15 C
Gandia
Diumenge, 3 desembre, 2023

“Ecoendoscòpia”: Nova tècnica per millorar el diagnòstic de patologies digestives a l’Hospital de Gandia

“Ecoendoscòpia”: Nova tècnica per millorar el diagnòstic de patologies digestives a l’Hospital de Gandia

  • Es tracta d’una exploració del tub digestiu per a diagnosticar tumors, tractar el dolor, buidar quistos o accedir a la via biliar
  • Es realitza amb sedació profunda i la seua duració és d’entre 20 minuts i dues hores, evitant l’ingrés hospitalari en la majoria dels casos

La secció d’Aparell Digestiu de l’hospital Francesc de Borja de Gandia ha començat a realitzar la tècnica de l’ecoendoscòpia per a millorar el diagnòstic i tractament de patologies intestinals i extraintestinals.

Es tracta d’una exploració que permet la visualització ecogràfica del tub digestiu i de les estructures que l’envolten (mediastí, pàncrees, via biliar…) mitjançant la introducció d’un endoscopi modificat en la punta del qual porta incorporada un ecògraf que permet la visió endoscòpica normal a través d’una ecografia.

Això permet el diagnòstic de tumors benignes i malignes del mediastí, pàncrees, del tub digestiu alt i de la via biliar, així com de patologia no tumoral com a litiasi de vesícula o pòlips submucosos.

A més, mitjançant la utilització d’un ecoendoscopio amb una agulla especial es pot obtindre material per a estudiar al microscopi i obtindre un diagnòstic precís.

Unes altres de les possibilitats són el tractament del dolor per càncer de pàncrees, el buidatge de quistos o abscessos abdominals cap al tub digestiu i l’accés a la via biliar quan no és possible per les vies tradicionals.

L’exploració es realitza amb sedació profunda assistida per anestesista i la seua duració varia entre els 20 minuts i les 2 hores. En cas d’ecoendoscòpia diagnòstica es podrà donar l’alta immediata al pacient, i en cas d’intervenció terapèutica el pacient podrà anar al seu domicili després de quatre hores d’observació, encara que en casos puntuals requereix ingrés hospitalari.

El personal mèdic i d’infermeria de l’Aparell Digestiu va començar la formació sobre ecoendoscòpies al març a l’hospital Clínic de València. Amb això, l’hospital Francesc de Borja es converteix en el primer comarcal públic que implanta aquesta tècnica, que se suma a la càpsula endoscòpica, i la realització de Colangiopancreatografia Retrògrada Endoscòpica (CPRE), implantada aquesta última recentment.

Articles relacionats