27.3 C
Gandia
Divendres, 24 març, 2023

El Monestir de la Valldigna celebra unes jornades sobre la dona en la música medieval ibèrica

El Monestir de la Valldigna acull unes jornades sobre el paper de la dona a la música de l’Edat Mitjana a la península Ibèrica. El mític grup francés Alla Francesca tancarà l’esdeveniment amb una actuació.

El Centre Internacional de Música Medieval celebra les jornades Notes en femení: música i dones en entorns palatins, que pretenen posar en relleu el paper de la dona dins de la cultura musical de l’Edat Mitjana. L’esdeveniment tindrà lloc el dissabte 5 de març al Monestir de la Valldigna. Es tracta d’una activitat organitzada per la Mancomunitat de la Valldigna i el CIMM en col·laboració amb l’Associació Jimena (Joves Investigadors Medievalistes a Noves Aproximacions), amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura.

A través d’una sèrie de conferències impartides per un grup d’expertes i experts de renom acadèmic, la sessió abordarà diferents aspectes relacionats amb la presència femenina a les manifestacions musicals que van tindre lloc a l’Edat Mitjana. Com a fermall d’or tancarà les activitats de la jornada l’actuació del mític ensemble francés de música antiga Alla Francesca.

Els temes que se sotmetran al debat i la reflexió estan relacionats amb la cultura trobadoresca que envoltava la cort d’Alfons X el Savi, i també amb les dones a la música musulmana, entre d’altres. D’aquesta manera, i com a introducció, la musicòloga de la Universitat NOVA de Lisboa Elsa de Luca exposarà els resultats del seu projecte de recerca paleogràfic al voltant de la notació musical ibèrica. Seguidament, la doctora Manuela Cortés García, investigadora a la Universitat de Granada sobre la música d’al-Andalús, intervindrà amb una ponència sobre el perfil de les dones llaudistes i aduferes musulmanes, tal com apareix a les fonts iconogràfiques àrabs.

Maricarmen Gómez Muntané, musicòloga especialitzada en l’Edat Mitjana i el Renaixement, analitzarà el paper de la dona en la música dels temps d’Alfonso X, i l’historiador Miguel García-Fernández s’endinsarà en el tema de la presència de les veus femenines a la lírica gal·laico-portuguesa de l’època del rei castellà.

La part acadèmica de les jornades serà clausurada per la xarrada de María Giménez al voltant del nou projecte discogràfic del seu conjunt musical, ManseliñaMaría Pérez és maenfestou, dedicat a les cantigues d’escarni dirigides a la mítica soldadera de trobadors Maria Pérez Balteira. Les anomenades cantigues de maleir expressaven obertament el mal que es desitja als altres, mentre que les cantigues d’escarni parlaven malament d’algú, però amb paraules encobertes. La figura de la Balteira apareix per primera vegada a la cort de Ferran III, però comença a brillar pels seus escàndols a l’època del regnat del fill d’aquest, Alfonso X, on va seduir i manipular no pocs trobadors gal·laico-portuguesos.

Dissabte a la tarda, a les 19:00 hores, tindrà lloc a les dependències del monestir l’actuació del conjunt Alla Francesca, una de les formacions de més fama i renom dins de la interpretació de la música medieval europea. Fundada el 1989 per Brigitte Lesne i Pierre Hamon, està especialitzada en la cançó en solitari i instrumental utilitzant peces d’època com arpes, llaüts, flautes de bec i flautes de travessera, entre d’altres. Alla Francesca, que compta amb més de vint discos al mercat, pertany al Centre de Musique Médiévale de París (CmmP).

Articles relacionats