17.4 C
Gandia
Diumenge, 4 juny, 2023

El programa de prevenció de càncer colorectal arriba al març a la zona de Beniopa

• L’objectiu és diagnosticar i tractar precoçment possibles lesions, tant malignes com benignes, gràcies a aquest sistema de garbellat

• S’inclou en aquesta fase a quasi 10.000 persones d’entre 50 i 69 anys de part de Gandia, així com de Benirredrà, el Real de Gandia i Barx

El Centre de Salut Pública de Gandia continua el programa de Prevenció de Càncer Colorectal (PPCCR), després de finalitzar la zona de Corea (Gandia), convidant a participar a partir del mes de març a 9.970 persones d’entre 50 i 69 anys de la zona bàsica de salut de Beniopa del departament de Gandia.

Aquesta zona comprén bona part de l’àrea metropolitana de Gandia, inclòs el districte de Benipeixcar, així com les localitats de Barx, el Real de Gandia i Benirredrà.

Des del centre de Salut Pública recorden la importància de participar en aquest programa de garbellat amb la finalitat de detectar el càncer de còlon en estadis precoços fins i tot abans que apareguen símptomes, la qual cosa permet millorar el pronòstic i poder aplicar tractaments menys agressius, per la qual cosa animen a la seua participació.

En l’última ronda del programa, desenvolupada entre 2019 i 2021, l’índex de participació en totes les zones del Departament de Salut de Gandia va ser d’un 51% de mitjana, mentre que en l’altre gran programa de garbellat de càncer, el de mama, la participació va ser del 77,6%.

A més, mitjançant aquest programa també es duu a terme la detecció i tractament de pòlips de còlon. Aquests tumors es consideren benignes, no obstant això, amb el pas del temps podrien arribar a ser malignes i donar lloc a lesions canceroses, especialment els pòlips adenomatosos, per la qual cosa també resulta fonamental detectar-los i tractar-los a temps.

Per a això, es remet un kit per a la presa de mostra al domicili de les persones que han acceptat participar. A les persones amb una prova de sang oculta en femta positiva se’ls ofereix la possibilitat de realitzar una colonoscòpia, per a completar l’estudi.

Aquest programa en el departament es coordina des del Centre de Salut Pública de Gandia, i en ell participen gran nombre de professionals de l’àmbit sanitari, tant dels equips d’Atenció Primària com dels serveis de laboratori, admissió, medicina digestiva, anatomia patològica, cirurgia, oncologia i radiologia de l’Hospital Francesc de Borja.

Articles relacionats