El regulador de la clòtxina gallega demana «prudència» davant les intoxicacions de Gandia i Xàbia

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) «Mexillón de Galícia» ha apel·lat aquest dimarts a la prudència, al mateix temps que ha defensat les «bones pràctiques» del sector després del brot d’intoxicacions de la setmana passada a Xàbia i Gandia, associades al consum de clòtxina d’origen gallec, amb més de 40 afectats.
En un comunicat, la DOP Mexillón de Galícia ha subratllat que «en més de 70 anys d’història de la clòtxina conreada a Galícia, mai va haver-hi un brot de gastroenteritis causat per norovirus», per la qual cosa ha cridat a «mantenir una actitud de prudència».
«Tant el sector productor com el transformador de clòtxina conreada a Galícia estan caracteritzats per les bones pràctiques en les seues activitats i per una actitud de millora contínua en els processos per a oferir el millor producte a les persones consumidores i, per sobre de tot, especial cura i respecte per la salut dels consumidors».
En aquest sentit, Mexillón de Galícia ha insistit que «les bones pràctiques es realitzen conforme estableix la normativa». Ha recordat a més que la inspecció sanitària «va comprovar in situ que els processos i registres que acrediten l’aplicació per l’empresa del tractament tèrmic 90-90 estan conformes a la normativa establida».
«Tenim la seguretat, tal com afirma l’Administració gallega, que el sistema de control va complir estrictament els passos que estableix la legislació vigent», ha defensat la DOP Mexillón de Galícia.
Seguidament, ha precisat que el «producte sospitós» va ser distribuït «a tota Espanya i no s’han declarat fins ara altres casos de brots d’intoxicació». «Casos similars de sospita sobre productes alimentaris van resultar lliures d’imputació», ha recordat, per a insistir a «mantenir la prudència» ja que «són molts i variats els possibles causants d’aquest episodi».
Per tant, «no es poden llançar hipòtesi sobre la causa de la intoxicació i menys sobre aquesta clòtxina, que té la garantia d’haver sigut sotmès al procés tèrmic que inactiva el virus».
Encara que ha descartat tenir «responsabilitat en el cas», la DOP Mexillón de Galícia ha manifestat en el seu comunicat que «lamenta les molèsties causades a les persones afectades per a l’intoxicació».
Es tracta de 39 persones que van patir una intoxicació alimentària en un hotel de la localitat de Xàbia, dimecres passat, 11 d’abril, i 12 més en un altre establiment hoteler de Gandia, pel mateix producte.

Et Pot Interessar