23.5 C
Gandia
Diumenge, 26 març, 2023

Flashmob i lectura de Manifest de Càritas Gandia per visibilitzar a les persones sense llar

• Una representació d’usuaris del CAI, al costat de treballadors i voluntaris, han realitzat una flashmob en la plaça Major de Gandia, on es trobava l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la corporació de l’Ajuntament de Gandia.

– L’acte ha estat encapçalat pel president de Càritas, Juan José Monfort, el director, Francisco Carrió, el subdirector, Enrique Orihuel, i la coordinadora, Maite Boscá.

Caritas Gandia per visibilitzar a les persones sense llar
• Previ a l’acte de la flashmob i lectura de manifest, l’alcalde ha rebut en el saló Laval als usuaris del CAI i directiva de Càritas, amb els qui ha compartit una xarrada.

Com cada any, Càritas Espanyola organitza la Campanya “Ningú Sense Llar” en col·laboració amb altres entitats, sempre amb l’objectiu últim que tota persona viva amb dignitat en una llar pròpia, en pau i permanent. A Gandia, una representació d’usuaris del CAI, al costat de treballadors i voluntaris, han realitzat aquest matí una flashmob en la Plaça Major de Gandia.

Més d’un any després de l’aparició de la COVID, no podíem obviar el gran impacte social i sanitari que ha suposat, especialment en les vides de les persones més vulnerables i excloses: les persones en situació de sense llar. Els factors d’exclusió social i residencial previs a la pandèmia, lluny de corregir-se, s’han multiplicat, i s’encarnen amb major intensitat en la vida de les persones més vulnerables, les que manquen d’una llar on poder refugiar-se, cuidar-se i recuperar-se. Per això, des de Càritas continuem dient “basta!”, de manera conjunta, “des de la indignació que ens produeix el que hi haja milers de persones i famílies sense llar, amb els seus drets vulnerats, sense que existisca una aposta rotunda per modificar aquestes situacions, però també des de l’esperança i la convicció que Ningú Sense Llar és possible”, ha assenyalat en l’acte de la flashmob la coordinadora, Maite Boscá.

Boscá ha afegit: “en la Campanya de 2021 volem posar en relleu que els sistemes de cura i protecció actuals no estan sent ni els suficients ni els adequats per a sostindre a les persones més vulnerables”.

MANIFEST

Sota el lema “Sense eixida? Perduts en un sistema de protecció social que no protegeix” celebrem el pròxim 31 d’octubre el Dia de les Persones sense Llar. Després de 29 anys de campanyes continuem alçant la veu davant la greu situació de desprotecció social i falta d’oportunitats en les quals ens trobem milers de persones en situació de sense llar. Garantir la protecció social és un dret fonamental per a eixir de la situació en la qual ens trobem.

Han d’existir mesures per a previndre les situacions d’exclusió social; mesures per a enfortir i concretar el desenvolupament i posada en marxa de polítiques públiques que ens faciliten recursos i eines perquè siga una realitat que totes les persones puguem viure amb dignitat en una llar pròpia, en pau i permanent.

Tots els que ens trobem en aquesta situació hem de tindre les eines necessàries per a elaborar el nostre projecte de vida i somiar-nos vivint com a ciutadans de ple dret.

Des d’un enfocament d’accés als Drets Humans i, tal com la nostra Constitució recull, demanem:

A les administracions públiques:

• L’existència d’un parc públic d’habitatges socials per a persones i famílies en situació de sense sostre i sense habitatge en l’estat espanyol. L’habitatge és un instrument fonamental perquè aconseguim la condició de ciutadans amb plens drets.

• L’existència d’un enfocament de polítiques d’ocupació per a persones amb un difícil accés al mercat laboral vetlant per una formació adequada. L’ocupació de qualitat és una font d’inclusió social i de protecció enfront de la pobresa.

• Garantir la universalitat, gratuïtat i l’accés del dret a la salut de tots els ciutadans, especialment, als més desfavorits. Els problemes de salut poden ser tant causa d’exclusió social com efecte d’aquesta.

• Desenvolupar unes polítiques públiques de prevenció del sense llar, que s’anticipen a la pèrdua de la llar i que garantisquen l’accés als recursos adequats.

• Una garantia d’ingressos que no sols cobrisca les nostres necessitats bàsiques, sinó que també ens permeta gaudir de la cultura, de l’oci i de les xarxes socials

• Una major coordinació entre les institucions per a pal·liar les conseqüències directes que tenen en nosaltres i les nostres famílies les diferents situacions d’exclusió social en les quals ens trobem.

Als mitjans de comunicació us demanem que la vostra capacitat de transmetre siga una eina que ens ajude a millorar la nostra qualitat de vida, sent sensibles a les situacions que ens envolten, acostant a la ciutadania la nostra realitat i desmitificant tants estereotips i prejudicis que tant de mal ens fan.

A vosaltres, els ciutadans i els nostres veïns, dir-vos que el sense llar és sempre una vulneració de drets que té solució. Superant prejudicis i pors us convidem a conéixer les diferents situacions personals i socials de molts de nosaltres, perquè entre tots busquem el benestar general per damunt del particular. Que el compromís social ajude a tindre una societat més justa. És responsabilitat de cadascun comprendre que no es tria acabar al carrer i una vegada en ella no és fàcil l’eixida, encara que afortunadament hi ha persones i institucions que trien acompanyar la nostra vulnerabilitat, el nostre moment actual, que donen veu i sensibilitzen a la societat perquè hi haja una garantia d’accés als drets i a una protecció social real. “I tu què dius? Diguem Basta!”

Articles relacionats