18.2 C
Gandia
Dimarts, 28 novembre, 2023

Gandia reconeix a Javier Abil Orpegui com a víctima de l’homofòbia

 

  • El 5 maig de 2014, aquest veí del Grau de 44 anys, va ser assassinat i esquarterat a Gandia per quatre homes en descobrir que era gai.

  • Així, el Ple ordinari del mes de juny ha aprovat per unanimitat la declaració institucional conjunta de tots els grups municipals, a instàncies del Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor (CLGS), que acorda, a més, dedicar-li una placa, o mural en memòria al districte del Grau. També el compromís de realitzar anualment alguna acció commemorativa que faça visible la seua condició de víctima de l’homofòbia.

Dia històric pel que fa a la visibilització de l’homofòbia a Gandia, en aquest cas de la mà del reconeixement públic d’un dels crims més cruels per LGTB-fòbia de la nostra historia democràtica: l’assassinat de Javier Abil Orpegui. El veí del Grau va eixir de sa casa la nit del 4 al 5 de maig de 2014 i no va tornar; es va trobar al seu camí amb la persona que finalment el va assassinar de forma brutal en descobrir que era gai. El seu cos esquarterat va ser descobert a finals de juny de 2014 i va provocar la detenció de l’assassí i els tres còmplices.

És per aquesta raó, que familiars, persones individuals i associacions com el Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Safor (CLGS) reclamen des d’aleshores que es reconega públicament l’assassinat de Javier com a víctima de l’homofòbia. Una petició que ha vist resposta en forma de declaració institucional, signada per tots els grups municipals (PSPV-PSOE, Compromís +´ Gandia unida, PP i C’s), i aprovada per unanimitat al Ple de l’Ajuntament de Gandia d’aquest matí. L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha llegit la declaració en un acte on també hi eren presents familiars de Javier Abil, com la seua mare, i representants de CLGS.

Així, l’Ajuntament de Gandia ha reconegut Javier Abil Orpegui com a víctima de l’homofòbia. També s’hi ha acordat a dedicar-li una placa, o mural en la seua memòria al districte del Grau, que el reconega com a víctima de l’homofòbia de forma visible. I el compromís de realitzar anualment alguna acció en memòria de Javier Abil que faça visible la seua condició de víctima de l’homofòbia, així com una menció del cas en els discursos dels actes institucionals del dia internacional contra la violència LGTBI-fòbica (17 de maig) i en el dia de l’Orgull LGBTI+ (28 de juny).

Fotografia Àlex Oltra

Articles relacionats