18.5 C
Gandia
Diumenge, 28 maig, 2023

De nou la Cursa de la Dona vesteix de color turquesa els carrers de Gandia

• Milers de dones van participar el diumenge en la carrera popular per Gandia i Benirredrà que torna als indicadors previs a la pandèmia.

• Pilar Vázquez, del CA Safor Teika, anota la seua quarta victòria en la Cursa, amb un crono de 21.27 per a una distància de 5,9 km. A més, va haver-hi trofeus per equips, per parentius, i a les agrupacions més nombroses.

Milers de dones van participar el diumenge en la XIII Cursa de la Dona Vicky Foods de Gandia. L’esdeveniment estava previst per al 27 de març, però va haver de ser ajornat per la pluja. Però aquest Primer de Maig va lluir el sol, amb una temperatura agradable per a córrer, i per fi la Cursa, que va ser anul·lada en 2020 i 2021 a causa de la pandèmia de coronavirus, va tornar enguany als carrers de Gandia i Benirredrà en forma de “marea turquesa”, el color que havien triat les dones per a la samarreta en 2020. De fet, moltes de les inscripcions venen d’aquell any.

Un any més, la Cursa va demostrar ser, més que una carrera, un moviment esportiu, lúdic, reivindicatiu i social. Després del calfament de Miguel Ángel García, que havia dirigit els entrenaments previs gratuïts, i que sonara “Ai, mamà”, de Rigoberta Bandini, en una jornada en la qual també se celebrava el Dia de la Mare, es va donar pas a una de les eixides més multitudinàries dels últims anys. La carrera torna a ser el que era.

La Cursa també va llançar un missatge pacifista contra la guerra a Ucraïna, amb els colors groc i blau de la bandera ucraïnesa en forma de confeti en el moment de l’eixida. D’altra banda, l’organització va tindre un record per a Victoria Fernández Prieto, morta l’abril de 2021. Fernández va ser cofundadora de Dulcesol, l’actual grup Vicky Foods, i patrocinador de la Cursa. El dorsal amb el número 1 i el nom de “Victoria” se li va entregar a la seua filla, *Mariola Juan, qui al seu torn va estar molt implicada en la carrera, animant en línia de meta i participant en el lliurament de trofeus.

Pilar Vazquez Fotografia Toni Deusa Collectiu La Senia.
Pilar Vázquez, Fotografia Toni Deusa, Col·lectiu La Sénia.

Les tres primeres dones a arribar a meta pertanyien al Club d’Atletisme Safor Teika. La guanyadora absoluta va ser Pilar Vázquez, que ja suma quatre victòries en aquesta competició. L’atleta va parar el crono en 21.27, per a una distància de 5,9 quilòmetres. Andrea Abad, que havia sigut segona en 2019 i 2018, va tornar a pujar-se al segon calaix, amb un temps de 22.10. I li va seguir la jove atleta de Bellreguard Carla Breco, amb 22.17. En quarta posició va quedar Sofía Cambra (CA Vall d’Albaida, 23.35) i cinquena va ser Beatriz Pérez, del CA Gandia Alpesa, amb 24.54. També va haver-hi trofeus per equips, per parentius, i premis a les associacions més nombroses.

La carrera, organitzada pel Club d’*Atletisme Safor Teika, va comptar amb la col·laboració dels Ajuntaments de Gandia i Benirredrà. Va tindre des de primera hora del matí al periodista Xavi Blasco com ‘speaker’. Diverses batucades i discomòbils van posar l’animació en diferents punts del recorregut i, al pas per Benirredrà, la comissió fallera, la banda de música i la xaranga “La *contrabanda”.

L’eixida es va donar a les 11 hores des de l’avinguda dels *Esclaves. Les participants van marxar al seu ritme, unes corregent, unes altres caminant, i fins i tot hi havia mares amb carrets de bebés. La Cursa, després d’endinsar-se per Benirredrà en el seu primer quilòmetre, va travessar el passeig Germanies i la plaça del Prat per a dirigir-se cap al Museu Faller i d’allí de tornada a Benipeixcar, recuperant el seu itinerari habitual.

Després de l’arribada a meta va haver-hi una sessió de zumba a càrrec de Will Buckridge, de Pura Vida Fitness, i per a finalitzar es va procedir al lliurament de trofeus, amb representants de les signatures patrocinadores i autoritats municipals. També va visitar l’esdeveniment el director general d’Esports, Josep Miquel Moya.

La carrera va transcórrer sense incidents. A l’hospital de campanya, muntat per efectius de Creu Roja i l’equip mèdic de la carrera, tan sols es van atendre quatre caigudes lleus. L’organització també vol agrair a Protecció Civil, agents de la Policia Local, i les desenes de voluntaris que es van situar al llarg de tot el recorregut. Entre ells no van faltar, un any més, els veïns del barri de *Benipeixcar, que van repartir en meta les bosses d’avituallament; els xicotets de l’escola del Club d’Atletisme Safor Teika, que van entregar botelles d’aigua a l’altura del carrer Sant Francesc de Borja, acompanyats pels adults, o usuaris de Asmisaf, que també van repartir aigua.

Enguany l’entitat beneficiària amb un euro de cada inscripció ha sigut la Unitat de Neuroimmunologia de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe de València, que desenvolupa un projecte d’investigació sobre esclerosi múltiple, liderat pel doctor Bonaventura Casanova.

TROFEUS DE LA XIII CURSA DE LA DONA VICKY FOODS DE GANDIA

PREMIS INDIVIDUALS

Categoria absoluta
1a Pilar Vázquez Monzó (CA Safor Teika).
2a Andrea Abad Aparisi (CA Safor Teika).
3a Carla Breco Sancho (CA Safor Teika).
4a Sofia Cambra Pons (CA Vall d’Albaida).
5a Beatriz Pérez Cabañero (CA Gandia Alpesa).

Classificació local
1a Pilar Vázquez Monzó (CA Safor Teika).
2a Andrea Abad Aparisi (CA Safor Teika).
3a Lorena Bañuls Santa Bàrbara (Independent).

Major de 50 anys (nascudes abans del 28.03.1972)
1a Lola Miret García.
2a Charo Pérez Gallardo.
3a Inma Esparza Úbeda (Reydas).

Major de 60 anys (nascudes abans del 28.03.1962)
1a Josefa Sánchez Jiménez (CA Safor Teika).
2a Berta Estruch Estruch (Gym La Valldigna).
3a Isabel Oliete Iranzo.

Major de 70 anys (nascudes abans del 28.03.1952)
1a Tere Martínez Martínez.
2a Carmen Medrano Espósito (Gym La Valldigna).
3a Tina Sánchez Mora.

Menors de 15 anys (nascudes després del 28.03.2007)
1a Leire Mahiques Pérez (CA Safor Teika).
2a Paula Martí Mestre (CA Safor Teika).
3a Raquel Matoses Miret (CA Safor Teika).

PREMIS PER EQUIPS

Dues germanes
Sandra i Laura Moreno Ortega.

Tres germanes
Sandra, Maite i Sara Oltra Espí.

Mare i filla
Inma Aparisi i Andrea Abad.

Mare i dues filles
Amparo García, i Emma i Carla Almenar García.

Àvia, mare i neta
Tere Martínez, Silvia Valero i Mar Solanes Valero.

Sogra i nora
Mar Morant i Estela Artieda.

Dues cunyades
Ivelina Trifonova i Cristina Colomina.

Tia i neboda
Mari Carmen Bataller i Alborada Flores.

EQUIPS AMB MÉS PARTICIPANTS EN META
1a Vicky Foods.
2a ‘Poques però Valentes’.
3a Gym La Valldigna.

COL·LEGIS AMB MÉS PARTICIPANTS EN META
1r Escolàpies (Gandia)
2n Col·legi DT. Suárez Calderón (Gandia).
3r Col·legi Els Pujols (El Real de Gandia).

AGRUPACIÓ MÉS DISTANT DE GANDIA I AMB MÉS PARTICIPANTS
Equip de *Caixa Ontinyent

Articles relacionats