Un curs de la UEG analitza la importància de la fotografia com a element patrimonial

La Universitat d’Estiu de Gandia (UEG) ha presentat este dimecres el curs “Fotografia, memòria i patrimoni: producció, conservació, gestió” coordinat pel professor de teoria de l’educació Hassan G.López i on es tracta d’analitzar la fotografia com a objecte patrimonial, com a instrument de memòria. “La idea – planteja López- és entendre que la fotografia ha de patrimonialitzar-se i que és necessari implementar polítiques públiques que garantixquen la conservació”.

Hassan López ha estat acompanyat a la presentació del curs per Pedro Vicente Mullor, director del màster de fotografia de la Universitat Politècnica de València i director del projecte Visiona de la diputació de Huesca,  qui ha parlat sobre la importància de l’àlbum familiar com a element patrimonial. “Aquestos àlbums els hem d’entendre no sols com un contenidor de moments feliços sinó també com un element que ens ajuda a construir i conservar memòria, però també a produir oblit. Es per això que , a traves de l’àlbum familiar podem, inclòs, canviar la història”, plantejava Mullor, qui explicava que tradicionalment en l’àlbum de família sols es guarden moments feliços per qüestions culturals mentre que a altres països com Filipines la fotografia familiar retrata, no tan sols els enllaços, sinó també, els soterraments. La fotografia s’entén així com un element de construcció de memòria: “les persones sols recordem imatges. L’àlbum de família és el gran suport que tenim per a no oblidar. Com els moments no feliços no els guardem acabem oblidant-los. És el poder de la fotografia: no eixir, no captar un moment , és no existir”.

En la seua presentació, també hi ha hagut moment per parlar de la fotografia digital. El professor Hassan planteja la necessitat de pensar en sistemes d’emmagatzemament  i en la compatibilitat de formats però es mostra confiat front a l’excés d’imatges: “quantes més imatges tingam, major garantia de conservació. El que passa és que es tracta d’ensenyar a la gent a diferenciar no sols allò que es mereix ser compartit sinó també allò que mereix ser arxivat”

Al llarg del curs els alumnes han pogut parlar no sols de fotografia familiar sinó també degestió arxivística de fons o de l’experiència del Museu Valencià d’etnologia. A més, també s’ha presentat el Pla Nacional de Conservació del Patrimoni Fotogràfic del Ministeri d’Educació a través del qual es pretén establir les bases sobre allò que han de fer les institucions respecte al patrimoni fotogràfic: conèixer quines fotos té quina institució i com es poden gastar. La fotografia és un bé comú i l’objectiu de les institucions ha de ser que el seu fons s’utilitze.

Et Pot Interessar