12 C
Gandia
Dissabte, 2 març, 2024

Trets Històrics del Castell de Bairén

 

-El Castell de Bairén forma part de la història dels gandians i de tots els valencians. Atés que, en el ‘Llibre dels Fets’ del rei Jaume I se cita que les seues tropes “van entrar en la Vall de Bairén. On estava el castell i van parlar amb el seu alcaide i amb els alcaides de Vilallonga, de Borró, de Vilella i de Palma, que eren castells de roca grans i forts”. La qual cosa ens dona una idea de la joia que tenim a la nostra ciutat.

-Va ser conquistat temporalment per les tropes de Pere I d’Aragó i Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid, en la Batalla de Bairén de 1097, tornant de nou anys més tard a les mans dels sarraïns.

-L’agost de 1239 (d’ací poc es compliran 781 anys), el rei Jaume I va pactar la seua rendició i l’alliberament immediat dels castells dels voltants sense abocar cap gota de sang.

-És testimoni dels mons ibèric i àrab; i del procés de reconquesta catalano-aragonesa que va dur a terme al segle XIII el Rei Conqueridor Jaume I.

-Des del segle XIV es té constància de l’ermita de Sant Joan (se sap que es feien processons de pujada a l’ermita des de la ciutat de Gandia).

-Al XVIII s’abandona el culte.

Fotografia Àlex Oltra

Articles relacionats