14.2 C
Gandia
Dissabte, 2 desembre, 2023

El Nobel Jean-Pierre Sauvage denuncia en una conferència a Gandia la falta d’oportunitats per als investigadors espanyols

“Tots els investigadors espanyols amb els quals he treballat han sigut excel·lents”, ha afirmat Jean – Pierre Sauvage, premi Nobel de Química, abans d’impartir este dijous la conferència ‘Molecular Machines: from Biology To Chemistry’, al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV). “Tots, tots els científics espanyols? Sí, de debò, tots, dels millors que he tingut en el meu equip, no ho dic perquè estic a Espanya”, puntualitza l’investigador.

Jean- Pierre Sauvage va rebre el premi Nobel de Química en 2016, al costat de James Fraser Stoddart i Bernard Lucas Feringa, per la síntesi de les ‘màquines moleculars’, conjunts de molècules capaces de posar-se en marxa de forma controlada a partir d’un estímul (un senyal de llum, un impuls tèrmic o elèctric) i que poden reproduir en escala nanométrica els moviments de rotació, translació i contracció. Dimarts 12 de març va ser investit Doctor Honoris causa per la UPV i en la seua gira per la Comunitat Valenciana impartirà sis xarrades.
Jean – Pierre Sauvage està convençut que la ciència pot aportar solucions als majors problemes que té la humanitat, des de la contaminació a la cura de malalties, passant per la millora de les comunicacions, el desenvolupament de materials tèxtils intel·ligents… “La ciència bàsica és l’origen de tot”, explica. Per això, Sauvage opina que a Espanya s’estan perdent oportunitats: “La falta d’opcions per als investigadors espanyols suposa un gran desaprofitament de talent. El país tindria molt que guanyar si el seu personal científic poguera desenvolupar-se ací”, afirma categòric.
Jean- Pierre Sauvage ha impartit la conferència al Campus de Gandia de la UPV davant 180 persones, entre els qui hi havia estudiants de 2n de Batxillerat de l’IES María Enríquez i l’IES Vetles e Vents de Gandia, un públic jove al qual li encanta dirigir-se i a qui ha transmés la seua passió per la ciència. Davant la pregunta d’una estudiant de per què va decidir dedicar-se al desenvolupament de les ‘màquines moleculars’, Sauvage ha afirmat: “El més apassionant que pot passar-li a un científic és haver de crear una cosa nova, tindre un repte. I una vegada que has realitzat el descobriment vols continuar desenvolupant-lo, buscar aplicacions…”
Les ‘màquines moleculars’ de Sauvage i el seu equip estan donant lloc a aplicacions molt prometedores: “Ja s’han generat nous materials com els films intel·ligents; en medicina, a curt termini, les màquines moleculars podran viatjar en la sang per a transportar fàrmacs fins a un objectiu concret i ajudar la cura de malalties; una altra aplicació en la qual s’està treballant és el desenvolupament de sistemes de processament electrònic amb una potència i velocitat que multiplicaria en diverses magnituds l’existent” ha explicat el científic. Per a Jean –Pierre Sauvage, la diversió i la passió són claus per als bons resultats en ciència, així com l’oportunitat de treballar amb un equip amb el qual hi haja una bona relació personal, fins i tot d’amistat, que es pot mantindre durant anys.

Articles relacionats