17.1 C
Gandia
Dissabte, 9 desembre, 2023

‘La cuina de les comtesses’, la gastronomia de l’Alqueria en un llibre

Portada llibre paco alonso

La cuina i la gastronomia són una part fonamental de la cultura valenciana, i en especial de les diferents comarques . Estes dijous 14 de març, l’Alqueria de la Comtessa ha evocat les reunions amb amics i familiars en què el menjar és el protagonista principal amb la presentació d’un llibre que recull les receptes de veïnes d’aquest municipi de La Safor, és “La cuina de les Comtesses”.

Paco Alonso, periodista de TVE, ha dut a terme una tasca de recopilació i entrevistes durant diversos mesos amb aquestes veïnes, entre les quals hi ha Maruja Olivares, Teresa Gregori, Amparin Ángel, Trini Verdú, Mª Carmen Vidal, Rosa Gomar, Lola Moll, Pilar González, Pepita Andrés, Myriam Frasquet, Vicenta Mezquida i Vicenta Sanchis, les Comtesses. Totes elles són part essencial d’un llibre que reuneix la saviesa, les receptes i els secrets culinaris de l’Alqueria de la Comtessa.   

Aquest dijous, Alonso i Voro Femenia, l’alcalde de la localitat, han presentat aquesta obra tan especial en un lloc emblemàtic, l’Ermita dels Sants de la Pedra, davant d’un públic format per les dones del poble.

Alonso ha explicat el contingut de ‘La cuina de les Comtesses’, que és un “un homenatge a totes les mares i iaies de la Comunitat Valenciana”. Amb menjars per a tots els gustos i un breu manual de la paella, l’obra també inclou un glossari en què es defineixen alguns termes culinaris.

L’objectiu principal és il·lustrar amb paraules i imatges les receptes de sempre, aquelles que per diferents motius ja s’estan perdent. La finalitat és que no caiguen en l’oblit i que puguen passar a les generacions posteriors. En aquest sentit, el periodista afirma que és una de les parts que més l’han emocionat, quan alguna de les dones deia “si no ho faig jo, ja no ho fa ningú”.

I per què a l’Alqueria? “El pare d’un amic deia que l’Alqueria de la Comtessa és el rovell de La Safor. És el punt equidistant de la comarca i una fusió de gent i gastronomia, motiu pel qual l’he escollit per a fer aquest treball”, exposa el periodista. De fet, l’escriptor destaca el plat de l’ensalada calenta, una recepta que el va deixar “de pasta de moniato” quan la va descobrir.

Durant la presentació, Paco Alonso i Voro Femenia han entregat un exemplar a cadascuna de les dones que han participat en la seua elaboració. Així mateix, l’alcalde ha afirmat que l’Ajuntament regalarà un llibre a cada casa del poble on visca gent.

L’acte ha acabat, com no podia ser, amb un dinar d’arròs al forn, fent honor a “La cuina de les Comtesses”, que eixirà a la venda el dia 20 de març, i es podrà trobar a llibreries de la  Comunitat Valenciana, Catalunya, les Illes Balears i a diverses pàgines d’Internet.

“Des de l’Alqueria de la Comtessa, i amb aquest llibre, volem fomentar i preservar la nostra cuina tradicional, i també els nostres productes”, assenyala Femenia. L’alcalde també agraeix la tasca de Paco Alonso i de les veïnes del poble perquè aquest repte siga una realitat i que “els nostres costums gastronòmics no es perguen”.

Presentació a València

El dia 4 d’abril “La cuina de les Comtesses” es presentarà en un acte a València i, a més, serà el protagonista de la cloenda de la Setmana del Llibre.  

Articles relacionats