20.9 C
Gandia
Dimecres, 21 febrer, 2024

El llac de la Goleta de Tavernes desprèn fortes males olors malgrat les recents obres de neteja

Els treballs de dragatge del llim dels fons del Llac de la Goleta, escomesos el passat mes de maig per la Regidoria d’Agricultura de Tavernes, no han donat resultat. El llac segueix desprenent una forta mala olor i les queixes s’han generalitzat entre els residents, ara a l’estiu multplicats. Després de retirar al voltant de 2000 metres cúbics de fang el passat maig, l’Ajuntament va anunciar quel’estany havia recuperat l’estabilitat de l’aigua.

Entre els treballs duts a terme, a més de traure el tarquim, s’ha fet l’anivellació del fons, molt deteriorat després de les actuacions de 2005. També s’ha llevat material alié que s’hi va dipositar al llit en aquells treballs, així com deixalles i brossa de tot tipus. Finalment, s’han consolidat els talussos dels marges per a evitar el deteriorament de les malles de roca i per a deixar marge a la cobertura vegetal.

Finalment, la faena s’ha rematat amb la connexió dels tubs dels airejadors que es retiraren per a actuar en el fons amb llibertat, i l’activació dels brolladors i del circuit d’oxigenació de l’aigua que faran possible la millora de qualitat de l’aigua.

Eixa actuació va tenir un cost de 50.000 euros, però a més, abans, es va executar treballs de millora del sistema de filtratge i oxigenació d’aigua per establir un procés de filtratge i oxigenació més curt i eficient; la instal·lació d’arquetes i embornals decantadors que arrepleguen l’aigua pluvial per a filtrar-la abans que entre en l’estany, i l’habilitació d’un sistema combinat de filtració, decantació, biofiltres i oxigenació que havia de permetre que l’aigua arribe al llac amb més qualitat i pal·liara l’entrada de matèria orgànica i brutícia.

També s’hi va actuar a la cobertura vegetal, s’hi van plantar vora 300 lliris, amb la intenció que a més del valor ornamental que aporten al llac, donaren estabilitat als talussos dels marges i evitaren el creixement de brossa. El cost total de les actuacions és una incògnita. 

Articles relacionats