La Fira i Festes de Gandia 2021 demà arribarà a la seua final, una edició en la qual ha tornat l’alegria als carrers, des del primer dia amb les bandes del Tio de la Porra, que van ser les encarregades d’omplir els carrers de so amb la seua característica tamborada.
Un reencontre amb la nova normalitat on s’ha pogut, per primera vegada en molt de temps, gaudir al carrer de la Fira i Festes una altra vegada.
Hui les activitats programades han estat al voltant de:
ANY SANT FRANCESC DE BORJA
Amb la Fira i Festes de 2021, comença també, una fita molt important per a la nostra ciutat: l’Any Jubilar de Sant Francesc de Borja.
El Papa Francisco ha declarat 2021-2022 Any Jubilar del Sant Patró, que ha començat aquest 3 d’octubre, coincidint amb el 350 aniversari de la seua canonització, i, acabarà el 3 d’octubre de 2022, any en què es commemora
el 450 aniversari de la seua mort. Com no podia ser d’una altra manera, a Gandia, la seua ciutat natal, ho celebrarà d’una forma molt especial.
Arran d’aquest esdeveniment, estan preparant-se tot un seguit d’activitats que es desenvoluparan al llarg de l’any, i de les quals s’han pogut gaudir, ja, un tast, dins de la Fira i Festes.
TRADICIONS
La música tradicional, part important de la cultura i el folklore valencià, ha tingut la seua presència en la Fira, amb la Colla de Dolçainers i Tabaleters de la Safor, que, un any més, han animat el centre de la ciutat amb els
seus instruments i la seua música.
CULTURA POPULAR
Enguany, la Muixeranga de la Safor ha apostat per realitzar una mostra de balls de bastons i figures de pinets, alcoianets o torretes, acompanyades de música de dolçaina i tabal.
PILOTA VALENCIANA
No ha faltat faltar, en la Fira, l’esport autòcton, la pilota, en la modalitat més
arrelada a la Safor: el raspall.
Tradicionalment, els millors jugadors professionals han participat en les
partides organitzades amb motiu de la Fira i Festes. Però, des de fa uns
anys, estes partides han servit, també, per a mostrar la pilota com un esport
d’integració, igualtat i de superació, amb partides de pilota adaptada o
campionats femenins.
Enguany, per primera vegada, la partida de pilota adaptada, sumaren una
de pilota inclusiva, amb la participació de Fundació Espurna
DANSES VALENCIANES
En la seua tercera edició, aquest Sarau de la Fira continua amb l’objectiu de
convertir-se en una trobada de grups i d’amics de les danses tradicionals, per a ballar conjuntament. Participant grups de danses de la comarca de la Safor i l’encarregada de les melodies serà la rondalla Les Folies de Carcaixent.
PROGRAMACIÓ Dilluns 4 d’octubre
– 12.00 h
SOLEMNE MISSA A LA INSIGNE COL·LEGIATA DE SANTA MARIA
En honor a sant Francesc de Borja, patró de la ciutat.
– 14.00 h
MASCLETÀ EN HONOR A SANT FRANCESC DE BORJA
República Argentina (tram comprés entre C/ Benicanena i Plaça Crist Rei).
Espectacle pirotècnic a càrrec de Pirotècnia Borredà.
– 20.00 h
PROCESSÓ EN HONOR A SANT FRANCESC DE BORJA
Recorregut pels carrers del centre de la ciutat: plaça Major, carrers Ausiàs March, Duc Alfons el Vell, passeig de les Germanies, carrers sant Francesc de Borja, sant Josep de Calassanç, plaça de l’Escola Pia, carrer Major, plaça de Loreto, carrer Pare Gomar, plaça Maria Enríquez, carrer de les
Carmelites, plaça de la Vila i finalització a la Seu.