10.8 C
Gandia
Dissabte, 26 novembre, 2022

El Senat aprova una moció per recuperar el Castell de la Reina Mora de Benifairó dela Valldigna

– La proposta d’Esquerra Republicana del País Valencià ha estat aprovada per 15 vots a favor i 14 abstencions (entre elles la del PSOE) i contempla l’elaboració d’un pla d’acció i un calendari per assegurar l’estructura i escometre la restauració.

El regidor de Proposem Esquerra de Benifairó de la Valldigna, Josep Lluís Alberola, s’ha mostrat satisfet per l’aprovació després d’anys en què la Generalitat Valenciana no haja fet res per conservar el castell “és lamentable que una joia com el castell de Marinyen, o de la Reina Mora, no haja despertat l’interés de Patrimoni de la Generalitat, tot i la importància històrica que té”.

Alberola ha volgut agrair a l’associació Hispània Nostra el treball d’anys reivindicant la restauració del castell i incloent-lo en la llista roja. Igualment ha destacat el paper de la mobilització ciutadana recollint signatures, “sense la pressió ciutadana que s’ha dut a terme no hauríem aconseguit que el senat aprovara la moció”.

El castell Marinyen és conegut també com a castell d’Alfàndec perquè s’ubicava al mig de la Vall d’Alfàndec (el que avui és la Valldigna). Una llegenda li va donar el nom de Castell de la Reina Mora. Tot i el seu estat de degradació és un dels castells millor conservats de la Safor i que encara permet ser recuperat. Està ubicat al cim d’un turó en el vessant nord del Mondúber. De les dues estructures que compta, una pertany a l’època de dominació musulmana (s.XII-XIII) i una altra d’època cristiana. A més a més, cal afegir el valor que suposa que estiga situat sobre les restes d’un assentament de l’Edat del Bronze.

El senador republicà Bernat Picornell, qui ha defensat la moció aprovada, ha destacat la importància de “treballar plegats amb els pobles del País Valencià” i ha lamentat l’abstenció del PSOE. “Hui han perdut l’oportunitat de demostrar que els importa el patrimoni valencià”.

Articles relacionats