EL NOBEL AVRAM HERSHKO ACONSELLA ALS JOVES INVESTIGADORS QUE SIGUEN INNOVADORS EN ELS SEUS ENFOCAMENTS

El professor i biòleg israelià Avram Hershko, guardonat amb el Premi Nobel de Química en 2004 i jurat dels Premis Rei Jaime I, ha impartit este una conferencia-col·loqui oberta al públic i a tota la comunitat universitària en el Campus de Gandia de la Unversitat Politècnica de València, on ha parlat sobre la seua trajectòria personal i acadèmica, així com de les seues recerques, que el van portar a descobrir el procés de degradació de les proteïnes per mediació de les ubicuitines, unes proteïnes que estan en totes les cèl·lules i ‘marquen’ a altres proteïnes perquè siguen destruïdes.

Aquests descobriments -pels quals va aconseguir el premi Nobel al costat dels també científics Aaron Ciechanover i Irwin Rose- han sigut claus per a la recerca en el càncer i malalties rares i pogueren ser-ho en l’envelliment i alguns processos degeneratius associats a l’edat.

Avram Hershko ha dirigit la seua conferència especialment als més joves investigadors i investigadores, ‘perquè són el futur’, ha afirmat. El doctor Hershko ha recomanat que sàpien triar a bons mentors, perquè, afirma, no es pot aprendre a fer una bona recerca solament llegint llibres; també ha afirmat que és important triar una matèria que siga rellevant però que no siga l’objecte de treball de la majoria dels científics, per a trobar així el propi nínxol de treball; d’altra banda, és important reconèixer la sort quan arriba i aprofitar-la. Hershko ha afirmat que un dels seus grans descobriments va ser fruit d’un experiment del que esperava resultats oposats als esperats i en realitat va ser un colp de sort; també ha aconsellat als investigadors que siguen innovadors en els seus enfocaments, encara que signifique trencar amb els processos establits.

Finalment, ha recomanat que mai abandonen el treball directe de laboratori, ja que dissenyar experiments fa que l’excitació i curiositat científica es mantinguen. Per a Hershko, el científic ha de ser abans de res una persona curiosa i que es divertisca amb el seu treball, no un recol·lector de dades.

La presentació de l’acte en el Campus de Gandia ha estat a càrrec de José I. Capella, vicerector de Recerca, Innovació i Transferència de la UPV; en finalitzar la seua conferència, el doctor Avram Hershko, que forma part del jurat dels Premis Jaume I d’enguany 2016, ha visitat breument la ciutat de Gandia i l’Ajuntament.

Premis Rei Jaime I
La conferència del Dr. Avram Hersko en el Campus de Gandia de la UPV és iniciativa dels Premis Rei Jaime I, que volen així acostar els Premis Nobel a la societat. L’organització dels Premis ha previst a més una altra xarrada a Ontinyent i altres trobades amb joves i investigadors, també el 6 de juny.

El 6 i 7 de juny se celebrarà a València la reunió de jurats per a deliberar qui seran els guardonats amb els Premis Rei Jaime I 2016. Enguany, el jurat estarà format per prop de 80 persones, de les quals, 23 són premis Nobel, els qui triaran entre les candidatures presentades a cadascun dels guanyadors per a les 6 categories:  Recerca Bàsica, Economia, Recerca Mèdica, Protecció del Medi ambient, Noves Tecnologies i Emprenedor. La presentació de candidatures va finalitzar el passat 21 de març.

Els Premis Rei Jaime I estan dedicats a la promoció de la Ciència, la Recerca i el Emprenedoria a Espanya. Els seus sis guardons, de 100.000 € cadascun, medalla d’or i diploma els converteix en un dels millor remunerats del país. Els premiats de cada categoria tenen el compromís de destinar una part de l’import del premi a la recerca a Espanya.

Et Pot Interessar