El debat de l’estat de la Comunitat es lliura a les xarxes

El debat de l’estat de la Comunitat Valenciana que ha començat este dimecres a les Corts amb la intervenció del president, Ximo Puig, s’ha viscut amb intensitat i immediatesa a les xarxes socials, un espai on el PP s’ha mogut de forma organitzada. Feia l’efecte que les agrupacions locals del PP havien rebut instrucccions per coordinar-se per a destruir de forma immediata les aportacions que Puig feia en el seu discurs. Memes, acudits, ironies, gràfiques, desmentits i frases enllaunades han anat inundant les xarxes a mesura que avançava el debat amb el hashtag #NoExistePresident. La resta de formacions també han bolcat nombroses referències al debat, però no amb la mateixa intensitat ni de forma organitzada. Més bé semblaven accions individuals. El PP, per contra, ha publicat milers d’entrades en diferents xarxes, una vegada desmentint les propostes de Puig (com ara la Llei de Serveis Socials que ja es va anunciar fa dos anys) o per difondre estadístiques sobre la construcció de col·legis o hospitals de l’actual Consell.

Valoracions

El PP, Ciutadans i Podemos han criticat el discurs «triomfalista» del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, durant el Debat de la Comunitat que se celebra en les Corts, mentre que el PSPV i Compromís l’han qualificat d’ «integrador i positiu».
Així, la portaveu de Ciutadans en el parlament valencià, Mari Carmen Sánchez, ha afirmat que per a l’única cosa que ha servit la intervenció de Puig ha sigut per a «anunciar plans i lleis que ja coneixíem». «Plans nous?; Idees noves? Poques. Esperem que les promeses que ha llançat siga capaç de complir-les», ha dit.
«Hem detectat excés de triomfalisme», ha manifestat Sánchez, per a agregar que la seua formació política considera que Puig «no ha fet suficient autocrítica» en la seua intervenció. «Ha dit moltes promeses que ja coneixíem, moltes lleis que no són noves. Esperem que els pocs plans llançats, siguen capaços de complir-los, que no es convertisquen en promeses que es queden en paper mullat», ha reclamat.
En aquesta línia, el síndic de Podemos, Antonio Estañ, ha lamentat que Puig «s’haja sumit en un discurs triomfalista» i ha criticat que no es vegen les bases en les quals se sustenta el canvi de gestió i el seu projecte «en un moment determinant com és la meitat de la legislatura». «Hi ha hagut avanços en matèria de drets però correm el risc de no estar a l’altura de les expectatives», ha asseverat.
«En aquest moment -ha afegit- s’ha seguit parlant del turisme en els mateixos termes que el PP, al pes; no s’ha parlat de què està passant amb l’urbanisme i amb la construcció en la comunitat; el pla per a lluitar contra la despoblació es queda en tres milions… No hem vist cap mesura contundent per a acabar amb la precarietat laboral; no veiem solucions veritablement de calat», ha postil·lat.
Per la seua banda, la diputada del PP Mari Carmen Contelles ha asseverat que Puig «no està en la realitat» perquè «del primer que havia d’haver parlat en el seu discurs és de què està passant en la Ciutat de la Justícia».
«No li hem escoltat parlar de justícia; ni de què van a fer amb l’augment de desnonaments; o amb els impagaments en infinitat de centres de menors i majors. No hem vist la solució a imposicions i a la falta de llibertat dels pares; i ha anunciat una Proposició de Llei d’Educació de la qual estarem molt atents», ha apuntat.
Al seu judici, el Govern valencià «ha de posar-se a treballar perquè els valencians estan esperant», al mateix temps que ha agregat que se segueix sense saber què va a fer el PSOE en el vot del Consell de Política Fiscal i Financera. «Seguisc sense saber si és el model de Podemos, el de Compromís o el del PSPV. No me n’he assabentat. Ni sé molt bé la posició del PSOE a l’oferiment de Mariano Rajoy sobre els temes de finançament», ha asseverat. En resum, opina que el discurs del ‘president’ ha sigut «avorrit» i que està «fora de la realitat».
Enfront d’aquestes valoracions, el síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri, ha qualificat d’ «integrador, positiu i realista» el discurs de Puig, perquè «s’ha centrat a explicar el que s’ha millorat la vida dels valencians en els dos anys de govern. I també en les coses que estan pendents de fer».
Ha assenyalat que és «positiu» per les seues propostes, i ha citat com a exemples la Llei de Serveis Socials; o l’anunci de 700 milions d’euros per a construir col·legis en col·laboració amb els ajuntaments. «També Puig serà exigent en matèria de finançament i mantindrà la seua paraula», ha postil·lat.
Per la seua banda, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha subratllat que «s’ha creat un nou espai polític per al valencianisme que passa per ser inclusiu, amable, sincer i que obri les portes a totes les forces polítiques», ha dit. «Puig -ha afegit- ha posat en valor el treball d’un Consell que cada dia soluciona els problemes dels valencians en educació, sanitat o serveis socials», ha posat com a exemples.
«Puig -ha asseverat- fa propostes inclusives. Ningú es pot quedar fora d’aquest espai polític». El president, ha indicat, ha fet propostes de futur «il·lusionants» i «obri la porta al fet que s’integren tots».

El pla educatiu

Entre les propostes de Ximo Puig, la més destacada pot ser l’anunci de que la Generalitat Valenciana engegarà un pla per a la construcció i millora d’infraestructures educatives que estarà dotat amb més de 700 milions d’euros i al que podran sumar-se els ajuntaments que ho desitgen. Serà «la major incitativa de construcció, reparació i millora de centres escolars des de la constitució de l’autogovern».

El president ha dedicat part de la seua intervenció a l’educació i ha destacat els assoliments del govern del Botànic -entre els quals ha destacat la baixada de ràtios, un descens mitjà de 5 alumnes per aula, 4.000 docents més i l’eliminació de barracons- encara que ha reconegut que «queda molt de treball per fer» perquè els «xiquets i xiquetes no hagen de pagar més temps la factura de les gestions passades, la factura dels barracons o de Ciegsa».

També ha anunciat que es va a ampliar el nombre de professionals destinats a la valoració de la dependència a la Comunitat Valenciana, passant de 18 a 450, amb l’objectiu d’agilitzar els tràmits.

En altre moment ha indicat que més de 21.000 persones han recuperat el seu dret a la salut després d’estar «exclosos i diferenciats entre nacionals i estrangers en la salut» quan «són persones». També ha destacat que ara 915.00 pensionistes o 400.000 xiquets ja no paguen per les seues medicines i no han d’abandonar els seus tractaments.

Després d’emfatitzar que més de 50.000 famílies compten amb una renda garantida de ciudadnía, que ara 12.000 famílies tenen accés a una ajuda contra la pobresa energètica o que 5.000 persones majors ja no paguen en els centres de dia dels quals havien hagut d’anar, ha remarcat que la suma de totes eixes famílies ha fet que en sol dos anys la Comunitat valenciana «ha rebaixat la pobresa en més de quatre punts, mentre que en el conjunt de l’Estat s’ha reduït solament un 1,3 punts».

Per a Puig, la prosperitat de la Comunitat es materialitza en que s’ha produït una reconstrucció econòmica que partix d’un escenari polític «d’estabilitat, honradesa i diàleg» i que ha comportat resultats positius com un creixement superior que l’economia espanyola, que la producció industrial haja augmentat en estos dos anys «el doble que en el conjunt d’Espanya o que les exportacions valencianes superaren els 28.500 milions d’euros i visitaren l’autonomia uns 7,8 milions de turistes».

Tot açò, ha posat en valor el president, ha fet que «la taxa d’atur siga la més baixa des de 2009 i que des de l’inici de legislatura més de 120.00 valencians hagen trobat un lloc de treball gràcies a l’esforç conjunt d’empreses i treballadors».

En el seu discurs, Puig també ha destacat que la Comunitat que abans era «sinònim d’irregularitat» a Europa, ara «ha recuperat la confiança perduda». «Ara la veu dels valencians comença a escoltar-se i no només hem trencat la nostra invisibilitat, sinó que hem liderat propostes de reforma en la Conferència de Presidents o en les conferències sectorials», ha manifestat per a indicar que la Comunitat ha passat d’estar «en la cua de tots els indicadors a liderar el desenvolupament i de ser invisible a Espanya a recuperar la confiança perduda».

No obstant açò, ha admès que no hi ha «triomfalismes» perquè encara hi ha més de 398.000 persones en l’atur. «Ara bé, ja no contemplem estes xifres des de la desesperança, sinó que ens animem a seguir treballant per a estar cada vegada més prop de la Comunitat que podem i volem ser», ha apuntat.

Et Pot Interessar