El servei de Joventut de la Mancomunitat de la Safor, Calaix Jove, ha vist reconegut el seu treball en l’impuls dels seus programes de participació juvenil: la Xarxa de Corresponsals Juvenils de la Safor i el programa Creant Futur.
Des del Servei de Joventut de la Mancomunitat de la Safor, Calaix Jove, es va encetar en 2019 l’itinerari de foment de la participació juvenil en les aules, itinerari educatiu que es desenvolupa en espais formals i no formals per a educar en la participació juvenil al jovent.
Aquest itinerari està format, en aquest ordre, pels projectes Creant Futur i la Xarxa de Corresponsals Juvenils de la Safor. Parlem d’itinerari perquè és un procés continuat, gradual i coherent entre si, que facilita diverses ferramentes per al treball amb grups de joves en distintes etapes maduratives.
El Creant Futur és un projecte socioeducatiu que naix i es fa en els Instituts d’Educació Secundària, adreçat a totes les poblacions de la comarca, donant suport i assessorament a les poblacions majors de 5.000 habitants per a la seua implementació i assumint la intervenció pròpiament dita en els municipis menors de 5.000 habitants amb la col·laboració del personal tècnic de joventut dels ajuntaments implicats. Durant aquest curs s’ha implementat en el CEIP Francesc Carròs de la Font d’En Carròs, l’IES Joan Fuster de Bellreguard i l’IES Vall de la Safor de Vilallonga.
El projecte es du a terme amb una metodologia participativa, d’experiència i intercanvi, que centra la seua atenció en el desenvolupament d’habilitats bàsiques individuals i grupals per a la participació amb joves d’entre 13 i 15 anys durant un període de dos anys, coincidint amb 2n i 3r d’ESO.
Un dels seus objectius més rellevants és millorar la convivència dins els centres, apostant per la participació entesa aquesta com un procés que va de dins a fora, vinculant-se amb les cures, els afectes i el món emocional: totes les habilitats, aprenentatges i experiències que construeixen la convivència entre les persones.
Pel que respecta a la Xarxa de Corresponsals, s’entén aquesta com el resultat natural del treball en participació en 2n i 3r de l’ESO, però a diferència del Creant, aquest treball amb l’alumnat que de forma voluntària vol fer un pas més enllà i sumar la seua veu a un projecte de participació que incideix al centre, però sobretot al municipi i a la comarca.
El treball va dirigit en dues línies paral·leles:
• La difusió d’informació juvenil a través de Punts d’Informació Juvenil als centres educatius, xarxes socials i boca a boca.
• La participació juvenil a través de centres d’interés del grup.
Durant el curs 22/23 s’ha fet un treball cooperatiu amb els ajuntaments de Bellreguard, Rafelcofer, Vilallonga, Beniarjó, Ròtova, Xeraco, Tavernes de la Valldigna i la Font d’en Carròs, així com amb la Mancomunitat de la Valldigna i s’ha implementat en 6 centres públics de la comarca: l’IES Vall de la Safor, l’IES Joan Fuster, l’IES Montdúver, el CEIP Francesc Carròs, l’IES Jaume II el Just i l’IES La Valldigna.
“És per al Servei de Joventut una satisfacció molt gran haver rebut aquest reconeixement europeu a través d’una subvenció d’Erasmus+, ens confirma que aquesta és la línia de treball a seguir. Però molt més satisfactòria és la valoració que el jovent participant en aquests projectes té de l’experiència viscuda, qui a través de les avaluacions recollides ens interpel·la a continuar en el projecte”.