Docents d’Infantil, Primària i Secundària debaten a Gandia sobre les tecnologies de la informació a l’educació

La Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport ha celebrat els dies 5 i 6 d’octubre el I Congrés TIC i Educació: «L‘aula oberta a la societat digital», al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València. La trobada ha sigut organitzada en col·laboració amb la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, com a responsable de la política informàtica dels centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Aquest congrés forma part del Pla 2018 per a la participació i la formació del professorat valencià, integrat per nou congressos, mitjançant els diversos CEFIRE de què disposa la Conselleria, que es desenvoluparan des de maig fins a novembre.

El Congrés TIC i Educació pretén ser un punt de trobada, d’intercanvi i de dinamització per al professorat valencià en el camp de les tecnologies aplicades a l’educació i l’aprenentatge (TAEA), a més de ser una porta per la qual obrir l’aula a la societat digital a través de l’actualització científica, didàctica i metodològica.

Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) aplicades a l’educació i l’aprenentatge són una realitat constant als centres del nostre entorn. És per això que cal que els i les docents tinguen una idea molt clara del potencial dels recursos tecnològics al seu abast i, així, millorar la gestió d’aula tant en l’àmbit organitzatiu com en el pedagògic.

Entre els objectius específics de les jornades es trobaven donar a conéixer metodologies actives en el suport de les TIC, vivenciar bones pràctiques TIC en els centres educatius, prendre consciència de les qüestions relatives a la privacitat de les xarxes socials, donar a conéixer l’oferta formativa TIC a l’abast del professorat, fer un ús responsable i ètic dels recursos digitals i posar en valor la importància de la millora de les competències digitals.

Programa del congrés

El congrés va obrir les portes el 5 d’octubre amb la intervenció de Linda Castañeda, amb el títol «Com obrir l’educació? Instruccions d’ús per a la societat digital». Posteriorment, s’ha celebrat una taula redona moderada per Carles Caño Valls amb el lema «Reptes de la transformació digital». La jornada finalitzà amb un espai de formació no formal, dinamitzat per Juan Torres Marcheno, que du per títol «Ens prenem un café i t’ho conte».

Dissabte 6 d’octubre s’inicià amb la presentació de les línies estratègiques de l’àmbit de formació TIC. A continuació, Yaiza Rubio Viñuela ha exposat la ponència «Més enllà del 12 de maig de 2017».

Després d’una exposició de cartells per part de centres educatius de l’entorn, s’han iniciat diversos tallers que tractaran temes com els recursos educatius, les eines, les aplicacions digitals, la competència digital docent i les metodologies actives amb l’ús de les TIC.

La DGTIC ha organitzat alguns d’aquests tallers per a explicar quins són els serveis que ofereix en matèria TIC als centres educatius i difondre les activitats que du a terme per a respondre a cada una de les seues necessitats. En aquest sentit, els tallers han abordat qüestions com la coordinació TIC en els centres educatius, la gestió de l’equipament TIC, els sistemes informàtics, el nou portal educatiu amb WordPress, el projecte de ‘wifi’ als centres i la ciberseguretat, en aquest cas coordinat pel Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV).

A més, la DGTIC ha oferit una sèrie de xarrades sobre LliureX, la distribució lliure valenciana desenvolupada per la Generalitat i implantada en els centres educatius des de 2005. L’objectiu és promoure la instal·lació d’aquest sistema operatiu i facilitar-ne l’ús i l’administració entre els docents perquè aprenguen a traure’n el màxim partit. Simultàniament, també hi haurà exposicions curtes de les experiències de diferents centres docents en matèria TIC.

Per finalitzar, Jordi Adell Segura ha intervingut amb «TIC en educació: cap on anem?», que ha posat el colofó al programa de les jornades. La clausura ha estat a càrrec de Pedro Pernías, director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.

Inuguracio

La inauguració va estar a càrrrec de l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, qui va donar la benvinguda als participants destacant que la iniciativa suposa excel·lent punt de trobada per al professorat valencià, i «un magnífic espai de reflexió i d’intercanvi d’experiències entorn de l’ús de les noves tecnologies en els processos d’ensenyament que es desenvolupen a les aules» «Els vostres alumnes són xics del nou mil·lenni. Xiquets i joves que han nascut i viuen en un medi en el qual les tecnologies digitals formen part del seu entorn quotidià. I, vosaltres, els professors, us trobeu davant el repte que representa donar respostes a les necessitats educatives de l’alumnat«.

L’alcaldessa ha recordat que aquesta iniciativa és perfecta per a Gandia, ja que la nostra ciutat ha estat nomenada pel Govern d’Espanya, Ciutat de la Ciència i la Innovació a més de ser un municipi que aposta pel turisme de congressos i és una ciutat educadora tal com demostra la seva pertinença a l’Associació Internacional i la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores des de 1996.

«Sempre he entès l’educació com un dret públic i una eina de transformació social basada, fonamentalment, en la igualtat d’oportunitats. En aquesta defensa de la igualtat d’oportunitats, tenim la sort de trobar-nos una gran aliada a l’Administració Autonòmica, que ha fet un important esforç inversor a la nostra ciutat, amb el Pla Edificant, amb l’ensenyament 2-3 anys gratuït i amb la recuperació de la gestió pública de les Escoletes» va declarar Diana Morant qui ha conclòs la seva intervenció afirmant que «Hui, la societat de la informació constitueix un important repte de modernitat, desenvolupament i competitivitat, alhora que permet una major participació de la ciutadania en aspectes diversos de la vida social, política o cultural. Però l’accés a les TIC no ha estat exempt de polèmica. L’ús de les noves tecnologies de la informació pot ser desigual entre les persones i provocar el que s’anomena «bretxa digital».

Et Pot Interessar