• L’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València s’ha adjudicat el concurs públic i serà l’encarregat de la redacció del document, amb la col·laboració dels tècnics del departament municipal d’Arqueologia i Patrimoni. Amb un pressupost de 60.000 € i un termini de 9 mesos.
• El catàleg contindrà tots els Bé d’Interés Cultural (BIC’s) i Béns de Rellevància Local (BRL’s), presents i futurs, així com els espais i jaciments arqueològics. A través d’una fitxa tècnica de cada element s’indicarà el grau de protecció i les actuacions que hi podran fer-se o no; agilitzarà els tràmits als propietaris o els permetrà accedir a ajudes i subvencions públiques.
• Alícia Izquierdo, regidora de Patrimoni: “És una molt bona notícia per a la ciutat, per a la protecció i posada en valor del nostre patrimoni històric artístic i cultural. Finalment, després de molts intents (cal agrair-li-ho als companys Josep Miquel Moya i Xavi Ródenas), i dels entrebancs dels governs de dretes, ho anem a aconseguir. El nou catàleg serà possible gràcies també al treball anterior realitzat per les historiadores Isabel Canet i Empar Pellicer”.
• Joan Negre, arqueòleg municipal: “No és només un document acadèmic, sinó un instrument urbanístic per a la ciutat que marcarà qualsevol actuació de construcció que es faça en la ciutat en àmbits patrimonialment rellevants”.
La regidora de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, acompanyada de l’Arqueòleg municipal, Joan Negre, ha anunciat aquest matí que, 23 anys després que la Generalitat ho demanara als ajuntaments, i de diferents intents, Gandia tindrà el primer Catàleg d’espais i béns protegits. El govern local ha tret a concurs la redacció del document, que s’ha adjudicat per 60.000 euros i un termini de 9 mesos a l’Institut Universitari de Restauració i Patrimoni de la Universitat Politècnica de València.
“És una molt bona notícia per a la ciutat, per a la protecció i posada en valor del nostre patrimoni històric artístic i cultural. Finalment, després de molts intents (cal agrair-li-ho als companys Josep Miquel Moya i Xavier Ródenas), i d’entrebancs per part dels governs de dretes, ho anem a aconseguir. El nou catàleg serà possible gràcies també al treball anterior realitzat per les historiadores Isabel Canet i Empar Pellicer”.
Izquierdo ha mostrat la seua satisfacció per la qualitat de l’equip tècnic redactor format per 5 ; 1 arqueòleg; 1 etnòleg; 1 historiador de l’art; 5 doctors en topografia i fotometria, a més dels tècnics municipals, encapçalats per Joan Negre.
“No és només un document acadèmic, sinó un instrument urbanístic per a la ciutat que marcarà qualsevol actuació de construcció que es faça en la ciutat en àmbits patrimonialment rellevants”.
L’arqueòleg municipal ha explicat que el catàleg contindrà tots els Bé d’Interés Cultural (BIC’s) i Béns de Rellevància Local (BRL’s), presents i futurs (les esglésies anteriors als anys 40, el patrimoni de la Guerra civil i altres que entrarien, com ara el Teatre Serrano, una empremta del Modernisme a Gandia), així com els espais i jaciments arqueològics.
A través d’una fitxa tècnica de cada element s’indicarà el grau de protecció i les actuacions que hi podran fer-se o no. A més, agilitzarà els tràmits urbanístics als propietaris d’edificis protegits interessats a fer-hi obres o els permetrà accedir a ajudes i subvencions públiques.