12.7 C
Gandia
Dilluns, 27 març, 2023

El Mercat de Simat 60 anys donant vida al poble

– L’emblemàtic edifici que allotja el Mercat de Simat compleix sis dècades fent germanor i connectant al veïnat.

Sis dècades de barri, de poble. El Mercat de Simat compleix 60 anys fent germanor, connectant al veïnat, fent vida urbana de carrer, donant-li vida al comerç i al centre de la localitat. Lluitant contra els nous temps amb proximitat, amb complicitat. Cap gran supermercat podrà donar mai el que els tenders i tenderes d’aquest mercat li donen a la ciutadania simatera.

antiga historicaTot va començar l’any 1961, amb l’alcaldia de Baldomero Mansanet, quan es va construir el que ara és l’edifici que allotja les actuals botigues del mercat. La tia Eleneta, el tio José, Pepa i Gregòria, el tio Miguel… Antigament el mercat el componien fins a 20 parades xicotetes. Sempre hi havia moviment, la majoria eren llocs de pollastres, la fruita i verdura s’hi exposaven i venien al mig, es feien els entrepans dels treballadors… Els anys 60 i 70 era una altra època.

“Ara és diferent, ja no es mou tant per ací. Hem tingut etapes bones, unes altres més roïns, moments millors i pitjors. Primer fou la irrupció dels supermercats als anys 90 i després la crisi de 2008… La vida ací en el mercat ha fluctuat, però en general la tendència és a la baixa”, confessa Mari Loles Cabanes, la tendera més veterana del Mercat. Ella és l’única que vertaderament ens pot parlar del pas del temps. Fa 38 anys que està ací i just acaba de complir ara els 60, com el Mercat!

Ella va heretar aquest Lloc 9 de sa mare, Carmen Selfa, i, tot i ser testimoni d’una pèrdua gradual de la clientela, ho té clar: “hem de resistir; ací donem un tracte personal que no donarà ningú més. Som com els psicòlegs, la gent ens conta els seus problemes i donem consells. Som com amigues i venem qualitat, productes i atenció de la casa. Som insubstituïbles”.

Amb motiu de tan assenyalada efemèride, les tenderes van tindre una idea: demanar la col·laboració de tota la gent del poble per a fer una exposició amb objectes antics que tingueren a veure amb el Mercat. El veïnat es va bolcar i el resultat és una interessantíssima exposició amb relíquies tradicionals com les que es veuen a les fotos i que estarà exposada fins al mes de desembre.

Rosanna Cabanes (germana de Mari Loles) a la ferreteria del Lloc 6 (heretada del seu fill Rubén Ferrero); Marisa Mas al Lloc 1, de la fruiteria i verduleria que només tanca els dijous; el carnisser Robert (germà de Mari Loles i Rosanna), que obri el seu Lloc 8 els divendres; Emi Mahiques amb la seua botiga de Mel i Salut al Lloc 3, que va obrir fa quasi un any; El Parral al 7, Julio el pescater al 5 i l’ouera Vicen al 2, que només obrin els dimecres… Tots ells conformen el Mercat en l’actualitat.

Les germanes Cabanes són optimistes perquè diuen que amb la pandèmia la cosa ha reviscolat un poc i l’edat mitjana dels clients ha baixat. “Ara ve més gent jove que abans no venia mai. L’activitat ha repuntat i el 15 d’octubre, per exemple, vindran els xiquets i xiquetes de l’escola a veure l’exposició, tenim el calaix solidari de Càritas, fem sortejos de rifa pel Nadal…”, declaren amb il·lusió. Per actitud i motivació no serà!

Des del consistori han manifestat que “amb aquest esperit de positivitat només ens queda desitjar-li a aquesta part tan important i especial del poble de Simat que dure molts anys més. Que la vida de barri no es perda mai. Que anem als mercats públics. Que fomentem i visquem el tracte personal, l’economia de proximitat, els negocis familiars dels nostres carrers. Perquè la vida és això: compartir amb la teua gent històries que perduren dècades i segles. Vivències que queden per sempre”.

Articles relacionats