Escola Valenciana demana el retorn de les emissions de TV3 i IB3 «per a trencar la censura»

La Federació d’Associacions per la Llengua – Escola Valenciana considera «fonamental» que la ciutadania de la Comunitat Valenciana visualitze els mitjans de comunicació públics de Catalunya i les Illes Balears -Tv3 i IB3- per a «trencar amb la censura que va motivar la fi de les emissions d’aquestes cadenes» en l’autonomia valenciana.
Així s’ha manifestat la coordinadora del programa ‘Cinema en valencià’, Laura Font, qui ha qualificat l’obertura d’À Punt com una «eina indispensable» per a afavorir la normalització del valencià i reflectir la diversitat lingüística, segons ha informat l’organització en un comunicat.
No obstant açò, també ha destacat la importància de comptar amb la «visió plural» de ràdios i televisions d’altres territoris amb «la mateixa llengua». «La ciutadania del País Valencià necessita visualitzar els mitjans de comunicació públics de Catalunya i les Illes Balears -Tv3 i IB3 respectivament-, per a trencar amb la censura que va motivar la fi de les emissions d’aquestes cadenes en el nostre país», ha assenyalat Font.
Per la seua banda, la coordinadora tècnica dels Serveis Audiovisuals d’Escola Valenciana, Mercè Martínez, ha repassat l’activitat anual del programa ‘Cinema en valencià’ i ha remarcat l’augment de les projeccions.
L’entitat ha projectat 55 pel·lícules pel compromís d’Escola Valenciana amb el «foment de la cultura i la normalització lingüística», ha indicat Martínez, qui ha apuntat que han congregat a més de 75.000 espectadors a la Comunitat.
En aquest sentit, Font considera que l'»èxit» de participació és la qualitat, ja que ha explicat que l’organització aposta per oferir pel·lícules «atractives que responguen a finalitats pedagògiques».
«Triem els títols que projectem baix criteris de qualitat, com l’adequació del missatge al públic, l’estructura de la narració ben travada, el foment de l’educació en valors, el tractament apropiat de les emocions a través dels personatges i les accions o el to conciliador. Després elaborem un dossier didàctic perquè les escoles treballen els continguts i el llenguatge audiovisual en l’aula», ha manifestat.
D’aquesta forma, enguany s’han projectat pel·lícules com ‘Angry birds’, ‘Cercant a Dory’ o ‘Mascotes’, a més d’altres de productores menys conegudes, com a ‘Sopa de pedres’ o ‘Molly monstre’.
Escola Valenciana va projectar al març ‘Mil coses que faria per tu’ en el Centre Cultural del Carme de Torrevella i va tenir una «àmplia participació» de l’alumnat de l’IES Palmerar d’Oriola, en la primera ocasió que aquesta entitat projectava una pel·lícula en valencià en la comarca del Baix Segura.
Aquesta iniciativa forma part de les activitats lúdiques i en valencià que l’entitat promou per a contribuir a l’aprenentatge de la llengua. «L’any passat, animàrem a l’equip docent i a l’alumnat del Baix Segura a participar en el Premi Sambori i va ser un èxit. Ara acostem el cinema en valencià a aquesta comarca de predomini castellanoparlant», ha ressaltat Font.
«És important que l’alumnat de tot el País Valencià puga comptar amb materials en valencià i gaudir mentre aprèn. Des de EscolaValenciana incidim en la convivència entre llengües i cultures i afavorim l’accés a productes culturals en valencià de forma generalitzada», ha destacat.

Et Pot Interessar