15.5 C
Gandia
Dissabte, 24 febrer, 2024

El personal educatiu de col·legis i instituts rebrà la dosi de reforç abans del 10 de gener

– Les persones majors de 60 anys la tindran abans de final d’any

– Ximo Puig ha demanat en la XXV Conferència de Presidents i Presidentes accelerar al màxim la vacunació, a més d’exigir l’ús de la mascareta en exteriors i estendre el passaport COVID

– Ha sol·licitat també facilitar l’accés als test per a descongestionar l’atenció primària, limitar les festes de Cap d’any i pactar un marc comú sobre quarantenes i recomanacions davant reunions socials

– El cap del Consell ha resumit l’estratègia a seguir en tres paraules: “vacunació, protecció i corresponsabilitat”

– “Més que mesures de restricció pròpies del 2020, la Comunitat Valenciana defensa mesures de protecció pròpies del 2022″ per a mantindre la “complicitat social”, assenyala

Ximo Puig, ha anunciat que tot el personal educatiu d’Infantil, Primària i Secundària de la Comunitat Valenciana, vacunat en el seu moment amb Astrazeneca, rebran la dosi de reforç abans de tornar a les aules el 10 de gener i que totes les persones majors de 60 anys hauran rebut aquesta tercera dosi abans de final d’any.

Així ho ha explicat després d’assistir telemàticament a la XXV Conferència de Presidentes i Presidents Autonòmics, en la qual el president ha proposat accelerar al màxim la vacunació com a “vector fonamental” per a actuar davant l’evolució de la pandèmia.

El president ha subratllat que la reunió ha permés constatar que “tots els territoris afronten la sisena ona amb gran preocupació i amb una prioritat: intensificar la protecció de la salut accelerant al màxim la vacunació”. “Sens dubte, vivim un moment molt complex”, que en la Comunitat Valenciana s’encara amb l’objectiu de “evitar una doble saturació: la saturació hospitalària i la saturació emocional” de la ciutadania, tot això “mentre la pressió hospitalària ho permeta i siga possible”.

En aquest punt, ha insistit que “no estem igual que fa un any”, perquè l’esforç ciutadà “ ha tingut resultats”. “Amb la mateixa incidència actual a Espanya, fa 11 mesos teníem el triple d’hospitalitzats que ara, teníem el doble de pacients crítics que ara i teníem una mortalitat molt superior, un 80% més”, ha argumentat.

Per a Ximo Puig, “arribar al 94% de vacunació en la Comunitat Valenciana ha tingut una gran recompensa, individual i col·lectiva”, i, per aqueixa raó, “la resposta hui ha de ser diferent; perquè també la situació és diferent gràcies a la gran vacunació, especialment, en les persones més majors”.

“Vacunació, protecció i corresponsabilitat”

Així doncs, “més que mesures de restricció pròpies del 2020, la Comunitat Valenciana defensa mesures de protecció pròpies del 2022″ per a “mantindre sempre la complicitat social amb la ciutadania”, ha defensat Puig, que ha resumit l’estratègia a seguir en tres paraules: “vacunació, protecció i corresponsabilitat”.

Aquestes tres vies passen per “intensificar la vacunació amb les dosis que siguen necessàries, persistir amb mesures no invasives per a protegir la salut i complementar amb mesures de suport al benestar emocional, social i econòmic en forma d’ajudes i reforç dels serveis públics”, tot això “sempre que la tensió hospitalària ens ho permeta, i sent dinàmics en funció del canvi d’escenari”, ha precisat.

Seguint aquest plantejament, el president ha proposat al Govern i a la resta de comunitats sis mesures, algunes de les quals s’aprovaran aquest dijous en un Consell de Ministres extraordinari. La primera d’elles és l’ús obligatori de la màscara en exteriors de manera temporal i amb tres excepcions: àmbit rural, espais naturals i pràctica esportiva en l’exterior.

A més, ha proposat la implantació del passaport COVID en tota Espanya per a aconseguir espais més segurs i motivar als reticents a vacunar-se. Amb aquesta via, la Comunitat Valenciana ha aconseguit quintuplicar les primeres dosis administrades amb un “efecte crida” a la vacunació.

Així mateix, ha demanat accelerar al màxim la vacunació com a vector fonamental. Ha recordat que la Comunitat Valenciana impulsa el pla de vacunació expressa amb 47 nous punts de vacunació estable i 146 equips. Aquest mateix dimecres ja s’ha començat a citar a persones per a la dosi de reforç en aquests punts.

Així mateix, ha demanat facilitar el testat de casos per a descongestionar l’Atenció Primària, limitar les festes de Cap d’any i esdeveniments massius com a mesura de corresponsabilitat davant una situació tan complexa com l’actual i pactar entre tots els territoris un marc comú referent a com es compleixen les quarantenes.

També s’ha mostrat partidari d’unificar recomanacions respecte a les trobades familiars d’aquestes festes, com limitar les trobades familiars a un màxim de 10 persones, no assistir a cap reunió familiar si hi ha símptomes, preservar la quarantena o l’aïllament a qui li corresponga, prescindir d’aquelles trobades innecessàries.

El president ha sol·licitat, d’altra banda, al Govern secunde per a poder finançar la resposta a la pandèmia.

Puig ha assenyalat que “la societat necessita un baló d’oxigen mínim aquest Nadal”, però “amb la màxima prudència”, i ha subratllat també que, “a hores d’ara de la pandèmia, ha de valorar-se la importància de la salut mental”.

Articles relacionats