4.9 C
Gandia
Dimecres, 19 gener, 2022

La Federació d’Empresaris de la Safor emet un comunicat en contra de la taxa turística

La Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES) ha fet públic a través d’un comunicat el total desacord amb la taxa turística a la Comunitat Valenciana. Esta postura s’ha adoptat mitjançant un acord de la Comissió de Turisme, formada per Oscar Ferrairó (al centre de la imatge) en representació de l’Associació d’empreses de Lloguer d’Apartaments Turístics (ALOGA) i José Manuel Navarro, en representació d’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Safor (ASEMHTSA), Vicente Frasquet en representació d’Associació Empresarial Hotelera de Gandia i la Safor (AEHGS), i Ramón Soler en representació del Cercle d’Economia de la Safor (CES). 
FAES entén que estrictament no es tracta d’una taxa sinó d’un impost que agreuja la pressió fiscal i que no és turística, ja que grava únicament l’allotjament, i en concret el reglat. Ara com ara el turisme a la Comunitat Valenciana genera el 13,3% del total dels impostos que es recapten en aquest territori.
Així mateix, aquest instrument fiscal afavoreix, en opinió de FAES, a l’economia submergida. En el sector, cada vegada cobra més importància l’economia submergida, amb allotjament il·legal en habitatges i plataformes digitals de distribució global, “i simplement legalitzar les mateixes repercutiria en un benefici superior, més del que es va a aconseguir amb l’esmentat tribut”.
De la mateixa manera, afigen, “no hi ha res ben definit, no sabem ni com es tramitarà, gestionarà, ni quina és la finalitat d’aquest impost, ni l’objecte ni la fi del mateix”.
L’aplicació d’aquest impost va a suposar una pèrdua de competitivitat, apunten els empresaris. “Els països mediterranis receptors de turisme per excel·lència, Turquia, Egipte i Tunísia, comencen a ressorgir i a recuperar mercat, i mentrestant nosaltres estem carregant amb impostos al turista. I a nivell nacional, les destinacions competidors amb la Comunitat Valenciana, com ara Andalusia, Múrcia i les Illes Canàries aprofitaran eixa feblesa nostra per a captar part de mercat al no tenir ells cap taxa o impost d’aquest estil. No podem obviar que aquest impost disminueix el poder adquisitiu dels nostres turistes i, per tant, tot allò que es pague en impostos es deixarà de consumir com a oferta complementària”.
Igualment, adverteixen de la paralització del turisme intern, i pel que fa a l’estranger, paren atenció al mercat britànic, el qual és molt important, especialment en places com Benidorm, i es troba afeblit pel procés de el “Brexit”. El que menys els interessa als empresaris del sector, com a receptors, és complicar-los la seua situació encara més i sense oblidar que els turoperadores negocien fins a l’últim cèntim, i una decisió d’aquest tipus pot provocar un desviament en massa d’un gran nombre de turistes a altres places. “No siguem ingenus i no pensem que només afectaria a les destinacions amb britànics, amb Benidorm com a punta de llança, si s’altera l’equilibri ens afectarà a tots. A tots els valencians, Benidorm inclòs. No oblidem que la Comunitat Valenciana és la que té pitjor ràtio de despesa per turista, així que poc marge de maniobra ens queda”, expliquen.
De la mateixa manera, no entenen per què s’ha de gravar al sector hoteler i a l’allotjament reglat “quan venim d’una època de crisi i som dels pocs que ens hem mantingut a força de moltíssim esforç. No hem viscut cap boom turístic i és per tant absurd que ara que la situació comença a millorar pretenguem enfonsar-la”. A més, es pregunten per què gravar al turisme, i si hi ha una altra activitat econòmica que té una taxa o impost per a compensar un suposat dany mediambiental. En este sentit, es pregunten si es grava a l’agricultura, als automòbils o a les aerolínies.
Sostenen que a la Comunitat Valenciana hi ha hotels amb certificats de sostenibilitat, s’estan establint millores de manera continuada per a reduir l’impacte mediambiental i les emissions de CO2 “i, no obstant açò, sembla que res serveix per a fer entendre als governants que no som un problema i que la solució no és gravar-nos amb algun impost addicional”. 
“Estem totalment en contra de l’esmentada taxa que, al nostre entendre, no té cap sentit. No devem caure en la fal·làcia de pensar que perquè altres comunitats la tenen, és el millor per a tots. És molt important la reflexió, l’anàlisi global i després de l’anàlisi actuar; el veí pren les seues decisions, que poden ser bones o no per a ell, però no vivim en les mateixes condicions”.
Sol·liciten, finalment,  a les autoritats i als grups polítics que es posicionen, que tinguen en compte la seua opinió en el Consell de Turisme i els recolzen en aquest tema tan important que, afirmen, “pot tenir unes conseqüències molt negatives en la nostra Comunitat”. 

Articles relacionats

últims articles