11.4 C
Gandia
Diumenge, 27 novembre, 2022

Els Centres Dona 24 Hores reprenen les atencions presencials amb cita prèvia i continuen amb el seguiment telefònic

– Els centres han romàs operatius durant tot l’estat d’alarma amb atenció telefònica i, en els casos més urgents, s’ha mantingut l’atenció presencial

– Els centres itinerants Dona Rural comencen també a prestar servei presencial

La xarxa de Centres Dona 24 Hores, que atenen dones víctimes de violència de gènere i als seus fills i filles, ha représ les atencions presencials que van quedar suspeses durant l’estat d’alarma per la COVID-19, encara que mantenen també el seguiment telefònic que han establit durant aquests mesos.

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha establit a través d’una instrucció el procés de desescalada que se seguirà en aquesta xarxa de centres, on les primeres visites presencials s’estableixen a través de cita prèvia, que s’obté trucant al telèfon gratuït 900 580 888.

La xarxa d’atenció a les dones víctimes de violència de gènere ha estat operativa al llarg de tot l’estat d’alarma, en el qual s’ha realitzat atenció i seguiment telefònica i, a més, s’han atés presencialment aquells casos de major urgència.

En la fase 1 de desescalada s’ha determinat l’atenció en els centres prioritzant aquelles situacions que, per la seua especial gravetat i urgència, la requerisquen de manera presencial, continuant i mantenint els seguiments de manera telefònica com s’ha fet des que es va decretar l’estat d’alarma el mes de març passat per la crisi sanitària de la COVID-19.

Un dels criteris que s’ha tingut en compte a l’hora de prioritzar les cites prèvies ha sigut el que les primeres atencions que es van realitzar de manera telefònica a l’inici de l’estat d’alarma, de manera que es puguen afermar les intervencions realitzades des de llavors i poder complementar la intervenció psicosocial.

Les atencions que s’ofereixen també als xiquets, xiquetes i adolescents es realitzaran, igualment, de manera presencial, ja que es disposa d’espais independents, sent més fàcil respectar les mesures de distanciament interpersonal.

No obstant això, i amb la finalitat d’evitar aglomeracions en les instal·lacions dels centres, s’estan habilitant els espais de tallers com a sales d’espera per a les persones menors d’edat que acompanyen a les dones a les cites que prèviament han establit.

Respecte als centres Dona Rural itinerants, comencen també a prestar servei presencial amb cita prèvia i amb els mateixos criteris que els centres de la resta de la xarxa, prioritzant les atencions més urgents i que revisten major gravetat.

Amb l’objectiu de respectar i mantindre les mesures de seguretat sanitàries i d’higiene l’atenció es realitzarà en coordinació amb els serveis socials municipals i ajuntaments.

En tots els casos es tindran en compte les mesures recomanades com mantindre la distància de 2 metres entre les persones, ventilació dels espais, mesures d’higiene de mans i altres elements de protecció personal.

D’altra banda, s’ha establit que, fins al pas a la següent fase de desescalada, les atencions jurídiques es continuen realitzant de manera telefònica. A partir de la fase 2 i de manera progressiva s’anirà realitzant major nombre d’atencions presencials fins a arribar a l’obertura completa i procediment ordinari en la fase de nova normalitat, prevista per al 22 de juny.

Cal destacar que, des que es va decretar l’estat d’alarma el mes passat de mall, la Conselleria va acordar l’atenció en els centres Dona 24 Hores amb serveis mínims i un protocol d’atenció i seguiment telemàtic, deixant l’atenció presencial únicament a dones víctimes de violència de gènere que requeriren assistència psicològica, jurídica o social de manera urgent, o la derivació als centres d’emergència o centres de recuperació integral, independentment que existira o no denúncia prèvia.

Centres residencials

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha establit així mateix que, com s’ha fet des de l’inici de la pandèmia, es continuaran realitzant ingressos de víctimes de violència de gènere en els centres de protecció de la Xarxa sempre que siga necessari, així com els trasllats entre els centres d’Emergències i la resta de recursos residencials de protecció.

En tot cas, les dones i els xiquets i xiquetes residents tenen dret a les eixides tal com s’estableix en les instruccions del Govern central i de les conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública i d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Articles relacionats