El Consell de Ministres preveu declarar este divendres zona d’emergència als termes afectats per l’incendi

El Consell de Ministres té previst declarar este divendres ‘Zona d’Emergència’ l’àrea afectada per l’incendi declarat el passat 6 d’agost a Llutxent i que va afectar als termes de Gandia, Barx i Ador, i a diverses urbanitzacions, segons fonts del Govern.  

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha valorat l’anunci com «una grandíssima notícia per a la nostra ciutat; una notícia que tots estàvem esperant. Un fet necessari i extraordinari, atés que no és habitual este reconeixement, que demostra la responsabilitat i sensibilitat del Govern Central cap al drama que vam viure; la seua diligència (demà farà un mes de l’inici del foc); i que sap atendre les reivindicacions de les ciutats afectades i del veïnat”.

Així ho ha manifestat l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, qui ha agregat que esta declaració permetrà habilitar noves ajudes als afectats i que les administracions actuen de manera directa amb l’objectiu de reparar com més prompte millor els danys de l’incendi.

Precisament, una de les primeres mesures que va prendre l’Ajuntament després d’iniciar-se l’incendi a Llutxent va ser la convocatòria d’un ple extraordinari en el qual es va aprovar per unanimitat sol·licitar al Govern de la nació la declaració de la zona Marxuquera Alta, urbanitzacions Montesol, Montepino, Las Cumbres i la Ermita, i la resta de zones d’este municipi danyades “com zones afectades greument per una emergència de protecció civil a causa de l’incendi”.

Des d’aleshores, ha continuat Morant- “hem estat demanant que la nostra sol·licitud s’incloguera en els plans del Govern d’Espanya, per la qual cosa, una vegada esta petició ja està en vies de materialitzar-se no podem més que expressar la nostra gratitud a l’Executiu Central per la seua rapidesa i perquè ha sabut estar a l’alçada de les circumstàncies. S’han complit les expectatives”.

L’alcaldessa ha valorat l’excel·lent interl·locució entre les administracions superiors des que es va iniciar l’incendi (la Generalitat, el Ministeri o la Delegació del Govern); una interl·locució amb línia directa amb els màxims responsables que està donant “molts bons fruits amb rapidesa i eficiència”.

Morant ha recordat que dies després que l’Ajuntament demanara en el plenari la declaració de Zona d’Emergència, el ministre de Foment, José  Luis Ábalos, va visitar la zona afectada, va escoltar el veïnat i es va comprometre a assumir peticions, “uns compromisos que es veuen complits. Estem en condicions de dir que ja sabem que podem comptar amb les nostres administracions superiors”.

Valoració d’habitatges

El Centre Social de Marxuquera, d’altra banda, ha acollit aquest dimecres la reunió de tècnics de l’Institut Valencià de l’Habitatge (IVE) i tècnics municipals de l’Ajuntament de Gandia, on també han participat el coordinador general d’urbanisme, Vicent Mascarell; el president de la Junta de Districte de Marxuquera, Xavier Ródenas i el degà del Col·legi d’Arquitectes, Lluís Sendra Mengual.

La trobada ha servit per a coordinar el dispositiu posat en marxa des d’ara mitjançant el qual els més de 30 tècnics i arquitectes contractats per l’IVE, realitzaran les avaluacions de prop de 180 habitatges de la zona afectada per l’incendi declarat el passat 6 d’agost al terme municipal de Llutxent.

Aquests tècnics, encarregats d’avaluar els habitatges, es posaran en contacte amb els propietaris per tal de fixar dia i hora de les inspeccions a realitzar. Aquesta inspecció serà la base amb la qual es repartiran les ajudes habilitades pel Consell mitjançant l’acord aprovat ahir. Sense aquesta inspecció no es podrà accedir a l’ajuda.

Et Pot Interessar