19.1 C
Gandia
Dissabte, 4 febrer, 2023

Cop a la taula de Ximo Puig en defensa dels sector citrícola

– Puig recolza als agricultors valencians, exigeix a Europa que no cedisca a les pressions de Sud-àfrica i ofereix al ministre d’Agricultura el suport del Consell per a defensar al sector citrícola 

– El president de la Generalitat reclama a la Comissió Europea que “recapacite” i li recorda que el seu interés “ha de ser la protecció davant les plagues” amb l’aplicació del tractament en fred a la importació de cítrics

– Durant aquest cap de setmana, el cap del Consell ha traslladat al ministre d’Agricultura i a l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero que redoblen els seus esforços en defensa del camp valencià

– Luis Planas comunica al president que abordarà aquest dilluns la qüestió amb el comissari europeu i que la inclourà en l’ordre del dia de la reunió de ministres de la UE del pròxim dimarts

– Puig mantindrà contactes també amb els ambaixadors d’Alemanya i Holanda perquè canvien la seua postura contrària a la dels agricultors valencians

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha implicat personalment en la defensa de la citricultura valenciana després que divendres passat la Comissió Europea retirara en l’últim moment la seua pròpia proposta per a aplicar un tractament de fred als cítrics importats de Sud-àfrica i altres països de la zona, com Zimbàbue, amb la finalitat d’evitar el risc d’entrada de la plaga de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) en territori comunitari.

Durant aquest cap de setmana, Puig s’ha dirigit al ministre d’Agricultura, Luis Planas, per a demanar-li que mostre una actitud de “màxima fermesa” davant la Unió Europea després d’aquest “gir inesperat” que va portar a la retirada de la iniciativa per a imposar el referit procediment de control de la sanitat vegetal.

Sobre aquest punt, el president de la Generalitat reclama a les autoritats comunitàries que “no cedisquen a les pressions de Sud-àfrica” i que “anteposen la protecció de la sanitat vegetal dels cítrics europeus a interessos i consideracions de qualsevol altra índole”.

Al mateix temps el cap del Consell li ha oferit al ministre d’Agricultura “tot el suport i la col·laboració de la Generalitat en un tema tan sensible per a nosaltres com aquest”, de cara a les reunions que Planas té previst mantindre aquest dimarts amb els seus homòlegs comunitaris en el curs del Consell de Ministres d’agricultura de la UE. Planas forçarà que un dels punts de l’ordre del dia siga reconsiderar la posició de la UE sobre el tractament en fred. Igualment, el ministre té previst reunir-se aquest dilluns amb el comissari europeu per a abordar la qüestió.

Puig s’ha posat en contacte també amb l’eurodiputada valenciana Inmaculada Rodríguez Piñero per a sol·licitar-li que es redoblen tots els esforços en l’àmbit europarlamentari “per a aconseguir que les justes demandes dels *citricultors valencians i europeus siguen degudament ateses”.

La Comissió, després de retirar divendres passat el seu pla inicial sobre el tractament en fred, tal ja com s’ha apuntat, va anunciar la seua intenció de presentar una nova proposta sobre aquest tema, la qual cosa deixa la porta oberta a la negociació i un marge de maniobra per a continuar treballant.

La decisió de l’Executiu comunitari obeeix a les dures pressions exercides tant pel mateix govern de Sud-àfrica com pel seu aliat tradicional, Països Baixos, amb el suport d’Alemanya. El cap del Consell també mantindrà contactes amb els ambaixadors d’aquests dos països per a abordar la situació.

En aquest sentit, el president fa una crida a les autoritats comunitàries “perquè recapaciten, perquè el que resulta evident és que, a l’hora de legislar en una matèria com aquesta, el criteri que ha de prevaldre és la salvaguarda de la sanitat vegetal de la citricultura europea davant el risc d’entrada de plagues i malalties”.

A més, recorda que la imposició d’un tractament en fred a les importacions de cítrics originàries d’uns certs països africans, “està avalada per un rigorós informe científic elaborat per la mateixa Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA)”.

Finalment, Puig expressa que “el Consell comparteix amb el conjunt de les entitats representatives de la citricultura el seu estupor i malestar” davant el succeït i reafirma “el suport indestructible de la Generalitat a les seues demandes i reivindicacions”.

Articles relacionats