16.9 C
Gandia
Divendres, 19 abril, 2024

El Consell de Salut insisteix en la responsabilitat individual per a disminuir els contagis

– El Consell de Salut del departament de Gandia insisteix en la responsabilitat individual per a disminuir els contagis

• Està format per directius del departament de salut i representants d’ajuntaments i d’altres institucions socials i empresarials

• Les principals causes dels contagis actuals són les reunions socials i familiars, i les activitats extraescolars de xiquets i joves

El Consell de Salut del departament de Gandia insisteix en la responsabilitat individual de la ciutadania per a complir les normes i disminuir els contagis de coronavirus. El Consell està format per directius del departament de salut i de Salut Pública, així com per representants dels ajuntaments dels municipis de l’àrea i d’altres institucions de caràcter social i empresarial, com ara Creu Roja o associacions de comerciants.

En la seua última reunió des del Consell s’ha instat a “no baixar la guàrdia” i complir amb la normativa anticovid per a disminuir els contagis, especialment de cara a les festes nadalenques, i, en concret, pel que fa a limitar les reunions socials, sense oblidar les tres regles bàsiques: màscara, distància de seguretat i rentada de mans.

El director del centre de Salut Pública, Amancio Peñuelas, ha exposat les dades de l’evolució de la pandèmia en el departament. Així, es va registrar una primera onada al març; un segon tram sense pràcticament casos entre abril i juliol; i un segon pic epidèmic que es va originar en l’oci nocturn, sobretot a Gandia, i que va ser controlat en 14 dies.

A continuació es va produir un tercer pic que va coincidir amb el final d’agost i principis de setembre ocasionat principalment per múltiples reunions socials i familiars que es van començar a controlar en les setmanes següents al començament de les classes; i finalment, l’onada actual que va començar a partir del pont del 9-12 d’octubre i les principals causes del qual estan sent les reunions socials i familiars i les activitats extraescolars de xiquets i joves. Quant al perfil, hi ha una tendència creixent d’afectació en majors de 65 anys.

Per part seua, el subdirector mèdic de l’hospital Francesc de Borja, Tomás Fuster, va fer un repàs de la reestructuració i nous recursos adquirits pel centre per a atendre els pacients afectats.

Es va crear el comité departamental de seguiment de COVID que es reuneix tots els dies i que està format per l’equip directiu del departament i de Salut Pública, i per responsables dels serveis de l’hospital més implicats en la pandèmia (Urgències, UCI, Medicina Interna-Pneumologia i Microbiologia), així com Medicina Preventiva i Riscos Laborals. El comité és responsable de la gestió i de l’adequació de l’organització de l’hospital durant la pandèmia.

Pel que respecta al personal, el departament ha augmentat en quasi 500 professionals i compta amb un total de 2.065. Destaca el servei d’UCI, amb 8 metges intensivistas, 89 professionals d’infermeria i TCAE, i el reforç d’Anestesiologia i Reanimació quan es requereix. En serveis com el de Microbiologia a més, s’ha augmentat considerablement els recursos tecnològics i de personal per a realitzar la determinació de PCR, serologia i antígens.

Finalment, la directora mèdica d’Atenció Primària del departament, Rosa Andrés, ha explicat el procés que se segueix des que es detecta un contagi posant l’accent en l’esforç i el temps dels professionals sanitaris d’Atenció Primària que el duen a terme.

“El paper dels professionals d’Atenció Primària en la contenció de la pandèmia està sent essencial, tant pel treball de detecció dels casos i contactes, presa de mostres i realització de proves diagnòstiques, com pel seguiment de l’evolució.”, ha subratllat la directora mèdica.

També ha informat que des del Centre de Recuperació de Crides, que gestiona aquelles que no s’han pogut atendre en els centres de salut de Beniopa, Corea, Grau, Xeraco i Tavernes per l’alta demanda, s’han comptabilitzat un total de 12.652 crides des de setembre fins al 25 de novembre.

Articles relacionats