9.4 C
Gandia
Dissabte, 28 gener, 2023

Gandia reconeix l’esforç de la ciutadania durant la pandèmia

  • Gandia ret un emotiu homenatge a l’esforç col·lectiu de la ciutat durant la pandèmia i als tres medallistes paralímpics
  • Coincidint amb l’inici de l’Any Jubilar de Sant Francesc de Borja, s’ha fet un reconeixement públic als col·lectius que van resultar essencials durant els mesos més durs de la crisi de la covid-19

  • Diana Morant: “Són essencials totes les persones que fan ciència, perquè la ciència es fa per a les persones, solucionant-los la vida i afrontant reptes com el de la pandèmia o el volcà de La Palma”

  • Arcadi España: “Ells són els herois anònims que tenim en totes les societats, els quals moltes voltes no apareixen en els mitjans de comunicació”

  • José Manuel Prieto: “Comencem una etapa d’esperança, on necessitem de nou eixe esforç i repte col·lectiu. I, estarem a l’alçada del repte, perquè comptem amb totes les complicitats”

Coincidint amb el dia de l’inici de l’Any Jubilar de Sant Francesc de Borja i de la festivitat litúrgica del patró de Gandia, aquest matí s’ha recuperat l’Acte Cívic que se solia programar durant la Fira i Festes. Així, el Pati de Canyes del Palau Ducal ha acollit un emotiu i recollit acte per a retre homenatge a diversos col·lectius i la ciutadania de Gandia per la seua solidaritat, implicació i responsabilitat durant la pandèmia. L’Acte Cívic ha comptat amb la presència de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, així com membres de la Corporació municipal i representants de la societat civil gandiana, i ha començat amb un minut de silenci per les víctimes de la covid-19.

Tot seguit, s’ha portat a terme un agraïment i un reconeixement simbòlic a tot eixe esforç que han fet en un temps dur per a la ciutat col·lectius com el de la sanitat; de les forces i cossos de seguretat; dels mitjans de comunicació; dels comerciants i de les grans superfícies comercials; dels transportistes; dels homes i dones del camp i de la mar; de les entitats sense ànim de lucre, de les associacions i dels col·lectius de voluntariat; dels serveis de neteja i manteniment; del funcionariat; o del món educatiu. A una representació de tots aquests col·lectius se’ls ha lliurat una reproducció del taulell del segle XV que decora el Palau Ducal i que representa la doble corona dels Borja (Calixte III i Alexandre VI).

A continuació, l’alcalde de Gandia ha llegit una Declaració Institucional consensuada i aprovada per unanimitat per totes les forces polítiques amb representació al consistori gandià on s’ha posat de manifest que Gandia sencera ha donat una mostra de fortalesa i convicció. Hem demostrat capacitat de resiliència, hem sabut resistir davant una amenaça inesperada. Som una ciutat que sempre ha fet front a les adversitats, i les ha superades. Som una ciutat solidària que sempre creix enfront de les fatalitats. Som una ciutat forta que s’aixeca i afronta tots els contratemps”.

En la Declaració Institucional també s’ha fet referència al lema ‘Sic luceant opera tua’ que “tant caracteritza la manera de ser de Gandia i reflectix ben bé la nostra actitud, la nostra forma de vida. Som una ciutat orgullosa i satisfeta del seu passat, que afronta amb determinació els rigors del present i encara amb il·lusió els que vindran en el futur”.

Al mateix temps, s’ha llançat un missatge de cautela, assenyalant que “és vital continuar complint les indicacions de les autoritats sanitàries. La consigna és clara: actuar amb extremada prudència i responsabilitat. I confiar en la ciència. En estos llargs mesos hem assistit a la ciència en viu. Sense oblidar reforçar el potencial de la nostra sanitat pública, una de les millors del món”.

Escuts d’Or per als tres medallistes paralímpics

Durant el transcurs d’aquest acte, l’alcalde i la ministra de Ciència i Innovació també han lliurat l’Escut d’Or de la Ciutat de Gandia als atletes paralímpics Héctor Cabrera, Miriam Martínez i Kim López, pertanyents al Club de Córrer El Garbí i que van aconseguir una medalla en els passats Jocs Paralímpics de Tòquio, en reconeixement als seus èxits esportius, posant en valor la seua perseverança i la seua superació davant l’adversitat en la seua trajectòria vital.

L’exalcaldessa de Gandia i actual ministra del Govern d’Espanya, Diana Morant, els ha felicitat amb aquestes paraules: “Gràcies pel vostre exemple d’esforç, superació i constància. Sou una inspiració i una mostra clara que no hi ha cap obstacle imbatible si som capaços de donar el millor de nosaltres”.

La ministra Diana Morant ha tancat l’acte

L’acte ha conclòs amb la intervenció de la ministra de Ciència i Innovació, que ha recordat que “fins fa just 84 dies, com a alcaldessa de Gandia, la meua acció es va centrar en les persones, les seues necessitats i els seus reptes. I amb la mateixa visió he enfocat la missió encomanada com a ministra, ja que l’acció del ministeri es guia en un eix: la ciència la fan les persones i es fa per a les persones. Per això, és prioritat d’aquest ministeri cuidar a un altre col·lectiu essencial: les persones que investiguen i innoven”

Així, Morant ha reiterat aquest compromís com a ministra, ja que “són essencials totes les persones que fan ciència, perquè la ciència es fa per a les persones, per a solucionar-los la vida i afrontar reptes com el de la pandèmia o el volcà de La Palma. Per això també són essencials els científics, els quals tindran un pla de talent des del Ministeri perquè s’acabe ja eixa fuga i exili dels nostres científics i joves, perquè no tindrem futur si no és de la seua mà”.

La ministra de Ciència ha ressaltat que “Gandia ha sigut exemple alhora d’afrontar la pandèmia, amb un exercici col·lectiu per a fer-li front a eixa amenaça que teníem com a societat, la qual s’estava emportant la vida dels nostres veïns, però també les il·lusions socials i econòmiques de molts col·lectius. I junts vam anar prenent decisions i teixint una xarxa que a poc a poc va anar fent front a la pandèmia i que ens ha situat ara en un moment de futur i d’esperança per a la nostra ciutat”.

L’excaldessa de Gandia ha considerat “totalment adequat que l’ajuntament porte a terme hui aquest homenatge a tots els que han sigut essencials per a recuperar-nos de la pandèmia i recuperar una ciutat que torna a estar viva després d’aquest temps d’incerteses. Ajuntament, Generalitat i Govern d’Espanya; tots teníem clar que d’aquesta crisi ningú podia quedar-se fora, ni enrere. Per tant, ha sigut un honor estar present en aquest acte per a reconéixer la solidaritat i l’altruisme posat al servei de les persones”.

Ells són els herois anònims que tenim en totes les societats”

Després de l’acte, el conseller Arcadi Espanya ha destacat que la Generalitat Valenciana ha volgut sumar-se a aquest homenatge perquè “ells són els herois anònims que tenim en totes les societats, els quals moltes voltes no apareixen en els mitjans de comunicació i van pel carrer i la gent no els reconeix. I, sense ells, no haguérem pogut superar aquesta pandèmia”.

El conseller també ha mostrat “l’orgull que tenim els valencians en comptar amb una ministra de Gandia, que posa en el Govern d’Espanya eixa mirada mediterrània i la seua experiència com a alcaldessa és molt valuosa per a traslladar-la en una matèria com la ciència que és la que ens ha salvat d’aquesta pandèmia”. També ha agraït a l’alcalde Prieto “tota la tasca que està fent per a posar a Gandia a l’avantguarda de totes les ciutats d’Espanya”.

Encetem una etapa d’esperança on necessiten eixe esforç col·lectiu”

Per la seua banda, l’alcalde de Gandia ha llançat un missatge d’esperança: “Encetem una etapa, no de superació absoluta de la pandèmia, però sí de la seua fase més complicada. I comencem una etapa d’esperança, on necessitem novament eixe esforç i repte col·lectiu. I, el Govern de Gandia, estarà a l’alçada d’aquest repte, perquè comptem amb totes les complicitats”.

Entre eixes complicitats, Prieto ha citat la del Govern d’Espanya i que també ha plantejat la ministra Diana Morant amb “el suport a les Administracions locals amb el talent i la incorporació de coneixement als esforços tècnics dels ajuntaments, perquè es trasllade en generació d’oportunitats i en fer que els millors projectes de vida no tinguen excusa per anar-se’n”. O la complicitat de la Generalitat Valenciana, amb “la defensa de les infraestructures que necessitem per a competitivament ser encara més forts”.

Prieto també ha fet referència a la capacitat de recuperació i transformació de Gandia cap a un temps que mira amb esperança els reptes que es plantegen després d’una etapa complicada. “Som una ciutat forta i resistent, hem demostrat altres vegades que sabem superar les adversitats i ara anem a fer-ho d’una manera inèdita amb una aliança amb el Consell i el Govern d’Espanya, als que agraïsc la seua confiança amb Gandia”, ha conclòs.

Obertura de l’Any Jubilar de Sant Francesc de Borja

Una vegada finalitzat l’Acte Cívic, les autoritats han participat en els actes de l’obertura solemne de l’Any Jubilar pel 350 aniversari de la canonització i el 450 aniversari de la mort de Sant Francesc de Borja. Així, a la porta de l’Església del Sagrat Cor, més coneguda com l’Església del Palau.

Després, la comitiva s’ha dirigit en processó fins a la Insigne Col·legiata de Gandia. Una mica abans de les 12 hores i a la Porta de Santa Maria de la Seu, s’ha tornat a celebrar el mateix ritu que en el Palau Ducal. Posteriorment, ha tingut lloc la Santa Missa inaugural de l’Any Jubilar.

A més, aquesta nit a les 21 hores tindrà lloc a la plaça de l’Escola Pia l’inici de l’Any Jubilar de Sant Francesc de Borja que ha programat l’Ajuntament de Gandia, amb un espectacle multidisciplinar a càrrec de la Cia. Motiva Danza, de l’Associació Cultural Gandia en Danza, amb la direcció de Sonsoles Borja. També hi haurà una projecció multimèdia a càrrec de MOMAP Studio.

Els portaveus dels grups polítics municipals de l’Ajuntament de Gandia, en el seu nom i representació, a l’empara del que preveu l’article 78 del Reglament Orgànic del Ple (ROPLE), presenten la següent

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

D’AGRAÏMENT A LA CIUTADANIA PER LA SEUA SOLIDARITAT, IMPLICACIÓ I RESPONSABILITAT DURANT LA PANDÈMIA DE LA COVID-19 A LA CIUTAT DE GANDIA

En la primavera de 2020, el món va viure un desastre global. Un virus desconegut originat en Wuhan (la Xina) va ser rebut amb incredulitat i expectació. Prompte va sorgir una enorme preocupació pels seus efectes a escala planetària. El SARSCoV-2, conegut popularment com a covid-19, va ocasionar contagis massius i una mortalitat terrible que va començar a causar estralls. En primer lloc, sobre col·lectius vulnerables. Però, amb el pas dels dies, es va anar estenent a tots els àmbits de la societat, sense distinció.

Les conseqüències de la pandèmia han sigut tràgiques per al món. A la nostra ciutat, Gandia, més de 6.800 persones han resultat infectades pel virus i 63 han mort en estos tristos mesos. Persones amb les quals vivíem, amb les quals ens relacionàvem, a les quals estimàvem… ens han deixat i ja no estan entre nosaltres. El dolor causat en la societat és incommensurable. Tardarem anys a recuperar-nos d’esta desgràcia col·lectiva, que ha amargat a moltes famílies, ha causat un enorme mal en alguns sectors de l’economia i ha frenat les forces del progrés i del benestar.

La realitat ens ha demostrat que no estàvem preparats per a fer front a una pandèmia tan devastadora, per a afrontar un desafiament impredictible i de tanta magnitud, ni en l’àmbit individual ni com a comunitat. Però durant tot este període, Gandia sencera ha donat una mostra de fortalesa i convicció. Hem demostrat capacitat de resiliència, hem sabut resistir davant una amenaça inesperada. Les Administracions Públiques, a vegades amb un paper millorable per estar a l’alçada de les circumstàncies, van acabar per implicar-se a fons en la cerca de recursos per a lluitar contra la covid-19 i pal·liar, en la mesura que ha sigut possible, els efectes de la pandèmia.

Som una ciutat que sempre ha fet front a les adversitats. I les ha superades. Som una ciutat solidària que sempre creix enfront de les fatalitats. Som una ciutat forta que s’aixeca i afronta tots els contratemps. La nostra Història està jalonada de nombrosos esdeveniments i successos en els quals les gents humils i deleroses d’esta ciutat es van veure immersos: incendis devastadors com el de Marxuquera de 2018, tremendes inundacions com les de 1987, plagues, fams, sequeres, guerres, epidèmies i crisis polítiques o econòmiques… han danyat la ciutat amb penalitats extremes. Els anals de la Història estan plens de les fatalitats climàtiques, biològiques i sanitàries que els nostres avantpassats van haver d’afrontar. Esdeveniments naturals de caràcter extraordinari, en moltes ocasions, que van amenaçar el present i el futur de Gandia.

Ja fa més de cent anys, concretament l’any 1899, l’alcalde de Gandia Andrés Lapeyre, va emetre un bàndol en el qual advertia a la població de la pesta bubònica d’Oporto i comunicava les mesures preventives de desinfecció i sanejament d’establiments públics per salvaguardar la vida de les persones. I, l’any 1918, Gandia ja va haver d’enfrontar-se a una altra pandèmia letal. L’anomenada grip espanyola també va ser una gran catàstrofe sanitària. Igual llavors que ara, la vida quotidiana va experimentar un canvi radical. Les famílies de Gandia van patir de la mateixa manera que estem patint hui. Amb resignació, però amb força de voluntat de superar les desgràcies.

Perquè si hi ha hagut una coincidència general en tots els desafiaments als quals es va enfrontar Gandia va ser la valentia i la gosadia necessàries per a afrontar els infortunis i les desventures. Si llavors, en un pitjor context que l’actual, sense el coneixement i la tecnologia que ara disposem, es va saber tirar avant, ara també ho farem.

El nostre lema ‘Sic luceant opera tua’ que tant caracteritza la manera de ser de Gandia, reflectix ben bé la nostra actitud, la nostra forma de vida. Som una ciutat orgullosa i satisfeta del seu passat, que afronta amb determinació els rigors del present i encara amb il·lusió els que vindran en el futur.

Tenim un fort sentiment de pertinença a la ciutat que hem evidenciat any rere any en les nostres tradicions com les Falles o la Setmana Santa, en la nostra Fira i Festes, en símbols tan icònics de Gandia com el nostre benvolgut Tio de la Porra que enguany, a la fi, ha tornat a eixir al carrer com a indici de l’orgull col·lectiu de pertinença a una ciutat que sempre s’alça i es refà de l’adversitat.

Portem any i mig de sofriment, de fatiga pandèmica. La pandèmia ha alterat la nostra manera de vida, el nostre benestar. Hem patit cinc onades, que han pesat sobre la consciència col·lectiva. I, quan créiem que superàvem el coronavirus, ens trobàvem de nou enfront d’ell.

Ara, hem de ser conscients que el virus no ha desaparegut i l’emergència sanitària continua. És vital continuar complint les indicacions de les autoritats sanitàries. La consigna és clara: actuar amb extremada prudència i responsabilitat.

I confiar en la ciència. En estos llargs mesos hem assistit a la ciència en viu. Disposar d’una vacuna enfront del SARS-CoV-2 va ser una prioritat sanitària i social des del principi. El que en condicions normals haguera tardat deu anys, s’ha aconseguit en uns pocs mesos.

La prevenció és la millor eina que tenim per a lluitar contra les malalties infeccioses. Les vacunes eviten milions de morts en el món gràcies als programes d’immunització enfront de la pallola, la poliomielitis, el tètanus, la diftèria i altres greus malalties. Ara, la investigació científica s’ha bolcat en el desenvolupament de les vacunes contra la covid-19. Hem de confiar en la ciència i exigir els recursos econòmics i personals necessaris per a reforçar el potencial de la nostra sanitat pública, una de les millors del món.

Per tot això, els grups polítics municipals amb representació a l’Ajuntament de Gandia considerem que donar les gràcies és un deure i una responsabilitat. I hui, 3 d’octubre, festivitat del patró de la nostra ciutat, Sant Francesc de Borja, i quan s’inicia l’Any Jubilar en el seu honor, és el millor moment per a felicitar, honorar i correspondre a la societat gandiana per la seua solidaritat, responsabilitat i implicació durant la crisi de la covid-19. Així, creiem que hui és el dia dels agraïments i, tots units, manifestem el següent:

1.- En primer lloc, agraïm el paper de la sanitat pública, la qual es va desbordar amb l’atenció als qui van patir els efectes del virus amb un impacte major. La labor de les professionals i els professionals de la sanitat ha sigut exemplar. D’esta manera, els gandians ens sentim orgullosos de la resposta que es va donar des de tots els sectors estratègics, els quals ens van permetre continuar vivint amb benestar.

2.- En la mateixa mesura que al personal de l’Administració sanitària expressem la nostra felicitació pública a les forces i cossos de seguretat; als membres de la Policia Local, del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil; als bombers; a l’Agrupació Local de Voluntaris de Protecció Civil; a l’Exèrcit de Terra desplegat a la nostra ciutat; a totes les ONG, etc.

3.- Per descomptat, tots els col·lectius essencials que han sigut decisius també mereixen el nostre reconeixement permanent pel seu esforç i dedicació a la ciutat, ja que tots els sectors laborals han treballat de manera admirable per a donar normalitat a una situació que desgraciadament no ha sigut normal.

4.- Per últim, posem en valor el paper la ciutadania de Gandia, la qual ha donat el millor de si mateixa. Per això, hem de continuar avançant per eixe camí de la solidaritat. Construir una societat més justa, més inclusiva i més sostenible és a la nostra mà, en la de totes i tots. Ens necessitem junts, compromesos i preparats per als nous desafiaments d’este món de llibertats carregat de futur i d’esperança.

Articles relacionats