23.4 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

El camp valencià pateix una mitja de tres robatoris al dia

 

– LA UNIÓ de Llauradors lamenta que pese al descens encara es produïsquen tres robatoris al dia en el camp valencià

– Sol·licita un major reforç dels mitjans humans i materials i també més coordinació amb comunitats limítrofes com Catalunya

LA UNIÓ de Llauradors ha tingut accés a les dades relatives als robatoris en el camp durant l’any 2020 i lamenta, pese al descens experimentat, l’alta taxa que continuen tenint.

D’acord amb les dades oficials, durant 2020, es van produir un total de 1.184 sostraccions en explotacions agrícoles i ramaderes de la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa més de 3 robatoris al dia durant l’any de la pandèmia. Després d’Andalusia, amb 2.685 robatoris, és la segona comunitat autònoma amb major nombre de robatoris en el sector agrari.

En aquestes estadístiques computen els robatoris amb força, robatoris amb força en interior de vehicle, robatori amb violència o intimidació, furt i furt en interior de vehicle en explotacions agrícoles i ramaderes.

LA UNIÓ considera que, a pesar que la xifra de robatoris s’haja reduït un 14% respecte a l’any anterior -en 2019 la xifra va aconseguir els 1.372-, continua sent elevada, generant un greu perjudici a l’activitat.

“I aquests són només els casos que es denuncien i tenint en compte que tres mesos es va estar en confinament”, lamenten des de l’organització. “També és veritat que, a vegades, els mateixos llauradors i ramaders no denuncien per la dificultat que els suposa fer-ho, amb sistemes administratius poc àgils així com pel desànim davant la sensació d’impunitat amb què opera aquesta delinqüència” afigen. LA UNIÓ recomana que es denuncie sempre: “si no tenim les dades reals del problema, serà més difícil que ens facen cas per a trobar solucions”, afirmen.

Només el 20% dels robatoris és esclarit

D’altra banda, les sostraccions esclarides a penes aconsegueixen el 20% del total de robatoris registrats, la qual cosa suposa una limitada taxa de resolució. L’any 2020 es van esclarir menys casos en la Comunitat Valenciana que en 2019, un total de 148 per 168.

Augment de personal

Per això, LA UNIÓ, sol·licita al Govern com a proposta un reforç dels recursos personals i materials, sobretot del Grup ROCA especialitzat, en la lluita contra aquesta delinqüència perquè les forces i cossos de seguretat puguen fer un treball més eficient i un esforç a desenvolupar i incorporar mètodes innovadors tant en la prevenció d’aquests delictes, com en la seua persecució i resolució.

Major coordinació entre comunitats limítrofes

Altra de les propostes de LA UNIÓ passa per la coordinació permanent entre les administracions i forces i cossos de Seguretat de l’Estat de les comunitats autònomes limítrofes per a evitar els robatoris en les explotacions agràries i perseguir la seua posterior comercialització en aquestes autonomies. En l’última reunió del Consell Sindical de LA UNIÓ, en la qual va haver-hi una reunió amb comandaments de la Guàrdia Civil i la Subdelegació del Govern, va eixir a relluir la falta de coordinació entre la Guàrdia Civil i la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana amb els Mossos d’Esquadra i la Delegació del Govern a Catalunya. Cal no oblidar que hi ha gent que furta en la Comunitat Valenciana i ven a Catalunya o viceversa i es perd ací la traçabilitat dels productes davant la falta de coordinació. Per a una correcta coordinació, l’organització proposa la constitució d’una junta de seguretat bilateral amb reunions periòdiques.

Articles relacionats