Les estratègies empresarials per a la Safor

RAFAEL JUAN            

President de FAES (Federació d’Associacions Empresarials de la Safor)

Discurs en la XVIII gala dels Premis FAES (23-10-2017)

En els pròxims mesos es compliran 8 anys que va començar la nostra marxa en aquest gran projecte que és FAES (Federació d’Associacions Empresarials de la Safor), i esta és, per tant, la meua última oportunitat de ser el vostre representant en la nostra Trobada Anual.
Sembla que va ser ahir, però portem tots aquests anys desitjant que la nostra economia millore amb l’esperança que moltes persones que encara no han trobat ocupació en la nostra comarca puguen fer-ho. Perquè la recuperació econòmica que va començar fa uns anys arribe a tota la nostra societat i tornem a ser un territori pròsper i capaç de generar una economia justa per a tots.
Els mateixos anys que portem reclamant unes infraestructures que ens igualen a altres territoris i que ens permeten competir en les mateixes condicions, perquè la comarca industrial que vam ser en el segle passat puga tornar a ser-ho, perquè vegem de nou com la indústria torna a tenir un paper important en el creixement de la Safor.
La comissió organitzadora de la Gala, no podia haver triat un escenari més adequat per a aquest moment (el campus de la Universitat Politècnica), perquè el talent és l’ingredient més important perquè la nostra economia cresca i es desenvolupe com esperem, i l’Aula Magna de la UPV a Gandia és el símbol del talent més important que tenim en la nostra comarca.
No és el moment de fer balanç ni tan sols a mi em correspon fer-ho, però sí és el moment d’agrair a tots els qui heu col·laborat durant tot este temps, en el qual els nostres associats han travessat una etapa molt difícil. M’ha permès comprovar que la Federació és gran per les persones que la integreu, i que ho heu fet molt fàcil. Sou el millor record que m’emporte d’una etapa que ha sigut excepcional en la meua vida, tant a nivell personal com a professional.
Aquests anys, a més, han coincidit amb el naixement de la 4ª Revolució Industrial, una nova època en què la transformació de la nostra societat porta un ritme vertiginós, en el qual els canvis estan succeint a tal velocitat que arriba a generar una sensació de pànic en les societats avançades com la nostra. La por mai ha sigut un bon conseller, i la nostra societat, amenaçada per esta transformació, està prenent decisions que tracten de posar fre als canvis sense adonar-nos que la transformació digital ens porta a un món sense fronteres.
Estem vivint una revolució que està transformant tots els sectors i afecta a totes les empreses. En les dècades passades, l’estratègia era el pilar fonamental per al creixement de les organitzacions, i la planificació era la base en què es recolzava l’estratègia, en un entorn predictible en el qual vivíem. Podíem planificar les nostres organitzacions amb la certesa que adoptant les millors pràctiques del nostre sector i exercint les accions programades obtindríem el resultat pressupostat.
Hui el futur és impredictible i la planificació s’ha convertit en una loteria, adoptar les millors pràctiques és una garantia de fracàs, perquè no suposa més que adaptar-se a un model que probablement està esgotat. Per tot açò, la formulació d’una estratègia estable per a les nostres empreses és impossible, i ens haurem de basar a identificar possibles escenaris futurs per als quals hàgem d’estar preparats.
La millor estratègia consisteix que siguem nosaltres mateixos el motor del canvi en la nostra societat o en el nostre sector empresarial. Buscant com ser més creatius i assumint el canvi com un element clau per a la transformació de les nostres empreses i del nostre territori. Es tracta no només de no tenir aversió o rebuig al canvi sinó de ser els seus promotors, assumint-lo com una cosa habitual.
Es tracta d’aparcar les nostres diferències i que els agents socials, institucions públiques, sindicats i empresaris aprofitem el que ens uneix, que són els recursos potents que té la nostra comarca i generem espais que ajuden a compartir coneixement i a desenvolupar nous projectes, empreniment i innovació.
Si d’alguna cosa estem segurs és que no fer-ho és un malbaratament que no hem de permetre’ns, la nostra comarca va ser un exemple de desenvolupament econòmic en el segle passat i pot i deu tornar a ser-ho.
La Federació ha recorregut un important camí des del seu inici i hui podem dir que el projecte associatiu empresarial ha aconseguit una àmplia representació en la comarca de la Safor i s’ha consolidat. No és per casualitat, ho hem construït entre tots, per la qual cosa vull agrair d’una manera especial, la labor de la presidenta i presidents que han presidit la Federació des de la seua constitució en 1999.
Igualment vull reconèixer l’intens treball dels membres de la Junta Directiva que m’han acompanyat durant aquests anys i la col·laboració dels presidents i presidentes de les associacions en el dia a dia de la nostra organització. Mereixen esment especial els organitzadors de la Trobada Empresarial, comissió presidida per Oscar Ferrairó.
Un any més agrair al president de Foment d’Agricultura, Indústria i Comerç de Gandia, Joaquín Bernabeu i als meus companys i membres de la seua Junta Directiva la seua estreta cooperació amb FAES.
Com no, el nostre agraïment als patrocinadors de l’esdeveniment: Banc Santander, ESIC, Excelentísimo Ajuntament de Gandia, Les Províncies i Escola Politècnica Superior de Gandia, i a totes les empreses col·laboradores.
El nostre especial agraïment a la Confederació Empresarial Valenciana, al seu president i amic Salvador Navarro, així com a Pilar Gutiérrez, per la seua estreta col·laboració, pel seu acolliment en el Comitè Executiu de la CEV, en la seua Junta Directiva i en les diferents Comissions de treball a les quals assisteixen empresaris de la nostra Federació. No puc més que agrair i felicitar a Salvador Navarro pel gran treball que ha realitzat perquè la Confederació Empresarial Valenciana siga hui una confederació sanejada, eficient i representativa de tots els empresaris de la Comunitat Valenciana. 
Per a acabar, citaré unes paraules d’un bon amic, Fernando Sánchez Salinero, del seu últim llibre ‘Story Coaching’ en el qual ens descriu els cinc elements que condueixen a l’èxit: Actitud, Talent, Coneixement, Perseverança i Caritat.
L’actitud perquè transforma la realitat, són les ulleres de colors que ens fan veure el que ens ocorre de manera diferent. Cada matí tenim l’opció d’alçar-nos i escollir l’actitud per a la resta del dia.
El segon element és trobar com és el nostre propi talent, el que tots tenim i conrear-lo.
El tercer és el coneixement que van acumular els que ens van precedir, i se’ns brinda a nosaltres per al nostre desenvolupament.
La perseverança és el quart element. Perquè el secret moltes vegades no és com ho faig, sinó quantes vegades ho faig. Beethoven ho va resumir en una frase: “El geni es compon del dos per cent de talent i del noranta-huit per cent de perseverant aplicació”
I finalment la caritat, perquè cap èxit es construeix sense repartir, encara que es faça des del més fred egoisme. Al final, et vas adonant que com més pes portes, més lent avances, i que donar és la forma d’alleugerir la càrrega.

Et Pot Interessar