El multicine més concorregut de la Safor puja el preu de les entrades tot i la baixada de l’IVA

La indústria de la cultura no va fer més que queixar-se de l’IVA al 21% i va justificar els seus preus amb l’increment d’eixe impost. Ara que l’IVA ha retornat al 10%, el 70% dels cinemes analitzats per Facua-Consumidors en Acció en una enquesta no han repercutit la baixada de l’IVA al preu de les entrades o han reduït els preus menys dels quals correspon en repercutir l’impost al 10% en lloc del 21%, segons ha informat l’associació. I no només això, la multisala més concorreguda de la Safor, els cinemes ABC Gandia, ubicats al centre comercial la Vital, fins i tot ha pujat el preu de les entrades, de 4’50 a 5 euros el dia de l’espectador, i de 6’50 a 6’80 els dies laborables. 
Per a Facua, que ha realitzat l’enquesta sobre 50 cinemes de 26 ciutats espanyoles, es tracta d’un «alt percentatge» de cinemes que han aplicat una «pujada encoberta» amb la qual «augmenten els seus marges de benefici».
Del total de cinemes sobre els quals s’ha realitzat l’estudi, catorze han repercutit la baixada de l’IVA al preu de les entrades (amb un arrodoniment a l’alça o a la baixa a la fracció de 5 cèntims més pròxima). De la resta, 23 segueixen cobrant el mateix preu final que al començament d’any -tres d’ells fins i tot ho han pujat- i tretze han reduït l’import final menys del que representa la reducció d’11 punts en l’IVA.
Encara que moltes sales han aplicat «pujades encobertes» en congelar » o reduir» els preus menys del que resulta d’aplicar l’IVA al 10% en lloc del 21%, Facua creu que també hi haurà empreses que no han variat els preus finals aquest cap de setmana però sí repercutiran íntegrament el canvi impositiu en les pròximes setmanes.
L’associació tornarà a efectuar una anàlisi a l’agost i traslladarà els resultats a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè avalue si s’ha produït algun acord de preus contrari a la Llei de Defensa de la Competència.
L’anàlisi realitzada per Facua enguany al gener i febrer sobre 155 cinemes en 47 capitals de província i en les dues ciutats autònomes, revela que el preu mitjà d’una entra de cinema en cap de setmana i festiu era de 7,31 euros.
Si totes les sales repercutiren la baixada de l’IVA, aquest import passaria a 6,65 euros, la qual cosa representaria una baixada mitjana en el preu final de 66 cèntims. Pel que fa als preus en dies laborals, l’import mitjà a inicis d’any era de 6,96 euros, que passaria a 6,33 euros si es traslladara la baixada de l’impost.
Facua ha celebrat la mesura aprovada pel Govern, però ha criticat que hi haja empreses que vagen a «aprofitar» aquesta baixada en l’impost per a «augmentar el seu marge de beneficis», en lloc de traslladar-li-la totalment als espectadors.
L’associació ha «trobat a faltar» que el ministre de Cultura i Esport, José Guirao, fera una crida a les empreses d’exhibició perquè repercutisquen la baixada als preus de les entrades, en lloc d’aplicar les «pujades encobertes que en un alt percentatge de casos», ha detectat Facua.

Et Pot Interessar