19.6 C
Gandia
Dissabte, 3 juny, 2023

Gandia aposta per recuperar l’esplendor del Castell de Bairén

– L’Ajuntament i la Generalitat continuaran restaurant el castell de Bairén amb noves ajudes

– Morant: “El Bairén era el gran oblidat i ja li tocava el seu moment. Amb aquesta actuació que ha suposat un abans i un després, amb una inversió de quasi 1 milió d’euros

– Antoni Such: “Estic segur que obrirem una nova etapa amb el Programa Operatiu 2021-2027 de la Unió Europea. Aamb nous projectes de rehabilitació del nostre patrimoni com és aquest”

– Alícia Izquierdo: “Quan encara no hem acabat aquesta fase, ja estem encetant noves línies d’ajudes. Com la redacció del Pla Especial de Protecció del Castell de Bairén

El Castell de Bairén de Gandia, del segle XII, està recuperant a poc a poc la seua esplendor amb les obres de restauració.

Els treballs, que van a bon ritme, consisteixen en la restauració i conservació d’aquesta fortalesa emblemàtica de Gandia. La inversió és de 960.000 euros (IVA inclòs). La financiació és al 50% mitjançant fons europeus Feder (a través de la Generalitat Valenciana), i l’Ajuntament de Gandia.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha indicat que “des de l’Ajuntament seguirem treballant i apostant per a obtindre més recursos i continuar restaurant i recuperant l’edifici fundacional de la ciutat de Gandia. Comptaren amb la Generalitat Valenciana, la qual ha mostrat la seua sensibilitat per a posar el patrimoni a disposició de la ciutadania i donar-li un ús”.

Morant ha destacat que “el Bairén era el gran oblidat, i ja li tocava el seu moment amb aquesta actuació. La intervenció ha suposat un abans i un després. A Gandia tenim recursos patrimonials universals d’aquesta talla, com els Borja, els Clàssics, el Parpalló, les Falles (Patrimoni Immaterial de la Humanitat) o la Setmana Santa (Festa d’Interés Turístic Nacional). El castell de Bairén tenia elements per a estar en aquesta llista, però necessitava la seua posada en valor”.

La primera edil de Gandia ha afegit que “gràcies a aquesta actuació hem rescatat també elements que es desconeixien sobre aquest monument. Aquest fet permet reescriure la seua història. Hui sabem més sobre el castell de Bairén, però també sabem que queda molt per fer”. L’alcaldessa també ha volgut agrair “el treball curat, sensible i absolutament rigorós des del punt de vista científic que s’ha fet amb aquesta actuació. On s’han utilitzant tècniques mil·lenàries i sense introduir cap element que s’haja inventat de manera arbitrària, respectant en tot moment el valor patrimonial”.

El director general d’Administració Pública, Antoni Such, ha anunciat que “tot i que aquest programa d’ajudes a la rehabilitació de patrimoni històric-artístic s’acaba el pròxim 1 de novembre, estic segur que podrem obrir una nova etapa amb el Programa Operatiu 2021-2027 de la Comissió Europea a través dels fons europeus de desenvolupament regional, presentant nous projectes de rehabilitació de patrimoni per a culminar moltes de les obres que tenim en marxa al llarg de la Comunitat Valenciana, com és el cas del castell de Bairén”.

Such hi ha agraït “l’esforç que ha fet l’Ajuntament de Gandia per abordar aquesta obra de tanta envergadura econòmica. Així com ha valorat a tot l’equip tècnic que ha treballat d’una manera molt minuciosa. Des de la Generalitat continuarem col·laborant perquè el castell de Bairén siga tot un referent i no el gran oblidat com fins ara”.

Per la seua banda, la regidora Alícia Izquiedo ha assenyalat que “es tracta d’un projecte molt especial per a Gandia i, quan encara no hem acabat aquesta fase, ja estem iniciant noves línies d’ajudes. Com la redacció del Pla Especial de Protecció del Castell de Bairén, per continuar excavant i finalitzar l’entorn”Izquierdo ha remarcat “l’aposta decidida per part del Govern local per a continuar amb aquest projecte en un futur”, agraint “la delicadesa que està tenint l’empresa constructora i la passió dels responsables tècnics”.

Les actuacions, centrades aquests darrers mesos en treballs de desenrunament arqueològic, es van iniciar el passat mes de febrer. El Cap de Servei de Coordinació i Supervisió de Projectes, Fernando Mut, i l’arqueòleg municipal, Joan Negre, han explicat que han aparegut restes de les èpoques ibèrica, romana, musulmana i cristiana/medieval.

Així, han pogut eixir a la llum els fonaments de les edificacions situades a l’interior de la fortalesa que donaven servei a l’alcaide, com a encarregat de la guarda i defensa d’aquest bastió defensiu; paviment de l’època cristiana fet en rajola i datat en el segle XIV, o el brancal de la porta de la Torre Quadrada.

Els treballs es divideixen en diverses fases i tenen diferents objectius. Encaminats a la conservació del monument i a la divulgació del seu paper en la història. Així, també estan condicionant-se els accessos i es crearan plataformes de fusta. D’aquesta manera els visitants podran contemplar tant el recinte com els enclavaments naturals pròxims, com ara la marjal o la platja de l’Auir.

S’habilitarà un jardí botànic dins de l’albacar. També hi ha una intervenció arqueològica en tot el perímetre del castell. Estan sent mesos intensos de treball en els quals es confia que apareguen més troballes en el cim de Sant Joan, que aporten més història i donen més rellevància al recinte, ja que abans que un castell el cim va albergar assentaments.

Articles relacionats