18.5 C
Gandia
Diumenge, 28 maig, 2023

Especialistes recomanen no canviar els hàbits de somni per a compensar el cansament associat al canvi d’hora

– Les persones de major edat i els xiquets i xiquets són els qui més acusen aquest tipus d’alteracions, mentre que els joves són menys sensibles a aquest canvi

– Les persones expertes recomanen exposar-se a la llum matutina i evitar les migdiades llargues, així com l’excessiva il·luminació abans d’anar al llit 

Especialistes de la Unitat del Somni de l’Hospital Universitari de la Ribera recomanen no canviar els hàbits de somni durant aquests dies per a evitar el cansament o la somnolència associada al canvi d’hora.

En aquest sentit, els i les especialistes assenyalen que els canvis d’hora, com el que es produirà aquest dissabte per a adoptar l’horari d’hivern, poden provocar alteracions del somni en determinades persones.

Es tracta d’alteracions com a somnolència i cansament diürn que afecten de manera diferent a cada persona, en funció de les seues característiques de somni; aquestes molèsties cessen quan el rellotge biològic de cada persona s’adapta al rellotge oficial, si bé poden allargar-se des d’una a diverses setmanes.

Segons el cap del Servei de Neurofisiologia i de la Unitat del Somni de l’Hospital Universitari de la Ribera, Javier Puertas, “es tracta d’alteracions semblants a les del jet-lag i són les persones majors i els xiquets i xiquetes els qui més acusen aquest tipus d’alteracions, mentre que els joves són menys sensibles a aquest canvi, ja que solen adaptar-se més ràpid”.

Així mateix, Portes ha afirmat que “persones que ja pateixen trastorns del somni com a síndrome de cames inquietes o insomni, o els professionals que treballen a torns, poden veure’s més afectats per aquest canvi en l’horari”.

Així, davant el canvi d’horari, Portes recomana no canviar els hàbits de somni per a compensar el cansament o la somnolència que es pot associar al canvi d’hora, i exposar-se a la llum matutina. A més, és important evitar, per exemple, les migdiades llargues i l’excessiva il·luminació abans d’anar al llit, “que permeten adaptar el nostre rellotge biològic al canvi amb major celeritat”, ha assenyalat.

Articles relacionats