El govern d’Oliva salva in extremis la subvenció europea per al Palau Comtal i l’Enginy

El govern d’Oliva ha aconseguit este divendres in extremis, i en la segona oportunitat (en un match ball, com ha descrit el regidor d’EUPV Àlex Salort), traure endavant la modificació de crèdit que permetrà a l’Ajuntament garantir l’aportació municipal corresponent a una subvenció de la Unió Europea per a escometre els projectes de rehabilitació del Palau Comtal i el complexe de l’Enginy. Amb només els cinc vots a favor de Compromís ha estat aprovada la modificació, que ha comptat amb deu abstencions i dos vots en contra del grup socialista, que ha registrat dos absències en este sessió. 

Este punt va ser retirat del ple de dimecres davant la impossibilitat de que la proposta reunira els vots suficients per a tirar endavant. Este acord permetrà accedir a una subvenció de 386.000 euros per a la restauració del Palau Comtal i l’Enginy.  

L’alcalde, David González, i el regidor Vicent Canet, s’han esforçat per a quadrar els vots en els darrers dies amb unes contrapartides de les que ara per ara res se’n sap, a banda d’una nova llista de prioritats en la restauració dels béns patrimonials d’Oliva. 

La modificació pressupostària aprovada prové del romanent del PMS.

Descripció dels projectes

El projecte de consolidació estructural i restauració de les restes de l’Enginy (Fase 1) proposa una intervenció sobre 3 de les 6 cases amb restes de l’Enginy, actuació que evitarà el perill d’enfonsament d’eixa part de l’antiga llotja sucrera. D’esta forma es pretén salvaguardar una de les escassíssimes mostres de l’arquitectura industrial valenciana del s. XV, atès que les cases sobre les quals es planteja l’actuació (adquirides per l’Ajuntament en 1999 i 2006), actualment es troben en un estat molt preocupant. La intervenció també farà possible que l’espai siga visitable.

El projecte de restauració i posada en valor de l’exterior del Palau Comtal proposa visibilitzar un dels principals elements perimetrals de les restes del Palau (el fossat i la muralla sud-est, des de la Torre del C/ de la Comare), i, a més, recuperar un dels espais més emblemàtics del pati central de l’antic palau, parant especial atenció a l’escala d’honor, que guarda moltes semblances amb l’escala del pati del Palau de la Generalitat de Valencia. La intervenció també farà possible que l’espai siga visitable.

Et Pot Interessar