Ahir dilluns al matí es va celebrar, en els salons de la Mancomunitat de La Safor al carrer República Argentina de Gandia, una nova xarra col·loqui organitzat per la Conselleria d’Agricultura per a abordar la nova PAC per al 2023-27.
Prop de 250 agricultors de tota la comarca de la Safor-Valldigna van sentir la directora general de la PAC a la Comunitat Valenciana, Mayte Chafer explicant les noves normes de la política comuna i com accedir a les ajudes encara que siguen irrisòries.
Chafer va anunciar que potenciarà amb més personal les oficines de les OCAPAS per a realitzar el llibre digital per a les 7000 explotacions agrícoles que existeix en aquesta comarca.
A més va convidar als usuaris del quadern digital que es baixen de manera gratuïta el programa que es troba en el portal agrícola. No obstant això la mitjana d’edat dels agricultors en aquesta zona és de 65 anys i per tant els resultarà molt complicat portar aquest quadern digital.
Per què cal indicar que en aquest llibre s’ha d’escriure totes les labors que es realitzen en el camp com una simple poda d’un arbre fins als tractaments fitosanitaris de qualsevol calibre.
Paradoxalment a tot això, les fruites i hortalisses que venen de l’exterior d’Europa i que podria calcular-se còmodament en el 50 per cent no passen cap control tan rigorós com els agricultors europeus.
Els agricultors de la comarca tenen la sensació que “la finalitat d’aquesta PAC és que la irrisòria ajuda que donen als agricultors, la gasten en burocràcia i amb incentius afegits mentre que els preus en origen continuen estant per davall dels costos de producció i sense invertir aquestes ajudes en la promoció de la fruita”.