23.9 C
Gandia
Dissabte, 1 abril, 2023

El Monestir de la Valldigna ofereix la millor història medieval 

 

Dins de la programació cultural que la Generalitat Valenciana i la Mancomunitat de la Valldigna han preparat enguany per al Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna, destaca un cicle de conferències  que farà les delícies de tots aquells interessats per la nostra història medieval.

Històries i noves dades sobre la poesia, la cartografia, el poder de les reines, l’alimentació, les armades o la mateixa vida a la Valldigna ressonaran els dissabtes de vesprada per les parets del monestir en huit xarrades de professors i investigadors de reconegut prestigi nacional i internacional entre febrer i novembre de 2022.

En primer lloc, el 12 de febrer el catedràtic emèrit del King’s College Robert Archer aportarà noves reflexions sobre la relació entre Ausiàs March, la poesia i la seua vida a la mar, i el 12 de març el catedràtic de la Universitat de València Ferran Garcia-Oliver parlarà de les tenses relacions entre els senyors monàstics i els pobladors musulmans de la Valldigna durant l’edat mitjana. A continuació, el 9 d’abril la professora titular de la Universitat de Barcelona Rosa Lluch exposarà els darrers coneixements existents sobre l’alçament dels remences i la Guerra Civil catalana del segle XV, i el 14 de maig la professora titular de la Universitat de Saragossa María Luz RodrigoEstevan explicarà tot el relatiu a l’elaboració, la comercialització i el consum del vi en temps medievals.

Més avant, l’11 de juny el doctor pel CSIC de Barcelona Pol Junyent oferirà una conferència sobre l’organització de les armades reials en època d’Alfons el Magnànim, i el 17 de setembre la doctora per la Universitat de València Lledó Ruiz parlarà sobre el paper com a governants de les reines medievals de la Corona d’Aragó. Finalment, el 15 d’octubre el catedràtic de la Universitat de Yale Paul Freedman exposarà els seus vastos coneixements sobre el món de la cuina i la gastronomia medievals, i el 12 de novembre el tècnic de recerca del Museu d’Història de Barcelona Ramon Pujades presentarà el seu darrer llibre cartogràfic sobre els mapamundis realizats a la Corona d’Aragó.

273007944 1544910592575420 4515543770127956104 n 1

Així doncs, aquesta setmana comença el cicle de conferències en història medieval del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna amb la primera intervenció de Robert Archer, el màxim expert internacional en la poesia i la vida d’Ausias March. En concret, hi presentarà els nous coneixements que ha aplegat juntament amb el poeta i mariner Tono Fornes sobre el paper de la mar i de la navegació medieval en la seua poesia, en una recerca encara inèdita que publicaran al llarg dels pròxims mesos.

Per a totes les conferències l’entrada serà lliure, amb reserva prèvia per telèfon o per Whatsapp al número 659 388 078.

Articles relacionats