El govern local d’Oliva amenaça amb retallades de tot tipus si no s’aproven els pressupostos

El govern local d’Oliva ha advertit a través d’una nota oficial publicada al web municipal de que l’Ajuntament «s’enfronta per primera vegada al risc de no aprovar els pressupostos municipals», i alerta de que «això comportarà greus problemes en matèria de subvencions, contractes i inversions, farà perillar la situació d’algunes partides, com ara Esport, i obliga a contemplar la possibilitat de fer retallades en despesa corrent per atendre l’augment salarial del funcionariat».

D’altra banda, la no aprovació de la proposta de plantilla «impedirà el reforç del personal dedicat a l’administració general», amb què es pretenia desbloquejar departaments essencials per al funcionament de l’entitat.

Tot i que amb retard, any rere any l’Ajuntament d’Oliva sempre havia anat aprovant els pressupostos dels respectius exercicis, però això sembla que enguany no serà possible.

Com es va fer públic a la sessió plenària del passat 26 de juliol, les propostes del pressupost general i la plantilla de personal, elaborades pels regidors delegats (Vicent Canet i Rosana Miñana, respectivament), no compten amb el recolzament necessari per a la seua aprovació, atés que el grup municipal de Projecte Ciutadans d’Oliva no garanteix el seu suport.

Després de «mesos de treball i multitud de reunions» per tal de consensuar el pressupost i la plantilla de 2018, el passat 6 de juliol Projecte Ciutadans d’Oliva va comunicar a la resta de membres de l’equip de governque no es pronunciaria fins al ple on es votaran. Un posicionament que la nota oficial titlla «d’aambigu».

«Aquesta ambigüitat equival, en la pràctica, a que el pressupost i la plantilla no compten amb els vots suficients per garantir la seua aprovació. I això, en ple mes de juliol», afig la nota.

No aprovar un pressupost comportarà que durant tot 2018 s’ha de funcionar amb el pressupost prorrogat de l’exercici anterior, amb els desajustaments que això pot comportar. Concretament, en el present exercici, les conseqüències més importants són, segons el govern local, perdre un increment de 600.000€ en la previsió d’ingressos. És a dir, no poder fer ús de l’augment de recaptació d’IBI, dificultar greument l’aplicació de l’augment de l’1,5%-1,75% dels salaris dels treballadors i les treballadores municipals, dificultar greument la gestió de les subvencions nominatives (lligades a l’aprovació del pressupost), i impossibilitar la concessió de les subvencions a clubs esportius, atés que la seua consignació es va haver d’utilitzar per concedir les subvencions de 2017. També comportarà, afig el govern, haver de renunciar a multitud de projectes i iniciatives que l’augment dels esmentats 600.000€ feia possible, i esmenta l’adequació del Teatre Olímpia, l’aire condicionat de la Llar de Jubilats, la renovació dels vehicles de la Brigada d’Obres i Serveis, inversions en matèria de jocs infantils i mobiliari urbà, i el pla director demandat pel Consell Local Agrari.

Esmenta també la relació d’associacions que es poden quedar sense subvenció:  Associació Artístico Musical, Federació de Moros i Cristians, Junta Local Fallera, Junta Central de Germandats de Setmana Santa, festes patronals (Rebollet, Crist, Sant Francesc), Vedama (Protectora d’Animals), Associació de Comerciants… I allargant, en conseqüència, els períodes de concessió i pagament de les mateixes.

Fonts de l’executiu local assenyalen que la situació és tan greu, que el regidor d’Hisenda, Vicent Canet, no descarta fer un últim intent d’aprovació en setembre, després d’una ronda de converses amb els grups de l’oposició. En cas que fracasse aquest darrer intent, el regidor contempla la «desagradable» possibilitat d’haver de bloquejar totes, o part, de les partides, per tal de contindre la despesa i tancar adequadament l’exercici, garantint l’equilibri financer.

D’altra banda, pel que fa al personal, la proposta elaborada per la regidora de Recursos Humans, Rosana Miñana, aprofundia en la línia d’intentar adequar la plantilla de l’Ajuntament a les necessitats administratives de la ciutat, per tal de desbloquejar moltes de les situacions que actualment es pateixen en departaments com Contractació, Urbanisme, Hisenda… La proposta apostava pel reforç del personal dedicat a l’administració general, procurant arribar a unes ‘ratios’ similars a les d’altres ajuntaments de característiques semblants. I això fent un grandíssim esforç (jurídic i econòmic) per ‘salvar’ les limitacions que la legislació actual imposa als ajuntaments en matèria de personal.

Et Pot Interessar