El final de les baronies al PSOE

G. CABANILLES      

El 39 Congrés del PSOE, que es celebra este cap de setmana, certificarà el final de l’etapa de les baronies en el PSOE, un «parèntesi» en la història del partit que es tanca aquest cap de setmana. Ho ha dit l’alcalde de Valladolid i portaveu de l’Executiva socialista, Oscar Puente. Més tard que d’hora, perquè els impresentables papers que hi han jugat durant la campanya de primàries barons com Javier Lambán o García-Page han sigut d’antologia i han avergonyit fins i tot als seus propis acòlits. 

Les baronies s’han acabat però els barons sembla que no hi estan d’acord. Només cal observar les maniobres del secretari general del PSPV, Ximo Puig, per a retenir el càrrec. Ara pensa amb una secretaria política a l’executiva nacional per tal de disuadir una candidatura alternativa. Puig no ha entès el missatge, o si. Ara es troba desorientat  i qüestionat, una situació que, casualment, ha coincidit amb la ratlla que li han marcat des del Bloc a la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, d’Iniciativa, a qui la coordinadora del Bloc i ara també coportaveu de Compromís, Àgueda Micó ha dit alguna cosa així com que Oltra és el referent públic i visible, però no la líder de Compromís. Els efluvis institucionals.

I no sé si paga la pena arriscar-se a que els problemes de lideratge intern afecten a la gestió del Consell. La impressió cada cop més generalitzada és que Puig està més ocupat amb els embolics interns, en intentar retenir el poder al PSPV, i en salvar als cosins de Gandia, que en la gestió institucional. Res de nou. 
No obstant, per més que Puig negue la realitat, el ben cert és que al 39 Congrés del PSOE 1.035 delegats establiran un model federal del partit, amb una direcció federal que marque l’estratègia i directrius polítiques, enfront dels poders dels líders territorials. Males notícies per a Puig, i també per a Alfred Boix, qui somiava en ocupar la butaca que acaba d’estrenar José Luis Ábalos. 
Óscar Puente ha estat insistent i contundent: «L’etapa, per desgràcia en els últims temps, dels barons ha sigut un parèntesi en el partit que es tanca aquest cap de setmana. El PSOE és un partit federal i al capdavant ha d’estar una direcció federal que marque l’estratègia i directrius polítiques, amb aportacions dels territoris, però no al revés». I resulta que en eixa direcció federal ni està Puig ni té lloctinents, però prova d’enrocar-se al Palau, perquè la seu en venda de Blanqueries la trepitja ara poc. 
Arran d’aquest missatge ja hi ha qui renuncia a la condició de baró. És el cas d’Idoia Mendia, secretària general dels socialistes bascos, qui ha dit que ella mai s’ha sentit baronessa, per la qual cosa no se sent al·ludida per la qüestió. No li donem idees a Puig.

Et Pot Interessar