amb una dotació de 75.000 € per a un projecte relacionat amb les vies ciclistes.
Pel que fa al 2019, el director general d’Administració Local ha destacat que els pressupostos de l’any que mantindran la quantitat assignada, de manera que espera que el consistori continue invertint en aquesta línia de millora del patrimoni. “Hem recuperat la confiança de la Unió Europea i ara se’ns reconeix com a bons gestors“.
Finalment, Xavi Ródenas va incidir en l’acció del govern municipal en l’àmbit del patrimoni. “Reivindiquem el patrimoni que havia estat oblidat durant anys. És una acció més que reforça tota la línia de treball del govern que ja ha posat en marxa els refugis, a més de començar a rehabilitar la Torre dels Pares i les alqueries de Les Foies, entre altres projectes. Són realitats d’un patrimoni que forma part de la nostra història. Un patrimoni que no requereix de grans inversions i que ajuda a oferir nous recursos a la ciutadania i a les persones que ens visiten“.

Articles relacionats