El ple de Gandia demana la declaració de zona d’emergència

L’incendi declarat aquest dilluns en el terme municipal de Llutxent ha arrasat fins al moment 2.639 hectàrees, segons l’última perimetració, i ha afectat a una vintena de cases en Montesol, Montepino i l’Ermita, a Gandia, segons ha informat el Centre de Coordinació d’Emergències (a la imatge, el foc envolta dues cases a la zona de Marxuquera). El terme de Gandia és el de més extensió afectada, amb 948’6 hectàrees, seguit de Llutxent amb 840’6, Pinet 818’6, Ador 150’6, Barx 87’11, Quatretonda 11’5. En els desallotjaments de Pinet i les urbanitzacions de Barx i Gandia només s’ha produït una evacuació forçosa d’un veí de Pinet i s’ha registrat un incident amb un periodista d’À Punt que ha posat en risc la seua integritat i ha desobeït les indiciacions de retirar-se.
Des de les 7.10 hores han començat a eixir els primers dels 27 mitjans aeris, entre avions i helicòpters, que treballaran aquest dimecres en les tasques d’extinció i s’han anat incorporant als treballs de forma gradual fins a les 10.30 hores.
Així mateix, al llarg d’aquest matí s’ha incorporat als treballs d’extinció el Quart Batalló d’Intervenció en Emergències BIEM IV de Saragossa de la UME, 40 militars més i 14 vehicles. Aquests efectius se sumen als 136 militars i 50 vehicles que ja estaven.
A més, en les últimes hores, estan col·laborant 14 dotacions de bombers dels consorcis d’Alacant i Castelló i bombers voluntaris d’Alcoi, que se sumen així als efectius de la Generalitat i de Divalterra.
La carretera de Gandia a Simat, la CV-675, segueix tancada al tràfic en tots dos sentits fins que es donen per extingits tots els focus i es garantisca la seguretat en la zona, per la qual cosa la Policia Local de Gandia demana a la població no intentar arribar a la zona per a facilitar els treballs.
Per la seua banda, Creu Roja manté tres dels sis albergs que van ser oberts aquest dimarts. L’incendi va obligar a desallotjar «de forma preventiva» a la població del municipi de Pinet aquest dimarts. La nit del dilluns ja es va evacuar a unes 2.500 persones de la zona de la Drova i les urbanitzacions de Montesol i Montepino, seriosament afectades pel sinistre.
La humitat relativa de l’aire en la zona a les 6 del matí de dimecres era un poc més baixa que el dia anterior, però el ruixat que va caure la nit de dimarts entre les 22:00 i les 22:20 ha pogut humitejar el terreny, segons la Aemet.
Per la seua banda, durant gran part de la matinada el vent ha estat bufant variable fluix i a les 21:00 hores d’aquest dimarts, previ al pas de la tempesta, es va registrar una ratxa de vent de 61 km/h. 
El 112 ha rebut ja mig miler de trucades des que es va declarar l’incendi el dilluns a les 14:37 hores. Va ser precisament una trucada la que va alertar del foc.

L’ajuntament de Gandia, per la seua part, ha obert en la planta baixa del consistori una oficina d’atenció als afectats per l’incendi de Llutxent i demanarà al Govern la declaració de zona d’emergència, segons ha informat el consistori en un comunicat.
Així, ha obert una oficina per a atendre als afectats per aquest incendi, que ja ha calcinat el moment 2.639 hectàrees i ha obligat a desallotjar a 2.500 persones de la zona de la Drova i les urbanitzacions de Montesol i Montepino i a la població de Pinet,  per a «donar resposta a totes les necessitats i emergències amb la mateixa contundència que s’ha produït el foc».
Així mateix, ha convocat aquest dimecres un ple extraordinari per a sol·licitar al Consell de Ministres la declaració de zona d’Emergència amb l’objectiu de «aconseguir les ajudes per a reparar els danys de caràcter mediambiental i personal que es contemplen per a aquest tipus de situacions catastròfiques», segons ha informat aquest dimecres el consistori en un comunicat.
De la mateixa manera, ha constituït el Cecopal (Centre de Cooperació Operatiu d’Emergències Locals) i ha engegat un Lloc de Comandament avançat en permanent contacte amb el CECOPIde Llutxent, segons les mateixes fonts.
El Cecopal és un òrgan format per representants de Policia Local, Bombers, Guàrdia Civil, Protecció Civil, Creu Roja, tècnics municipals de pràcticament totes les àrees, la regidoria de Seguretat Ciutadana, la vicealcaldesa, Lorena Milvaques, i està presidit per l’alcaldessa, Diana Morant.
Una de les primeres actuacions del Cecopal serà l’engegada del lloc de comandament avançat local, que coordinarà l’operatiu juntament amb el Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI).
Així mateix, des del centre gandià s’establiran les unitats de càlcul de dany forestal i material de l’incendi, d’atenció a les persones, s’arreplegarà informació dels afectats i també es valorarà posar a la seua disposició habitatges municipals.
L’incendi, que es va originar per un llamp, es va desbocar en la boqueta ni d’aquest dimarts al resgistrarse vents superiors als 90 quilòmetres per hora en zones molt concretes de Marxuquera. Una llengua de foc va entrar amb virulència per un barranc afectant la Drova, Montesol, Montepino, la zona de la Rochera i l’Ermita.
Els efectius d’emergència van donar l’ordre de desallotjar de manera immediata les urbanitzacions i els residents, o bé es van desplaçar a habitatges de familiars o amics o van acudir al Espai Baladre que ha habilitat l’Ajuntament de Gandia on se’ls va tramitar l’allotjament en hotels, segons les mateixes fonts.
El dilluns, de manera preventiva pel fum, es va realitzar un desallotjament voluntari, una mesura que, segons ha remarcat l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, «ha pogut salvar moltes vides». Durant aquest dimarts l’Ajuntament de Gandia va gestionar l’allotjament de 260 persones entre hotels i càmpings, a més de les al voltant de 89 persones que van pernoctar en l’Espai Baladre, un auditori acabat d’estrenar a la platja.
Diana Morant ha manifestat que en aquests moments de dificultat, «la gent ha donat el millor de si mateix i ha demostrat un gran coratge enfront de les adversitats i catàstrofes, i ara, les administracions hem de respondre amb el mateix coratge i estar al seu costat».

 

Et Pot Interessar