El ple del Consell acorda una sèrie d’ajudes per als afectats per l’incendi de Llutxent

El ple del Consell ha aprovat este dimarts tot un seguit d’intervencions immediates que la Generalitat portarà a terme per fer front als danys ocasionats, tant en béns públics com privats, en els municipis afectats per l’incendi de Llutxent, que es va iniciar el 6 d’agost i va afectar 3.000 hectàrees, mil d’aquestes del terme municipal de Gandia. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant (a la imatge), ha mostrat la seua satisfacció per l’acord del Consell, i ha afirmat que suposa “un baló d’oxigen necessari per aquells que hem patit el foc”. Els compromisos de la Generalitat es complixen amb esta mesura, ha incidit Morant, qui ha destacat la “celeritat” quan encara no ha transcorregut un mes de l’incendi.

Per a Morant, la satisfacció és doble, atés que les ajudes no sols cobrixen els danys públics sinó també, i ací radica la gran novetat, van més enllà al cobrir els danys a particulars.

El municipi de Gandia es veurà beneficiat d’estes ajudes, ja que s’atendran danys públics, com ara, enllumenat, subministrament d’aigua, senyalització, jardins, carrers, etcètera. Uns danys que, els tècnics municipals estimen al voltant de 200.000 euros.

Així mateix, també seran cobertes les despeses de l’Ajuntament relacionades amb l’emergència i postemergència, com ara, els honoraris tècnics externs, vigilància privada en les urbanitzacions afectades o la logística del reallotjament dels evacuats, amb l’atenció alimentària, de roba o d’higiene, el cost d’hotels, el subministrament de serveis d’apartaments, lloguer de carpes, moblament d’habitatges municipals o subministrament de serveis d’habitatges municipals, que encara que suposen al voltat de 200.000 euros, esta xifra creix cada dia perquè l’Ajuntament continua atenent i assumint despeses de postemergència. Per la qual cosa, la xifra global dels danys municipal rondaria, a hores d’ara, els 400.000 euros.

Ajudes a particulars

D’altra banda, va ser el passat 27 d’agost quan Gandia va arrancar el compromís del Consell d’oferir noves ajudes als ajuntaments per cobrir els immobles particulars en la reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental per al seguiment i la Coordinació de la postemergència amb la participació dels departaments de la Generalitat implicats, més de 15 direccions generals, així com els alcaldes i alcaldesses dels 7 municipis afectats: Llutxent, Ador, Barx, Pinet, Quatretonda i Ròtova. Compromisos que, segons ha expressat Morant, hui s’han materialitzat amb l’acord.

Avaluació de danys en vivendes i retirada darbres

Per avaluar el dany en vivendes, el Consell ha posat en marxa una unitat d’avaluació de danys en les vivendes afectades per l’incendi. Tècnics del IVE (Institut Valencià d’Edificació) començaran demà a inspeccionar habitatges. És fonamental que aquells propietaris que no han facilitat els telèfons a l’ajuntament els donen perquè puguen posar-se en contacte amb ells. L’alcaldessa ha remarcat que perquè l’Ajuntament puga canalitzar les ajudes aprovades en l’acord serà necessari que els tècnics de l’IVE hagen revisat la vivenda. Amb eixe informe, el Consistori presentarà els danys privats al Consell i quan estiguen les ajudes, les repartirà.

El Consell ha donat un termini de 45 dies perquè els ajuntaments puguen presentar els danys.

Actuacions paral·leles

Paral·lelament, les brigades de Tragsa estan retirant arbres cremats que suposen un perill per a les persones en parcel·les públiques i privades. El pressupost general d’execució d’aquestes actuacions d’emergència s’eleva a 410.000 euros.

Estes circumstàncies, per a l’alcaldessa, demostren que l’Administració Autonòmica està vertaderament al costat dels afectats i que ha sabut estar a l’altura de les circumstàncies.

A més, Morant ha destacat la ràpida reacció i resposta tant del Consell com de la resta d’Administracions Públiques a l’hora d’aportar solucions a una situació tan complexa com és l’incendi.

Tot el veïnat de Marxuquera ha donat el millor de si mateix i ha demostrat un gran coratge front a l’adversitat de l’incendi, i ara, les administracions hem de respondre amb el mateix coratge i estar constantment al costat dels afectats. I això és el que estem fent”, ha assenyalat Morant.

En este sentit, l’alcaldessa ha recordat que el Ministeri ha aportat 750.000 euros per a la reforestació de la superfície cremada i que el Govern Central, a través de la Direcció General de l’Aigua del Ministeri de Transició Ecològica, ha aprovat obres d’emergència de reparació i neteja de barrancs per un import de 650.000 euros.

A més, una de les primeres mesures que va prendre l’Ajuntament de Gandia (dos dies després de l’incendi), va ser aprovar en un plenari extraordinari sol·licitar al Consell de Ministres la declaració de zona d’emergència que posaría noves ajudes sobre la taula.

Per últim, Morant ha remarcat que continuaran treballant incansablement per recuperar la normalitat en Marxuquera.

Neteja de barrancs

D’altra banda, Diana Morant ha mantingut una reunió este dilluns amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Manuel Alcalde, per a fer un seguiment de primera mà sobre els treballs que es van a desenvolupar de manera urgent en els barrancs afectats per l’incendi que es va iniciar en LLutxent el 6 d’agost i que va cremar mil hectàrees del terme municipal de Gandia.

Aquest encontre, dins de l’alt grau d’interl·locució que s’està portant a terme entre l’alcaldessa amb administracions superiors, s’ha produït sols una jornada després que el Govern Central anunciara que, a través de la Direcció General de l’Aigua del Ministeri de Transició Ecològica, havia aprovat obres d’emergència per a la zona afectada pel foc per un import de 650.000 euros.

En aquest context, i com que l’actuació en els barrancs és un assumpte que han estat treballant conjuntament, Manuel Alcalde ha compartit amb l’alcaldessa l’informe de proposta de sol·licitud de declaració d’emergència per a l’execució d’actuacions per a la reparació dels danys al domini públic hidràulic causats en llits de les conques del riu Serpis. Un document que recull tant els danys com els treballs que es van a realitzar.

Morant, durant la reunió, ha demanat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer especial sensibilitat i atenció per a tot el barranc de Gandia en ser aquesta ciutat terme de la seua desembocadura; una petició que, segons ha afirmat Alcalde, serà atesa.

Els danys ocasionats a barrancs dels termes de Gandia (barranc de Beniopa, Borrell, Caldereta, Verd); Pinet (barranc Castellet, Vinxavella i Les Lloses) i Llutxent (Gota, Rafal i Balaguer) com a conseqüència de l’incendi, són principalment acumulacions d’elements obstructius, com restes vegetals cremats; despreniments i erosions de marges i riberes; i la desaparició de la protecció de la capa vegetal.

Les actuacions previstes per a pal·liar aquests danys són la reparació i neteja dels llits afectats mitjançant la retirada de tot el material vegetal cremat així com la reparació d’erosions i danys. També es planteja la retirada dels arbres afectats situats en domini públic hidràulic i l’esbrosse del material vegetal cremat i la seua retirada. Es plantaran espècies de ribera i es construiran elements de control de l’erosió. Aquestes actuacions començaran abans d’un mes.

L’alcaldessa de Gandia ha realitzat una valoració molt positiva de la reunió amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer: “Continuem traslladant la veu dels veïns a administracions superiors i continuen arribant bones notícies per part dels governs autonòmic i central, i a més, amb molta celeritat. Com hem fet des del primer moment, seguirem treballant de manera incansable per reparar mediambientalment els danys ocasionats pel foc i per recuperar la normalitat com més prompte millor”.

Diana Morant ha agraït la proximitat mostrada per Manuel Alcalde, que a petició de Gandia s’ha apropat a la ciutat per a tractar aquest tema “que tant ens està ocupant en les darreres setmanes“.

Et Pot Interessar