15.1 C
Gandia
Dimecres, 30 novembre, 2022

Gandia impulsa un ambiciós projecte per la recuperació agrícola de l’Alqueria de la Torre dels Pares

• La iniciativa pretén convertir aquesta zona cultural i agrícola en un espai sostenible de referència, perquè la ciutadania hi conega l’agricultura valenciana i s’involucre en les pràctiques rurals tradicionals.

• A més, una de les parts més ambicioses del projecte és la instal·lació d’un viver d’empreses agrícoles i una zona de microramaderia amb l’objectiu de reviure-hi les pràctiques rurals d’una manera sostenible.

• També s’hi contempla la recuperació d’una part del jardí històric de l’alqueria per a convertir-lo en un espai atractiu per a passar el dia.

• Alícia Izquierdo: “Estem pensant també a donar-li un futur a la gent jove que vulga dedicar-se al camp i a la terra des del vessant de l’agricultura ecològica”

La regidora delegada d’Agricultura, Alícia Izquierdo, ha visitat aquest matí l’Alqueria de la Torre dels Pares per a anunciar la posada en marxa del projecte de recuperació agrícola de l’Alqueria de la Torre dels Pares, un patrimoni declarat com a Bé d’Interés Cultural (BIC).

Així, acompanyada pels tècnics responsables del projecte, Izquierdo ha explicat davant dels mitjans de comunicació que aquest pla de recuperació consisteix en un programa d’accions mitjançant les quals es pretén convertir aquest patrimoni en un espai agrícola i cultural sostenible de referència per a la ciutadania: “Volem convertir aquest espai en un lloc de referència on poder vindre, una mena de parc agrícola atractiu on fer visites escolars, de la ciutadania en general, i ser un punt de referència del que és l’agricultura valenciana, però l’agricultura sobretot des de l’àmbit de la sostenibilitat, és a dir, l’agricultura ecològica. I també conéixer, per descomptat, la història del procediment del qual ha sigut l’agricultura i el conreu al llarg de la història del territori valencià”.

En aquest sentit, la regidora ha avançat que el projecte s´ha iniciat amb la preparació de la terra situada enfront de la Torre, on es replantaran totes les varietats de taronges i altres cítrics com cumquats i llimers, entre d’altres, perquè la gent puga visitar i conéixer l’agricultura autòctona.

D’altra banda, Izquierdo ha anunciat que també es recuperarà una part del jardí històric de l’alqueria per convertir-lo en un espai atractiu “on poder esmorzar, vindre amb la família i passar el dia” i s´habilitarà una col·lecció de fruiters en la part posterior de l’edificació amb l’objectiu de mantindre les varietats que encara s’hi conserven.

A més, la regidora ha destacat com una de les parts més ambicioses del projecte és la instal·lació d’un viver d’empreses agrícoles i una zona de microramaderia amb l’objectiu de reviure les pràctiques rurals d’una manera sostenible: “El que estem pensant també és en donar un futur als joves i les joves que vulguen dedicar-se al camp i a la terra des de la vessant de l’agricultura i la ramaderia ecològica. Organitzarem sis bancals, primer un bancal comú on aprendre i fer les pràctiques, i després un bancal que si li atorga a cadascuna de les persones que vulguen iniciar-se en el món de l’agricultura”.

Finalment, l’edil ha especificat que el programa d’accions es desenvoluparà de manera gradual en diverses fases (preparar la terra, instal·lar el reg per degoteig, recuperar les estructures hidràuliques, seleccionar les persones interessades a participar-hi en el projecte), que es completaran en un temps aproximat d’un any i mig.

 

Fotografia Àlex Oltra

Articles relacionats