21.1 C
Gandia
Dimecres, 27 setembre, 2023

Després de 22 anys de consens el Consell obri la porta a l’ús del valencià no normatiu

– L’AVL critica la “irresponsabilitat” del Consell per qüestionar la normativa del valencià, tot a conseqüència del tuit de la Conselleria d’Agricultura de Vox sense fer ús de les regles de l’AVL i l’Estatut d’Autonomia i seguint les de la RACV, que nega la unitat de la llengua

tuit

El conseller d’Educació, del PP, dona ales a les tesis de la ultradreta en posar en dubte l’autoritat de l’Acadèmia, reconeguda com l’autoritat competent per Zaplana en 2001: “L’AVL no té la veritat absoluta”.

El Consell de PP i Vox qüestionen l’autoritat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l’organisme creat pel Govern autonòmic del  popular Eduardo Zaplana en 2001 i reconegut com l’únic competent en matèria reguladora del valencià en l’Estatut d’Autonomia, i va obrir la porta a l’ús no normatiu de la llengua des de les institucions de la Generalitat.

El primer incendi lingüístic en l’Executiu de Carlos Mazón va ser provocat en primera instància per Vox, que va publicar un tuit des del compte oficial de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en el qual emprava un valencià inventat, replet de faltes d’ortografia segons la normativa de l’AVL, contravenint d’aquesta manera l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, que obliga les administracions a emprar la llengua conforme a les regles que estableix l’AVL. La publicació va ser eliminada hores després.

Vox s’inventa el valencià en les comunicacions oficials de la Generalitat

Els ultradretans es van cenyir a les conegudes com a ‘normes del Puig’, secundant les tesis del ‘blaverisme’ que rebutgen la unitat de la llengua reconeguda per la mateixa AVL en una resolució de 2005, també amb el Consell del PP. Així mateix, incompleixen l’article 41 de l’Estatut, màxima norma autonòmica, estableix que “la normativa lingüística de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua serà d’aplicació obligatòria en totes les administracions públiques de la Comunitat Valenciana”.

 

 

Articles relacionats