– Gandia posa en marxa el programa ‘Radars’ per detectar la soledat no volguda en persones majors
La regidora delegada de Sanitat i Polítiques Saludables, Liduvina Gil ha presentat aquest matí el programa “Radars“. Una iniciativa conjunta entre el seu departament i el departament de Salut de Gandia per pal·liar els efectes de la soledat no volguda i prevenir situacions de risc de la gent gran. Mitjançant aquest programa, es posarà en marxa un treball conjunt amb els veïns i veïnes, comerços, farmàcies, persones voluntàries entitats i equipaments de Gandia, amb l’objectiu de transformar els barris en comunitats humanes, segures, participatives i solidàries que donen suport al col·lectiu de gent gran en situació d’aïllament i solitud no desitjada.
Tal com ha destacat Gil durant aquesta compareixença s’ha produït un increment de la prevalença de soledat no desitjada i aïllament social en la gent gran els anys 2020, 2021 i 2022 en comparació de l’any 2019. Una solitud que té un impacte negatiu en les persones afectades i que és degut a l’augment de la població més gran de seixanta-cinc anys i de l’esperança de vida, ja que pot causar un desordre del son, fatiga, malalties coronàries, problemes nutricionals, etc.
“Aquesta situació ens porta a replantejar, repensar i planificar noves polítiques públiques, efectives i raonables, per atendre aquesta nova realitat, que garantisca unes condicions de vida dignes, felices i de qualitat a totes les persones grans” ha afirmat Gil.
Davant d’aquesta situació, Radars aborda la solitud no volguda de la gent gran involucrant tota la comunitat, creant una xarxa sensible i respectuosa a partir de la qual les persones grans podran tornar a vincular-se a la vida col·lectiva.
A manera de treball previ i anàlisi, s’han detectat una sèrie de necessitats:
– Facilitar a professionals de serveis socials i atenció primària la detecció i derivació de les persones grans amb soledat no desitjada i/o situació d’aïllament social en programes, serveis i recursos que puguen cobrir les necessitats de la persona.
– Involucrar la Comunitat en la detecció de persones grans en situació de solitud no desitjada que hi tinguen relació directa: farmàcies, comerç local, veïnat.
– Crear una xarxa de persones voluntàries, que rebran formació i s’encarregaran de mantenir contacte amb les persones detectades i derivades al programa, així com fer acompanyaments en cas necessari.
– Donar suport a les persones grans que es troben en situació de vulnerabilitat especial.
L’edil ha explicat que bé siga per petició pròpia o a través de la xarxa de detecció, la gent gran passa a formar part del programa i a interactuar amb els voluntaris. A partir d’aquesta situació se’ls proposa un programa o activitat concret per millorar-ne la situació o donar solució a les seues necessitats.
“Creiem que és un programa necessari i que les administracions hem de donar solució a la soledat no volguda. En setembre començarem a posar en marxa el programa i esperem que tinga una bona resposta que ens permeta ajudar les persones que estan soles” ha finalitzat la regidora.