23.2 C
Gandia
Dijous, 8 juny, 2023

El Departament de Salut de Gandia presenta les iniciatives innovadores en infermeria

• La jornada s’ha centrat en les consultes específiques infermeres de l’Hospital i els programes de salut comunitària en Primària

• El Col·legi d’Infermeria de València i el CECOVA premien el programa Dones Llum, i les consultes d’estomes i disfàgia

Les professionals d’infermeria del Departament de Salut de Gandia han presentat hui, en el Dia Internacional de la Infermeria, totes les innovacions en infermeria que s’han posat en marxa, tant en Hospital com en Atenció Primària.

La jornada, seguida per un centenar de professionals tant de manera presencial com en línia, s’ha estructurat en tres parts: les consultes específiques d’infermeria a l’Hospital, els programes de salut comunitària en Atenció Primària, i les noves iniciatives d’infermeria en l’àmbit departamental.

Les consultes específiques d’infermeria a l’Hospital Francesc de Borja són aquelles dedicades a la malaltia renal crònica, tractaments post UCI, pacients neurològics, insuficiència cardíaca, esclerosi múltiple i estomes, així com la unitat d’accessos venosos i el treball de la infermeria en la unitat del dolor.

Quant a la infermeria comunitària, i sota el títol ‘El centre de salut no és l’únic centre de salut’, les professionals d’Atenció Primària han presentat els programes CAMINA, ‘Dones Llum’, CuidAC, Consulta Jove i AIPAP.

Finalment, quant a les iniciatives departamentals, s’han explicat els programes de salut mental duts a terme al costat del Col·lectiu Obertament, l’Espai Motiva’t per a pacients oncològics, el paper de la infermeria en la implantació del pegat de capsaïcina en el dolor neuropàtic, la infermera com a referent en el tractament de ferides, la formació en accessos venosos centrals en Atenció Primària i la disfàgia en pacients amb ictus i ancians fràgils.

En la jornada també s’ha reconegut el treball de les iniciatives infermeres per part del Col·legi d’Infermeria de València i el Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA), amb les seues corresponents dotacions econòmiques.

Premis

El premi del Col·legi d’Infermeria ha sigut compartit entre dues iniciatives: Dones Llum i la consulta d’estomes. Pel grup d’acompanyament psicosocial en Atenció Primària i Comunitària ‘Dones Llum’ ha sigut reconeguda Claudia Gómez Ruiz, infermera de la Unitat de Salut Mental. Es reconeix així aquesta experiència comunitària innovadora de promoció de la salut mental en dones, així com per la participació infermera en el Col·lectiu Obertament.

230512 Jornada Enfermera 10

Quant a la consulta infermera en estomes s’ha premiat a Lola Estruch Peiró, infermera estomaterapeuta, pels anys d’experiència en una de les primeres consultes infermeres especialitzades posada en marxa a l’Hospital Francesc de Borja.

230512 Jornada Enfermera 4

Per part seua, el Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana ha reconegut el treball de Laura Boix Campos, infermera de la unitat d’hospitalització de Neurologia i Digestiu, per la iniciativa del tractament de la disfàgia en pacients amb ictus i ancians fràgils, una iniciativa del servei de Neurologia canalitzada a través del grup de treball liderat per Laura, amb una important dedicació personal.

La inauguració de la jornada ha sigut a càrrec del director d’Infermeria de l’Hospital Universitari Francesc de Borja, Jesús Ribes; la gerent del Departament de Salut de Gandia, Rosa Andrés, i la subdirectora d’Infermeria de l’Hospital, Ana Palau, els qui han agraït el treball diari, la dedicació i la capacitat innovadora de la infermeria del Departament.

Per part seua, les infermeres adjuntes a la direcció d’Infermeria de l’Hospital, Julia Martí i Asunción Fuster, i la directora d’Infermeria d’Atenció Primària, Cristina Altur, han sigut les encarregades de dinamitzar les tres taules redones.

Articles relacionats