13.2 C
Gandia
Diumenge, 3 desembre, 2023

PSPV, Més Gandia i Ciudadanos aproven el pressupost de 2019

El ple de l’Ajuntament de Gandia ha aprovat este dijous el pressupost de 2019, que incrementa el seu import en cin milions i preveu un superàvit de 200.000 euros. 

L’alcaldessa , Diana Morant; la portaveu econòmica de Més Gandia i presidenta de la Comissió d’Economia i Hisenda, Alícia Izquierdo; el portaveu de Ciudadanos, Ciro Palmer i el coordinador general d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, havienn presentat abans les línies mestres dels pressupostos.

És el document econòmic més important de l’any, el qual enguany ens revela que ja ens hem endinsat en una nova era econòmica, desprès d’haver posat en ordre els comptes, d’haver pagat el deute a tots els proveïdors, d’haver reduït el deute 65 milions d’euros, i després d’haver tancat IPG (la màquina que usava el PP per a cremar diners)”, ha avançat Morant.

Si bé els pressupostos de 2016 van ser els “més difícils de la història de Gandia”, els pressupostos de 2019 són, asseguren, els pressupostos de la consolidació d’una bona gestió econòmica i els comptes que l’estabilitat que la ciutadania i les empreses necessiten: “Obrin un futur econòmic de generació d’oportunitats, de certeses, d’optimisme i fe fets, després de tota una legislatura d’esforços i bon treball. Són els pressupostos que esta ciutat necessita per seguir avançant en la recuperació de l’economia. És cert que tardarem tres legislatures en tornar a la situació d’abans del PP, però en quatre anys hem normalitzat les arques municipals, i seguirem en el mateix camí. Som el govern de la història de Gandia que acabarà la seua legislatura amb menys deute del que va trobar quan va entrar”, afirma l’alcaldessa.

Ingressos/despeses

En total, el Pressupost de 2019 comptarà amb ingressos per valor de 88,4 milions d’euros i amb despeses per valor de 88,2 milions, de manera que s’aconsegueix un superàvit per a pagar deute i encara resta per davant 200.000 euros que serviran per a fer front a tota la despesa corrent i a millorar la neteja de carrers, parcs i jardins, serveis socials, etcètera.

El govern i Ciudadanos afirmen que s’han normalitzat les xifres, sense operacions financeres “per arreglar els desajustos com a conseqüència dels incompliments bancaris que el PP va estar cometent”.

S’han augmentat els ingressos de 83,5 milions de l’any 2018 a 88,4 al 2019, gràcies a “la millora en la gestió i al suport d’altres Administracions com és la Generalitat Valenciana, amb els Fons de Cooperació i altres programes”.

I les despeses passen de 81 milions a 88 milions d’euros, el que ocasiona més capacitat inversora a la ciutat.

Pressupostos al detall

Els serveis bàsics (neteja, recollida de fem, parcs públics, enllumenament públic…) continuen sent un dels objectius principals del govern, i per això el pressupost aporta 20,6 milions d’euros (dos milions més que l’any passat, el que suposa un increment del 10,7%).

La partida representa el 23,4% de tot el pressupost de la ciutat, quasi una quarta part, “el que demostra la importància que per a este govern tenen els serveis bàsics. De totes les partides de Serveis Bàsics, no hi ha cap partida que baixe, totes augmenten”.

Una vegada hem pagat tot el deute a l’empresa de la neteja, es poden recuperar els nivells de despesa per a fer front de la neteja de la ciutat. De la mateixa manera, tota la despesa que se li devia a l’empresa de parcs i jardins ja està satisfeta, i ja es pot afrontar un increment del servei perquè els nostres espais públics verds estiguen en els condicions que es mereixen.

Continuaran desenvolupant-se polítiques de generació d’ocupació. Els pressupostos estipulen quasi 2 milions d’euros en partides que impulsen i dinamitzen l’economia local, com ara Turisme (1,1 milions d’euros), Promoció Econòmica (276.000 euros) i Comerç (419.000 euros). I al mateix temps, es gestionaran plans d’ocupació que vénen finançats al cent per cent per la Generalitat (a l’espera de la quantitat que invertiran):

-1,7 milions en Plans d’Ocupació previstos per enguany.

-400.000 euros de l’Ivace per continuar millorant els polígons.

-800.000 euros pels Plans de la Diputació SOM.

-Convocatòria d’ajudes.

Tampoc estan al pressupost l’Edificant o el Palau de Justícia, que sumem 40 milions d’euros, que paga la Generalitat, però que es gestionen des de l’Ajuntament de Gandia amb la delegació de competències.

 “Sabem quins són els vertaders problemes de la gent i els resolem. El nostre govern sempre ha buscat reduir la desigualtat social amb polítiques que atenen les necessitats de la ciutadania”. La partida de Benestar Social inclou 2,5 milions d’euros per a fer més fàcil la vida de les persones que més ho necessiten. I tenint en compte les ajudes i subvencions que rebrem d’instàncies superiors com són la Generalitat o la Diputació, esta partida s’elevarà d’una manera molt significativa.

A pesar dels límits que imposa el Pla d’Ajust, la iniciativa inversora de l’Ajuntament augmenta. Enguany, este capítol suma 6,8 milions d’euros (front als 3,6 milions d’euros de l’any passat). S’han gairebé duplicat les inversions “perquè esta ciutat ja té el pulmó i el múscul financer per a poder acometre amb valentia les inversions necessàries per a la millora de la vida dels ciutadans”.

Uns diners que es destinaran a:

-2,7 milions: Iniciar el rescat de la concessió del pàrquing de la República Argentina.

-Compra de terrenys, actuacions patrimoni històric, aportació fons Feder Castell de Bairén i Morabit, aportació per a la Quadra, millorar el Mercat del Prado, obres de millora en centres esportius municipals, obres i mobiliari per a la Biblioteca de Santa Anna, “i tota una sèrie d’inversions menors que afavoriran el benestar dels ciutadania de Gandia. La política de les xicotetes coses”.

A banda, les aportacions de quasi un milió d’euros que es concedeixen a través de subvencions a associacions o fundacions per a inversions, eleven la xifra a 7,7 milions d’euros.

Per tant, continuem mantenim els compromisos amb totes les entitats socials, culturals, esportives, festives, i podem anunciar que a partir de març començaran a cobrar totes les associacions.

S’hi destina 23 milions a Personal de la plantilla, però el total del Capítol 1 augmenta a 25 per a:

L’increment salarial dels funcionaris del 2,5 %, decretat pel Govern de Pedro Sánchez.

La incorporació de 37 educadores de les Escoletes

L’aportació de l’Ajuntament en Seguretat Social dels agents de policia que s’acolliran a la jubilació anticipada.

La plantilla de la policia local és de 179 agents i el govern local ja va anunciar una oferta d’ocupació pública de 47 agents que superen les places de policies que es jubilen.

“Tot això significa que donem estabilitat laboral, promoció interna, legalitat… Amb menys diners, tots els empleats públics de la casa tenen major dignitat salarial que fa 4 anys”, ha assegurat l’alcaldessa

A la vista dels informes del quart trimestre de 2018, la liquidació del pressupost de l’any passat va ser “històricament bona. Tots els indicadors: romanent de tresoreria, estabilitat pressupostària, compliment de la regla de la despesa, baix nivell de factures extra-pressupostàries, etc. Tot, sense dubte, avala l’excel·lent execució pressupostària de 2018″.

La intenció de l’executiu és continuar reduint deute de la ciutat i deute financer. La previsió és acabar 2019 amb 70 milions d’euros de deute menys del que va rebre (el 20% en una única legislatura). Una vegada liquidat tot el deute comercial, enguany es continuarà pagant el deute financer, als bancs, tal i  com es va iniciar l’any passat.

Com a conseqüència de la millora, l’IBI de 2018 i 2019 és més baix, i es confia que per l’any 2020 torne a baixar l’impost en la mesura que la situació econòmica continue amb la marxa actual d’absoluta normalització.

 

“Les ficcions pressupostàries i els incompliments constitucionals ja han passat a la història més obscura de la ciutat, perquè els ingressos sempre són prudents en les estimacions i les despeses estan adientment pressupostades, i al mateix temps són sotmesos a un fort control de fiscalització”, ha conclòs.

 

Un pressupost exhaustivament debatut

Per la seua banda, Izquierdo ha destacat la voluntat negociadora del govern local amb la resta de grups de l’oposició. “El PP ens va acusar la setmana passada de no aportar documentació a la comissió. Però els tècnics mateix els van recordar que l’acusació era falsa i els procediments s’havien fet de forma legal i habitual, com sempre. No obstant això, com que el govern no busca la crispació, dilluns passat vam convocar de nou la Comissió d’Economia i Hisenda per tractar un a un tots els punts del document, sense cap limitació de temps ni d’intervencions. Per tant, és un pressupost exhaustivament parlat, discutit i preguntat”.  

Ciudadanos presenta esmenes

El portaveu de Ciudadanos, Ciro Palmer, ha assegurat que el seu grup va instar el govern a la presentació dels pressupostos quan més prompte millor, “i així evitar que en entraren el debat electoral partidista. Per això, fa temps que va, sol·licitar poder revisar l’esborrany dels comptes municipals, a la vegada, que s’anava elaborant, per tal de poder introduir els ajustos oportuns i consultar els dubtes que s’hi plantejaven. Un any més, hem volgut participar en les solucions econòmiques de la nostra ciutat amb la finalitzat de continuar exercint una oposició responsable, com venim fent des del començament de la legislatura” .

Ciudadanos considera que els Pressupostos de 2019 s’ajusten a les necessitats estrictes de la ciutat, per atendre les demandes bàsiques de funcionament i “molt lluny de les despeses desorbitades de legislatures anteriors quan s’apropaven a les cites electorals”.

Tot i haver arribat a acords, partida per partida, “el nostre posicionament en línies generals és positiu, a l’espera que esta vesprada puguen ser atesos alguns punts” en forma d’esmenes:

Una subvenció de 8.000 € per adquirir un motor electrònic destinat a l’Associació de Regants de la Marjal, evitant que es puga dessecar la zona humida quan tinguen problemes de subministrament de gasoil.

Subvenció de 2.000 € per ajudar en les activitats de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor, FAES, que enguany celebra el seu 20 aniversari.

Esmena d’eliminació de la subvenció de 2.500 € al Casal Jaume I, “per continuar lluint en la seua façana llaços grocs independentistes en favor del separatisme català”.

Grup Popular: “Aquest és el darrer pressupost de Diana Morant”

Per al partit Popular, l’única cosa que pot tranquil·litzar als ciutadans és que “sens dubte, estem davant l’últim pressupost municipal de Diana Morant com a alcaldessa de la ciutat de Gandia”.
El regidor del PP Guillermo Barber afirma que els populars són conscients que “estem davant un pressupost  encotillat” a causa del Pla d’Ajust, “però no oblidem que el propi Ministeri adverteix a Diana Morant que no unfle els ingressos”.
D’aquest pressupost el PP destaca tres punts, “en primer lloc que es tracta d’un pressupost continuista, és a dir, Gandia és i continua sent una de les ciutats amb major pressió fiscal, és una de les ciutats on més alts es paguen els impostos i a més , queda palés que amb Diana Morant no s’albira que la pressió fiscal als ciutadans canvie, almenys a curt termini”.
Es tracta també d’un Pressupost “encotillat pel Pla d’Ajust, i pel Ministeri”, i és aquest qui realitza una sèrie d’exigències, com l’anivellament pressupostari, que no existisca dèficit inicial i realitza una sèrie de recomanacions perquè es pressuposten correctament els ingressos com són la prestació de serveis públics i la recaptació per IBI i impostos de vehicles.
En últim lloc destaca el PP que és un pressupost fictici, després de tres anys d’agònica pressió fiscal, en any electoral s’augmenten les partides de neteja i jardineria, just augmenten allò que és un clam i que més preocupa els ciutadans, com si als ciutadans se’ls puga enganyar així de fàcil”.
Destaquem la falta d’inversió, “però no obstant això crida l’atenció que si tinguen més de 3 milions d’euros per a rescatar el Parquing de l’El·líptica mentre augmenta les zones blaves a la ciutat i cada vegada més ciutadans han de pagar per aparcar els seus cotxes al carrer”.
Guillermo Barber conclou afirmant que “és un pressupost que no ve a solucionar cap dels problemes de la ciutat, de fet, malgrat els missatges triomfalistes del Govern, continuem estant en una ràtio de deute de 399.64%, és a dir continuem sent un dels municipis amb més endeutament d’Espanya.”

Articles relacionats